Články

 

06.12.2013 - Iva Veselá

Noni plody

2511NWJ.jpg

(Zdroj)

 

Noni – Morinda citrifolia čím dál více diskutovanější rostlina. Tato od pradávna využívaná léčivka nenechává spát vědcům, kteří v Noni objevují nové endemické látky (látky nenacházející se v žádné jiné rostlině na planetě), do nichž vkládají naděje na léčení nejrůznějších nemocí.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Noni plody jsou velmi krásné už samy o sobě, ale z osobní zkušenosti na noni musím "prásknout", že je to chuťově asi jedna z nejhorších věcí, které jsem kdy jedla. Proto se obrňte a nečekejte sladkou ovocnou chuť klasického ovoce. Chuť nechuť, pokud je něco zdravého, nic mě neodradí! Vřele noni každému doporučuji, má výjimečné účinky.


Kde noni roste

Noni je keř, jehož domovem jsou lávové svahy tropické Hawaie, Panamy, Fidži a Jihovýchodní Asie. Dnes se již pěstuje například i vAustrálii. Noni roste jak ve stinných lesích, tak na otevřeném skalnatém terénu či pláži. Jedná se tedy vskutku o velmi odolnou rostlinu přežívající v tvrdých podmínkách. Je tolerantní na zasolenou půdu, sucho ale i vápenec. Její pěstování tedy není náročné, nezazimovává se, je stále zelená a v létě ji lze běžně slunit na zahradě. Dospělosti noni dosahuje v 18ti měsících a po-té začíná neuvěřitelně mohutně plodit. Dospělý keř ve volné přírodě dorůstá cca 5-9 metrů. Ovoce na něm dozrává nejednotně po celý rok a sklízeno je až 8 kg – každý měsíc!. Dle dostupných informací plodí noni i u nás a lze ji s úspěchem pěstovat jako velice krásnou, užitečnou a vznešenou rostlinu i v květináči o dostatečném průměru.

 

Plody noni jsou od pradávna užívány jako doplněk stravy. Domorodí obyvatelé si s noni po tisíce let obohacují přirozenou stravu a vědomě využívají jejího energetizujícího a stimulačního účinku na organismus. V některých oblastech Tichomoří je dokonce využívána jako základní potravina či v obdobích hladomoru jako potravina jediná.

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte výživového poradce!

 

 

Obsah plodů noni

Na obsahové látky byly zkoumány všechny části rostliny od listů až po kořeny, avšak největší koncentrace látek zdraví prospěšných obsahují právě plody. Bylo zjištěno, že Morinda citrifolia obsahuje:

  • více jak 140 druhů vitaminů, stopových látek, enzymů, alkaloidů, fytosterolů, rostlinných olejů, kyselin a antioxidantů
  • dacanthal - látka, která ničí určité předrakovinné a rakovinové buňky
  • stigmasteryl - látka, která brání systémové degeneraci tkání
  • proxeronin - látka přeměňující se v těle na xeronin, který je přenašečem nervových signálů a který spouští činnost většiny enzymů v lidském těle. Právě makromolekulu proxeronin a její fungování si probereme v závěru tohoto článku, primárně se zaměříme na účinky celého komplexu noni.

 

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!

 

Použití a účinky noni

Použití a účinky noni jsou velmi rozsáhlé. Díky obsahu vitamínu, minerálů a dalších látek potvrzují studie výrazné urychlení léčení virových infekcí. Pokud chřipkou onemocníme a v ten den začneme aplikovat noni, je veliká pravděpodobnost, že do 3 dnů budete bez příznaků. Noni se osvědčuje jako:

  • výrazný posilující prostředek organismu při všech virových onemocněních, včetně HIV díky proxeroninu
  • pozitivně působí na hormonální rovnováhu v těle
  • posiluje kosti, kůže, nehty
  • bláhodárný účinek má i na psychiku
  • pozitivně působí na metabolismus endorfinů (hormon dobré nálady)
  • prokázaný efekt při léčbě závislostí
  • noni využíváme s pomocí úpravy jídelníčku při efektivním snížení cholesterolu v krvi a diabetu
  • zlepšuje výdrž, oddaluje únavu
  • zvyšuje fyzickou i psychickou odolnost
  • účinné využití při infekcích, chronických i akutních zánětech
  • vhodné při léčbě kvasinkových onemocnění a alergií
  • adaptogen na imunitní systém
  • působí při nekontrolovatelném množení rakovinných buněk (studie uvádějí velmi pozitivní účinky při rakovině prsu či prevenci rakovině děložního čípku)
  • podporuje rychlé hojení ran či vředů
  • má uklidňující účinek na zažívací systém

Tuto noni šťávu si kupuji (foto).

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Noni je vhodné pro všechny fyzicky či psychicky silně vytěžované jedince i děti od 3 let.

 

Noni dokáže zcela nahradit volně prodejně vitamínové tablety s nezvyklou účinností a přírodní nezávadností. Díky přírodní bázi noni je vstřebatelnost všech podstatných složek maximální, avšak nehrozí předávkování. Tělo si vezme jen to, co potřebuje, ostatní bezezbytku vyloučí přirozenou cestou. Noni je jednou z nejlepších vitamínových "ovocných tablet".

 

 

Džus nebo mletý plod?

Doporučuji užívat mletý plod. Džus z převážné časti obsahuje vodu, ovšem voda není to, co požadujeme. Pro nás je důležitý obsah prospěšných látek. Díky moderním metodám dehydratace a následným namletím je dosaženo jen o 100% více vitamínu C než v džusu, přitom vitamín C je velmi snadno rozpustný ve vodě. Krom toho džus je oproti plodu velmi chudý na makroprvky, a to především zmiňovaný proxeronin, který se nachází především v dužině. Noni plody mají být pro nejvyšší obsah učinných látek sklízeny těsně před dosažením zralosti. Bohužel pro maximální výnosnost šťávy je nutné noni sklízet až když plody dozrají – či přezrají (pozor toto může být otázka 2 dnů) a účinnost rapidně klesá degradací látek. Noni pěstované na prášek je sklízeno včas. A poslední argument ovlivňující především cenu, je doprava z tropických oblastí do Střední Evropy. Prášek je přepravován v pytlích, zatímco objem džusu v tankerech několikanásobně převyšuje, a tím je i cena vyšší.

 

Proxeronin – zázrak v noni

Proxeronin byl poprvé objeven Ralphem Heinickenem, když zkoumal bromelain v ananasu. Proxeronin je molekula o vysoké hmotnosti, z níž se stává traktem přes játra přeměnou xeronin. Xeronin působí na hormonální rovnováhu v těle, díky tomu v něm ovlivňuje většinu pochodů – včetně imunitního systému. Xeronin má obroský vliv na veškeré pochody, primárně hormonální rovnováhu, od toho se odvíjejí metabolismus, fyzická a psychická pohoda. Proxerotin se běžně nachází v potravinách živočišného, ale především rostlinného původu. Díky rostoucímu počtu obyvatel, a tím nároku na potraviny, se začala ve velkém využívat umělá hnojiva, chemie, šlechtění a toto má za následek pokles proxeroninu v běžné stravě. Nyní je ho běžně velký deficit. Noni obsahuje až 800x více proxeroninu než ananas, ve kterém byl objeven.

 

2458M2I.jpg

 

 

Pro Bio-Life.cz (text + foto): Milan Špicl, www.salviaparadise.cz

 

Odkazy:

Stránky SZPI > zde

Studie NONI > zde


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Aloe vera - dar z přírody 
Co ovlivňuje vstřebávání železa z potravy 
Chlorella 
Schindeleho minerály 
Vitaminizace - obohacování potravin vitamíny 


Diskuze

Katarína

Užívanie Noni počas dojčenia

Dočítala som sa, že nie je vhodné používať Noni keď dojčím. Dcérka má však už rok a ja by som rada v malých dávkach začala užívať prášok Noni..môžte mi prosím vysvetliť prečo nie je vhodné užívanie počas dojčenia? a ak by ste sa konkrétne mohli vyjadriť k mojmu prípadu...brala by som znížené dávky samozrejme...vďaka..s láskou..

15.04.2014 15:50
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny