Články

 

30.05.2013 - Iva Veselá

Ženšen na křečové žíly a hemoroidy

(foto)


Kardiovaskulární a hojivé účinky ženšenu jsou mimořádně dobře dokumentované, účinky na žilní onemocnění ale téměř vůbec. Ženšen bývá v poslední době používán jako velký pomocník při léčbě křečových žil a hemoroidů.

 

Léčebné účinky ženšenu

Léčivý účinek na křečové žíly a hemoroidy se připisuje mnoha léčivým rostlinám (jírovec, vilín, listnatec, dub, borovice, borůvka, révový list, plody s obsahem hesperidinu a rutinu atd.). Z existujících léků (venofarmak) používaných k prevenci hemoroidů a křečových žil, diosmin (Detralex) je v zásadě modifikovaný hesperidin z ovoce, zatímco tribenosid (Glyvenol) je látka, jíž byly od 60. let věnovány desítky publikací, jejíž účinek však nikdy nebyl řádně objasněn. Za této situace se ukazuje, že pozice ženšenu v prevenci a léčbě křečových žil není slabší než pozice současných tzv. venofarmak.

 

O mechanismech léčivého účinku ženšenu na srdce a cévy byly publikovány stovky prací. Na to, že se léčivý účinek ženšenu na srdečně-cévní systém uplatňuje i u žil, upozorňují samotní pacienti.

 

2375Yjk.jpg

V případě potíží se zažíváním a pro úpravu jídelníčku kontaktujte výživového poradce!

 

 

Křečové žíly, hemoroidy a žilní varixy

Křečové žíly, hemoroidy a žilní varixy obecně jsou projevy chronické žilní nedostatečnosti. Zjednodušeně se dá říct že varixy vznikají tehdy, když se do žilního systému oslabeného chorobným procesem dostane trvale zvýšený tlak.

 

Křečové žíly na nohách

Žíly za normálních okolností pracují s nulovým tlakem nebo dokonce i s podtlakem, tlak vyšší než asi 10 mm rtuti v zásadě nemají rády. Ovšem při naší tělesné výšce by čistě hydrostaticky v nohou při stání byl tlak kolem 100 mm rtuťového sloupce, tedy zhruba stejně jako v tepnách. Bráníme se tomu dvěma hlavními způsoby: tím, že se vyhýbáme vzpřímené poloze (ležíme nebo sedíme, nejlépe s podloženýma nohama) a tím, že nestojíme nehybně. Při chůzi práce nožních svalů za pomoci chlopní v hlubokých žilách pumpuje krev zpátky do srdce, čímž zabraňuje zvýšení žilního tlaku. Už po krátkém nehybném stání žilní tlak v nohou automaticky naroste i v případě, že použijete stahovací punčochy. Tlakové punčochy pomáhají pouze tím, že žilní stěně mechanicky mírně odlehčují. Nejméně zdravé je stání na způsob hradní stráže – když už musíme stát, aspoň přešlapujme.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Při tvorbě křečových žil a hemoroidů je velmi důležité podpořit regeneraci buněčných stěn, což velmi dobře zajišťuje Lecitin. Dalším krokem je získat větší objem tráveniny, aby hemoroidy nebyly více drážděné. K tomu vám velmi dobře přispějí Chia semínka a pšeničné otruby nebo psyllium. Lecitin i Chia semínka zakoupíte i v našem eshopu.

 

 

Lecitin a Chia semínka - zakoupíte také v našem e-shopu!

  

 

Podle individuálních dispozic se žíly nohou zvýšenému tlaku více či méně přizpůsobí, jejich stěna zbytní a připodobní se tepnám. Trvalé snášení tlaku 100 mm rtuti žilám ovšem v žádném případě nesvědčí a časem se stane, že některá oslabená žíla selže a lokálně se rozšíří do té míry, že přestanou doléhat chlopně. Tím přestane fungovat žilní pumpa, žilní hypertenze se ještě zhorší, selžou další chlopně a další žíly v okolí, podobně jako když jsou diody v serii pod plnou zátěží a jedna shoří. Když věci zajdou do tohoto stadia, je nutný chirurgický zákrok. Následná konzervativní léčba (léky) slouží k prevenci dalšího rozvoje křečových žil.

 

Řitní varixy (hemoroidy)

Bezprostřední příčinou hemoroidů je stejně jako u jiných varixů zvýšený žilní tlak. Ten je ovšem na onom místě v pořádku – žilní pleteň konečníku je pod tlakem úmyslně, aby fungovala jako zátka a my nemuseli neustále svírat svěrač. (Proto také při zástavě srdce dochází k vyprázdnění.) Hemoroid vzniká tehdy, když žíly konečníku oslabí chorobný proces a ty pak pod tlakem mechanicky selžou.


Varixy jícnu

U varixů jícnu je situace ještě trochu jiná, protože jícen patří celkem nevhodně do vrátnicového oběhu, t.j. použitá krev z něj se ještě vede na filtraci do jater. To má smysl u jiných částí trávící soustavy, protože vstřebané živiny z potravy se hned vychytají v játrech a nevláčí se zbytečně po celém krevním oběhu. U jícnu to ovšem vede jen k tomu, že pokud se jaterní kapiláry částečně ucpou (většinou kvůli cirhóze), v jícnových žilách stoupne tlak. Ten vede k varixům stejným způsobem jako v kterékoliv jiné části těla.

 

Ojedinělý varix (třeba hemoroid) se sám zhojí – obvykle se zanítí, trombotizuje (tj. ucpe se krevní sraženinou), atrofuje a jeho funkci převezmou okolní žíly. Zánět a trombóza, kterou pozorujeme u křečových žil, tedy není příčinou zla, ale naopak adaptivním procesem, jímž se naše tělo snaží poškozenou část krevního oběhu odstranit. Ovšem u křečových žil dolních končetin či varixů jícnu, jejichž příčina je systémová (vysoký žilní tlak), se budou vytvářet nové a nové varixy dokud nedojde k odstranění příčiny.

 

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!


 

Další informace o křečových žilách lze nalézt třeba na webu kolegy MUDr. Štefánka.

(zdroj)


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 3.67 bodů z pěti


Čtěte také:

Hlíva ústřičná zastaví stárnutí 
Jak vybírat potravinové doplňky 
Ovčí placenta - nový omlazující prostředek! 
Schizandra (klanopraška) 
Yucca 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny