Články

 

07.01.2014 - Iva Veselá

Schizandra (klanopraška čínská) - s ní omládnete

2521ZWU.jpg

 

Schizandra – bobule Schizandra chinensis neboli čínsky Wu Wei Zi (五味子, bobule pěti chutí) je zároveň kyselá, hořká, sladká, pikantní a slaná. Bobule Schizandra obsahuje různé lignany a používá se v tradiční čínské medicíně. Mnohé výzkumy dokládají její antioxidační účinky a protizánětlivé působení, jež se používá ke zpomalení procesu stárnutí a jako tonikum zlepšuje soustředění, koordinaci a výdrž.


Schizandra

Schizandra je jednou z nejúčinnějších bylin čínské medicíny a z různých důvodů se používala během její dlouhé historie. Je rovněž známá jako Wu Wei Zi, což je možné přeložit jako "ovoce pěti chutí". A skutečně tomu tak je, protože bobule schizandra má všech pět hlavních chutí: slanou, sladkou, kyselou, kořeněnou a hořkou. Zároveň lidé věří, že obsahuje “podstatu pěti elementů” (dřeva, ohně, země, kovu, vody).


Co je schizandra?

Schizandra chinensis je opadavá dřevitá popínavá rostlina původem z lesů Severní Číny a Ruského Dálného východu. Dosahuje výšky 10 metrů a dokonale se přizpůsobila drsným klimatickým podmínkám. Na konci léta dozrávají na rostlině hrozny světle červených bobulí.

 

Takto schizandra roste .

 

Jak funguje?

Mezi všemi bylinkami má schizandra jednu z nejširších škál výhod. Se svými pěti základními prvky podporuje pět nejdůležitějších orgánů v lidském těle: srdce, játra, slezinu, plíce a ledviny. Posiluje životně důležitou energii známou jako Qi/či, obnovuje vitalitu a zdraví orgánů a doplňuje sexuální energii. Čínští bylinkáři ji používají k léčbě kašle, nespavosti, nevolnosti a fyzické slabosti.

 

Mnoho jejích příznivých účinků, známých z čínské medicíny, bylo v současnosti vědecky prokázáno. Zejména ruští vědci měli zvláštní zájem o přínos schizandry a lidé z kmene Nanai ji používali v oblastech Dálného východu pro snížení hladu, žízně a vyčerpání, protože „poskytuje sílu pro následování soba celý den bez jídla“. Také konzumovali schizandru pro zlepšení nočního vidění. Ruští výzkumníci ze 40. let dokázali, že schizandra zlepšuje fyzickou výdrž a snižuje odezvu těla na stresové faktory, jako jsou popáleniny, omrzliny, infekce a otravy těžkými kovy.

 

 

Schizandra v kapkách a sušené plody (Grešík).

 

Schizandra je efektivním adaptogenem, což znamená, že pomáhá tělu přizpůsobit se různým stresovým faktorům. Ulevuje od nervozity a dalších psychických problémů, pomáhá proti zapomnětlivosti a podrážděnosti, zlepšuje soustředění a koordinuje tělesné pohyby.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Schizandra působí jako afrodiziakum, posiluje sexuální touhu a zlepšuje kvalitu a kvantitu spermií u mužů, ale také zvyšuje krevní oběh a vzrušivost mužských pohlavních orgánů.

 

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!

 

Co schizandra obsahuje?

Jednou z hlavních aktivních prvků, nacházejících se ve schizandra, je schisandrin, lignan, který rovněž působí jako mírný fytoestrogen. Lignany jsou obecně silnými antioxidanty a mají protirakovinné vlastnosti, zatímco o samotném schisandrinu je dokázáno, že působí protivirově a zároveň posiluje nervový systém a játra.

Dalšími aktivními složkami schizandry jsou:

  • schisandrin B
  • γ-terpinen
  • gomisin
  • pregomisin
  • schisantherin A a B
  • angeloylgomisin Q, a rubrildilaktion

Každá z těchto látek přispívá k jedinečným, po staletí ceněným léčebným vlastnostem schizandry.

 

2375Yjk.jpg

Máte pocit, že vám je více, než na kolik se cítíte? 70% úspěchu tvoří strava. Kontaktujte našeho výživového poradce a omládněte!

 

Jak používat schizandru?

Schizandra prášek má silnou a unikátní chuť, kterou je obtížné přebít ostatními potravinami. Nejlepší je rozmíchat jej ve vodě, čerstvé šťávě nebo smoothie. V Číně rovněž používají bobule schizandra pro přípravu léčivých čajů a polévek.

Použití schizandry ve formě prášku:

Smíchejte 3 g (1 čajovou lžičku) schizandra prášku denně s ovocnými nebo zeleninovými šťávami, smoothie nebo jogurtem rostlinného původu.


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Česneková léčba 
Maca - energetický životabudič 
Noni plody 
Spirulina 
Vše o klíčcích a k čemu jsou dobré 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny