Články

 

31.10.2012 - Iva Veselá

Co ovlivňuje vstřebávání železa z potravy

2242ZTI.jpg

 

Železo je, stejně jako většina ostatních minerálů, získáváno z potravy. Jeho vstřebávání je přitom ovlivněno tím, s jakou potravou či nápojem je železo konzumováno.

 

Ke vstřebávání železa dochází ve dvanáctníku (počáteční části tenkého střeva). Na rozdíl od ostatních minerálů je však železo velmi špatně vstřebatelné – do těla přechází pouze 10 % nebo méně1 z celkového příjmu železa, přičemž lépe se vstřebává tzv. hem železo obsažené v červeném mase, drůbežím mase nebo rybách. Vstřebávání hem železa není příliš závislé na zásobách železa v těle a na potravinách, které jsou konzumovány spolu s hem železem. Naproti tomu vstřebávání non-hem železa obsaženého v rostlinné potravě je silně závislé na zásobách železa v těle (osoby s deficitem železa vstřebávají non-hem železo lépe než osoby, které mají železa v těle nadbytek) a je také silněji než u hem železa ovlivněno složením konzumovaného pokrmu.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

Železo v jídelníčku

Vzhledem ke složení našeho jídelníčku tvoří převážnou část přijatého železa non-hem železo rostlinného původu (viz náš článek o obsahu železa v jednotlivých potravinách). Potraviny rostlinného původu, které mají vysoký obsah železa, ovšem nemusí být nejlepším zdrojem železa pro organizmus, protože mohou zároveň obsahovat látky, které snižují vstřebávání železa v těle, či jsou podávány zároveň s potravinami, které takto působí. Na druhou stranu existují také látky, které vstřebávání železa z potravy zlepšují.


Látky, které zlepšují vstřebávání železa z potravy

Bílkoviny z masa – mechanismus působení není prozatím jasný, ovšem je vědecky ověřeno, že i malá porce červeného masa, drůbežího nebo rybího masa přidaného k rostlinné potravě může několikanásobně zvýšit příjem non-hem železa z rostlinné potravy.

 

Vitamín C – udržuje železo v rozpustnější a snadněji vstřebatelné chemické formě2, zamezuje také působení některých látek, které snižují vstřebávání železa, např. polyfenolů z čaje či fytátů z obilovin, ořechů, ovoce a zeleniny. Vitamín C je obsažen především v ovoci (pomeranče, jablka, hrušky, švestky, banány) a v zelenině (květák, saláty, rajčata, papriky, okurky).

 

Kyselina citrónová, kyselina jablečná, kyselina vinná – působí podobně jako vitamín C.

 

Kvašené výrobky - např. kyselé zelí nebo kefír, vstřebávání železa zlepšují kyseliny obsažené v těchto výrobcích.

Látky, které snižují vstřebávání železa z potravy.

 

 

Fytáty – fytáty jsou soli kyseliny fytové obsažené zejména v obilovinách, ořeších, ovoci a zelenině, které na sebe váží některé minerální látky (především fosfor, vápník, železo a zinek). Člověku chybí v tenkém střevě enzym fytáza, který by mu umožnil tuto vazbu rozštěpit a minerální látky využít.

 

Polyfenoly – polyfenoly jsou skupina chemických sloučenin obsažených v téměř všech rostlinách. Slouží především k ochraně rostlin před hmyzem a zvířaty1. Některé polyfenoly obsažené např. v čaji, kávě, kakau nebo listové zelenině na sebe váží železo a brání tak jeho vstřebávání v těle. Pití černého čaje k jídlu obsahujícímu železo snižuje jeho vstřebávání o 60 – 70 %, pití čaje mezi jednotlivými jídly snižuje vstřebávání železa o 20 %.

 

Vápník a další minerály – vápník a další minerály konkurují železu při vstřebávání v tenkém střevě. Ke snížení absorpce železa o 50 % stačí konzumovat spolu s jídlem 165 mg vápníku, tj. asi 20 g sýra nebo 1 sklenici mléka2. Vápník jako jediný z látek, které snižují vstřebávání železa z potravy, ovlivňuje nejen absorpce non-hem železa, ale také absorpci železa hemového.

 

Vaječné bílkoviny – vejce patří mezi potraviny s vyšším obsahem železa, ovšem obsahuje bílkoviny, které na sebe váží železo a tím omezují jeho vstřebávání v těle.

 

Uvedený přehled je určen především osobám, které trpí nedostatkem železa. Těm může prospět, pokud nebudou konzumovat potraviny bohaté na železo zároveň s potravinami nebo nápoji, které snižují vstřebávání železa v těle (např. černý čaj, listová zelenina nebo mléko). Vhodné je u nich naopak obohatit jídla o látky, které vstřebávání železa podporují, např. vitamín C nebo maso.

 

Zdroje:

1 http://www.euro.who.int/document/WS_115_2000FE.pdf

2 http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=149&ch=13&typ=1&val=7676

3 http://home.zf.jcu.cz/public/departments/koz/vyz/pred_08.pdf


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Hlíva ústřičná zastaví stárnutí 
Jak si zajistit v zimě přísun vitamínů 
Omega-3 mastné kyseliny ve stravě 
Vše o klíčcích a k čemu jsou dobré 
Yucca 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny