Články
19.03.2012 - Iva Veselá
Omega-3 mastné kyseliny ve stravě
Dnes si něco povíme o omega-3 mastných kyselinách, protože jich ve stravě přijímáme málo, takže je čas na menší kyselinovou osvětu.
Co jsou ty omega-3?
Omega-3-nenasycené mastné kyseliny tvoří nezbytnou součást naší výživy, protože mají významné zdravotní účinky na celý náš organismus. Omega-3-mastné kyseliny příznivě ovlivňují průběh kardiovaskulárních chorob, blahodárně působí na mozek a kvalitu zraku, posilují imunitu, pomáhají v léčbě ekzému, akné, lupenky a jsou prevencí mnoha druhů nádorových onemocnění. Tyto mastné kyseliny patří mezi esenciální, což znamená, že si je naše tělo neumí vytvořit a musíme je tedy přijímat stravou. Do omega-3-mastných kyselin patří tzv. alfa-linolenová kyselina, eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA) kyselina.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
K čemu jsou tedy dobré?
Na omega-3 mastných kyselinách je úžasná jejich "univerzálnost". Ať už si vzpomenete téměř na jakoukoliv chorobu nebo zdravotní problém, tyto kyseliny v těchto případech značně pomáhají:
- prevence srdečně cévních chorob
- schopnost bránit tvorbě krevních sraženin
- prevence infarktu myokardu a cévních onemocnění
- účinkuje protizánětlivě
- zmírňují vznik chronovy choroby, roztroušené sklerózy a artritidy
- u děti napomáhají k rozvoji mozkových funkcí
- snižují škodlivý cholesterol
- snižují krevní tlak
- blahodárný vliv na činnost mozku
- zmírňují menstruační bolesti
- zmírňují společně s omega-6-mastnými kyselinami kožní poruchy
- důležité užívat také při lupénce
Tip výživového poradce
Jak sami vidíte, omega-3-mastné kyseliny jsou neuvěřitelný zázrak dnešní výživy v boji s mnoha onemocněními. I přesto, že jsou tak účinné, máme jich nedostatek a to vlivem nesprávně složené stravy. Pojďme se tedy podívat, kde se nacházejí a co se děje s naším organismem, když jich máme málo.
Nedostatek omega-3-mastných kyselin
- únava
- suchá pokožka
- časté nachlazení
- deprese
- bolesti kloubů
Co doporučuji:
- konzumovat v průměrně 2 porce ryb/týden
- (losos, tuňák, makrela, sleď, sardinky, platýs, sumec, úhoř a pstruh)
- rybí konzervy doplnit kvalitním rostlinným tukem bohatým na omega 3 mastné kyseliny (tuk se při zpracování z ryb odděluje – minimální množství omega 3 mastných kyselin, nutno doplnit jiným zdrojem)
- používání různých druhů olejů lisovaných za studena (především lněný - nejvíce těchto kyselin, řepkový,...)
- preferovat kvalitní tuky rostlinného původu
- zařazovat do stravy rostlinné margaríny, jimiž jsou o omega-3 mastné kyseliny obohacené
- konzumace dýňových, slunečnicových, konopných, lněných semínek, vlašskýcho ořechů, mandlí a sezamu
- v krajním případě i doplnit ve formě potravních doplňků (pokud někdo nejí ryby)
I přesto, že omega-3-mastné kyseliny jsou zdraví prospěšné, tak jejich nadměrná konzumace může způsobit mozkovou mrtvici, v důsledku nadměrného zředění krve. Také doporučuji přijímat tyto esenciální mastné kyseliny jen formou zdravého jídelníčku, nikoliv potravními doplňky.
Jak často jíte ryby? Podělte se s námi! v diskusním fóru!
Hodnocení článku
Hodnotilo 14 čtenářů průměrem 3.86 bodů z pětiČtěte také:
Čistý lososový olejHořčík ve stravě
L-lysin bojuje proti oparům
Schindeleho minerály
Vitaminizace - obohacování potravin vitamíny
Diskuze
Omega 3 rostlinné i živočišné
Doplňky stravy s Omega 3 mastnými kyselinami, bylinkami bez chemické stabilizace od české firmy. Živočišného původu: http://bylinneprodukty-okg1.webnode.cz/products/ok-gama/ http://bylinneprodukty-okg1.webnode.cz/products/ok-omega-3-complete/ Rostlinného původu: http://bylinneprodukty-okg1.webnode.cz/products/ok-omega/
05.06.2015 14:06Z Omega-3 doplňků mi osobně nejvíc vyhovuje tento - http://eshop.farmax.cz/maxicor-tob-70-20/ :) Samozřejmě ryba je ryba, ale já osobně se k ní zas tak často nedostanu :D
28.05.2015 12:51Raději konzumujte ryby než doplňky s omega 3 mastnými kyselinami? Taková hloupost! Dnes už každý ví, jak jsou oceány, moře i řeky znečištěné a ano, když budeme papat hodně rybiček, sice přijmeme velké množství omega 3, ale k tomu také pěkné množství toxinů a těžkých kovů, které se bohužel v tělech ryb ukládají...
01.03.2014 18:27Omega 3
Zdravím S omegou 3-6-7-9 mám své zkušenosti opravdu cítím její účinek. A Pokud někdo máte zájem o Originál norské vysoce kvylitní Omega 3-6-7-9 Forte 60tbl nenasycené mastné kyseliny, za opravdu akční nabídku, opravdu levněji neseženete. Tak když tak dejte vědět na mail Haluzakfest(zavinač)seznam.cz . Mám ktomu i všelijaké brožury a letáky s důkazy kvality.
11.01.2012 07:43ryby
Vážení čtenáři,snažte se opravdu kupovat ryby čerstvé,nedávno jsem udělala pokus-koupila jsem 1kg filet z tresky(na obalu bylo napsáno max.5% glazurace)výsledek?1kg ryb obsahoval 27%vody!!nehledě na to,že maso bylo pořád tak nasáklé vodou,nechutné,na pánvi se rozpadlo,vše sežrala naše kočka.Zkrátka čerstvá ryba je čerstvá ryba a platíte za maso, ne za vodu!
01.02.2011 12:33Mám ráda tuňáka do salátů,pstruha na roštu,steaky z lososa,pomazánku z rybiček, nepohrdnu žádnou dobře upravenou rybou. Snažím se kupovat ryby čerstvé,ale i na mražené někdy dojde:)Ryby griluji,zapékám,udím,smaženou rybu dělám pouze na vánoce.
18.09.2009 08:03