Články

 

01.01.2013 - Iva Veselá

Jak si zajistit v zimě přísun vitamínů

2254M2I.jpg

 

Je možné se vitamíny předávkovat? Sledujete u doplňků výživy množství aktivních látek? Jaké je jejich množství, abyste to s nimi nepřehnali? Odpovídá nutriční poradce Ing. Iva Veselá v rozhovoru Prozeny.cz.

 

1. Chci posílit imunitu. Jaké vitamíny v tabletách má smysl jíst? V jakém množství?

Doporučuji se zaměřit na vitamín C, který je pro náš organismus velmi silný antioxidant. Obecně se uvádí denní doporučené dávky mezi 60 a 90 mg, ale při dnešním životním stylu, fyzické a psychické zátěži do jídelníčků zařazuji raději vyšší množství, 200-500 mg. Při vyšším příjmu vitamínu C výrazně klesá jeho využití a nadbytek je vyloučen močí. Pozor také na dlouhodobém užívání vysokých dávek, jelikož se může postupně rozvíjet tolerance k jeho účinkům.

Vitamín C v tabletách bývá obvykle v množství 200 – 1000 mg (kyseliny askorbové), avšak konečná využitelnost v těle je o mnoho nižší. Na rozdíl od ovoce nemá synergické účinky, protože tableta neobsahuje další látky, jako je vlákniny, bioflavonoidy, fytonutrienty a další látky, které podpoří účinnost vitamínu.

Pokud sáhnete po tabletách, měly by být s tzv. postupným uvolňováním a jídelníček je vhodné doplnit o vitamíny skupiny B (zejména kyselinu listovou) a vitamín E.

Významnou roli obranyschopnosti organismu hrají bílkoviny, které jsou součástí protilátek, tzv. imunoglobulinů. Nedostatek bílkovin vede proto k jejich poklesu. Příjem bílkovin je již otázkou samotného jídelníčku.

Další účinnou látkou pro posílení imunity jsou probiotika (živé bakterie) a prebiotika (vláknina), které aktivně udržují složení střevní flóry, beta glukany (v hlívě ústřičné nebo houbách shitake), z doplňků nám může pomoci echinacea, rakytník nebo colostrum.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

2. Kdy je lepší zvolit přírodní formu (fresh džusy, polévky z hlívy apod.)?

Pokud je to možné, tak volte přírodní, čerstvé džusy, hlívu nebo polévky. Nutriční hodnoty potravin jsou v této formě nejvyšší a pro tělo nejvyužitelnější.

 

3. Pokud si hlídám linii, neublíží mi zvýšené množství ovoce?

Samozřejmě v nadbytku ublížit může. Nadbytek vitamínů vede k tzv. hypervitaminóze a nadbytek fruktózy/ovocného cukru) může vést ke zvýšené tvorbě mastných kyselin, tedy k nadváze, obezitě, dále i k rozvoji metabolického syndromu. V těle dospělého člověka podle některých výzkumů vedly vysoké dávky fruktózy (80 - 90 g) ke zvyšování krevního tlaku.

 

Foto


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 1 bodů z pěti


Čtěte také:

Chlorella 
Maca - energetický životabudič 
Náhradní sladidla - seznámení 
Ovčí placenta - nový omlazující prostředek! 
Unikátní spojení chlorelly a mladého ječmene 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny