Články

 

31.10.2009 - Iva Veselá

Funguje L-carnitin?

 

L-karnitin

L-karnitin je významný doplněk při hubnutí. Je to látka, kterou není nutné příliš představovat. Hlavně pro ty, kteří se rozhodli zhubnout, nebo chtějí zvýšit svůj výkon při cvičení, je L-karnitin jako stvořený! L-karnitin je navíc přirozená látka, která se vyskytuje u všech lidí. Organismus ji přijímá v potravě a v malém množství ji i sám vytváří.

 

A proč je tak důležitý?
L-karnitin v organismu zajišťuje přenos mastných kyselin do mitochondrií, které jsou součástí buněk. Podporuje tak činnost metabolismu a spalování tuků při redukci nadváhy. Tvorbou energie z tukových zásob zvyšuje fyzický výkon, podporuje srdeční i mozkovou činnost a dobrou psychickou kondici. L-karnitin je bezpečný i při dlouhodobém užívání. Proto je součástí různých dietních programů, ale také jako nepostradatelný doplněk při fyzických aktivitách včetně profesionálního sportu.


Kde se vyskytuje v jídle?

Látka L-carnitin je obsažena přirozeně také v červeném mase (hovězí a skopové maso), rybách, mléčných výrobcích. Karnitin je tělu vlastní látka. Organismus si ji vytváří ze dvou aminokyselin (methionin + lysin) + je zapotřebí vitamin C, B6 a železo.

 

L-karnitin a jeho účinky:

  • podporuje tvorbu energie z tuků
  • podpora redukce nadváhy a rýsovací diety
  • redukce tuků bez ztráty svalové hmoty
  • urychlení regenerace svalů
  • podpora kardiovaskulárních funkcí
  • snižování hladiny cholesterolu

 

2375Yjk.jpg

Cvičíte a nevidíte výsledky? V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte našeho výživového poradce!

 

Jak karnitin užívat

L-carnitin jako doplněk stravy nefunguje bez toho, aniž byste se hýbali - klíčový je aerobní typ tréninku, kdy má tělo dostatek kyslíku.

Jestliže ho budete užívat jen tak během dne, bude sloužit jako zdroj energie a bílkovina (jedná se o aminokyselinu) a z hlediska hubnutí to pro vás budou vyhozené peníze.

L-carnitin samozřejmě můžete užívat pro jeho preventivní účinky, jako snižování hladiny cholesterolu nebo prevence zdraví u diabetiků - snižuje inzulínovou rezistenci a podporuje také srdeční a mozkovou činnost.

 

Dávkování

Samozřejmě záleží na každém z Vás, co od tohoto doplňku očekáváte:

Prevence = 0,5 g denně

Hubnutí = 1,5 - 2 g nalačno + minimálně 30 minut před pohybovou aktivitou

Lepší dlouhotrvající sportovní výkon = 2 - 4 g 30 minut před výkonem

 

Jaký výrobek si koupit?

Na trhu se objevují řady výrobků, ovšem s různým obsahem účinné látky L-carnitinu. Z osobní zkušenosti doporučuji nápoj se 30 000 mg této látky a více. Nápoje obsahující méně látky jsou levné a ne tak účinné. Naopak carnitin s vysokým obsahem účinné látky, např. 60 000 mg, vypadá na první pohled dobře, ale o tolik větší efekt nezpůsobí. Je to spíše reklamní poutač, aby nalákal uživatele na dvojnásobný efekt. Je zbytečně dražší a tělo 100% této látky stejně nevyužije.

 

ČTĚTE TAKÉ: Výživa nejen při sportu


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.75 bodů z pěti


Čtěte také:

Francouzský zelený jíl 
Jak si zajistit v zimě přísun vitamínů 
Lecitin i na hubnutí 
Puškvorec 
Yucca 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny