Články

 

21.07.2014 - Iva Veselá

Hořčík ve stravě

 

Pomáhá snižovat krevní tlak, podílí se na odolnosti imunitního systému, se stresem jeho hladina v organismu klesá a ve stravě ho přijímáme málo - řeč je o hořčíku. Hořčík je minerál nezbytný pro správnou funkci a činnost svalů, nervů a celé řady enzymů. Málokdo ví, že je ve větší míře přítomen společně s vápníkem v kostech. Zbytek hořčíku se ukládá v měkkých tkáních, zejména ve svalech.

 

Proč řešit příjem hořčíku?

Hlavní úlohou hoříčku je výstavba kostí, snižování nervosvalové dráždivosti a správná funkce centrální nervové soustavy. Vzhledem k náročnému životnímu stylu (stres) a snaze udržova se fit (pohybová aktivta), je právě tento minerál nejvíce zapotřebí.

 

Nedostatek hořčíku

Tento stav býval vzácným do té doby, než mezi lidmi začal panovat stres. Nedostatečné zásoby tohoto prvku však mohou mít diabetici a lidé postižení poruchami trávicího traktu, celiakií a některými ledvinovými potížemi . Hladina hořčíku se také může  krátkodobě snížit vlivem těžkého průjmového onemocnění. Pak dochází k záškubům svalů a ke křečím.

Tělo reaguje na hladinu hořčíku velice rychle. Pokud strava obsahuje více než 2 g hořčíku, nadbytečné množství se vyloučí bez vstřebávání. Pokud je ho naopak ve stravě málo, střeva vstřebají téměř všechen přítomný hořčík a ledviny se účinně podílí na zadržení tohoto prvku v těle.

 

Kdy hořčík užívat

  • svalových křečích
  • při únavě - hořčík a železo se často podílí na zvýšené únavě během dne
  • stresu a nervovém vypětí (spotřeba hořčíku rapidně klesá)
  • srdečních arytmiích a poruchách oběhového systému
  • padání vlasů a lámavosti nehtů
  • citlivosti na změny počasí, kdy dochází až k bolesti kloubů, dásní a zubů

 

2375Yjk.jpg

Máte křeče nebo jiné zdravotní potíže? Řešíte výživu ve sportu? Kontaktujte našeho odborníka na výživu ve Food Life.

 

 

Jak hořčík nejlépe působí

Každý minerál se lépe vstřebává za přítomnosti jiného minerálu nebo vitamínu. Stejně tak je to i s hořčíkem, jehož vstřebávání podporují další minerály, a to vápník a zinek, z vitamínů je to vitamín D3. Vápník je do kostí zabudován pouze v přítomnosti hořčíku. Jíme-li proto stravu bohatou na vápník, ale bez přítomnosti hořčíku, vápník není využit beze zbytku. Zinek spolu s vápníkem a hořčíkem blahodárně působí na kůži, vlasy a nehty. Proto je nesmírně důležitá vyvážená kombinace těchto tří minerálních látek, která má velký vliv na hojení ran a příznivé působení na správnou činnost srdce a krevního oběhu.

 

Jaký poměr Ca-Mg-Zn vybírat

Kombinace vápník - hořčík - zinek je vhodné z obecného hlediska volit v poměru 40:30:8. Obsahově se může jednat o množství vápníku 330 mg, hořčíku 130 mg, zinku 8 mg. Pokud se jedná o pouhé doplnění hořčíku, doporučuji níže uvedný hořčík, se kterým mám moc dobré zkušenosti.

 

Hořčík můžete snadno doplnit i tabletami. Doporučuji užívat nad 300 mg denně.

 

Hořčík při svalových křečích

Látková výměna ve svalech je zvláštní měrou odkázána na minerály. V případě křečí lékaři předepisují nebo doporučují velmi rádi magnéziové preparáty. Přitom ale není vůbec jisté, zda tyto produkty pomohou při všech druzích svalových křečí. Konkrétně u sportovců se častěji spíše potýkám s nedostatkem sodíku v těle, který způsobuje zvýšené pocení a ztrátu tekutin. S tekutinami, resp. potem, odchází právě i hořčík. Další příčinou bývá také špatná sportovní příprava nebo nesprávně prováděnými pohyby.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Hořčík v potravinách

Potraviny s vysokým obsahem hořčíku jsou pšeničné klíčky, celozrnné obiloviny, sušené fíky, lněná semínka, ořechy, černý chléb (pumpernikl), zelená listová zelenina nebo hrách. Pamatujte na to, že strava s vysokým obsahem tuků a bílkovin brání využití hořčíku, stejně tak alkohol a šumivé nápoje s obsahem fosfátů.

 

Chci se objedat do výživové poradny Food Life >>

2523Y2R.jpg

Ponořte se do toho s námi!


 

 

Image: dan / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 11 čtenářů průměrem 4.91 bodů z pěti


Čtěte také:

Chlorella 
Masticha - léčivá pryskyřice ke žvýkání 
Ovčí placenta - nový omlazující prostředek! 
Vše o klíčcích a k čemu jsou dobré 
Zelený jíl 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny