Články

 

13.04.2016 - Iva Veselá

Masticha - léčivá pryskyřice ke žvýkání

2649ZDM.jpg

 

Chios Masticha (Μαστιχα Χιου) je pryskyřičná míza stromu řečík lentišek. Malý lepkavý „zázrak“ je přírodní unikát, který se více než 2000 let získává pouze na jediném místě na světě a to v malém regionu na jižní straně řeckého ostrova Chios. Kombinace klimatických podmínek a místní půdy je zřejmě tajemstvím, proč je chioská masticha dlouhá staletí oceňována pro blahodárné léčivé účinky na lidský organismus.

 

Masticha je 100% přírodní

Jedná se o ryze přírodní produkt, který je pěstován v rámci ekologického zemědělství. Sběr probíhá tradičním ověřeným způsobem, kdy se kůra stromu nařezává ve třech úrovních. Jednotlivé slzičky se mohou lišit velikostí, tvrdostí i tvarem. Jedná se o 100% přírodní produkt, který se pouze omyje vodou a usuší na slunci. Užívá se, nejen v přírodní formě, ale své místo našel i v potravinářství, ve zdravotnictví či v kosmetickém průmyslu.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

2565NTB.jpg

Masticha je vynikajícím pomocníkem při žaludečních vředech. Redukuje totiž bakterie helicobacter pylori, které způsobují žaludeční záněty a gastritidu. Dále je výborná na udržování pH v ústní dutině - působí proti kazivosti zubů a redukuje zubní plak. Masticha také působí příznivě přímo na pokožce. Urychluje hojení ran, působí antimykoticky a celkově regeneruje pokožku a podporuje tvorbu kolagenu.

 

 

 

 

2454NDE.jpg

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte odborníka na výživu!

 

 

Masticha - účinky

Nejčastěji se nabízí v surové podobě jako žvýkačka, pudr nebo kapsle.

Pro českého spotřebitele je masticha zajímavým přírodním doplňkem, který může ocenit například pro prokázané antiseptické účinky v dutině ústní, redukci zubního plaku či bělící vlastnosti. Při dlouhodobém užívání redukuje bakterie helicobacter pylori, které jsou původcem peptických vředů žaludku, gastritidy a zánětu dvanácterníku. Blahodárně působí i na další části lidského organismu. Její užívání je velmi snadné. Můžete ji žvýkat, polykat ve formě kapslí, přidávat do pokrmů nebo ji vypít rozmíchanou ve sklenici vody.

 

Žvýkačky Masticha

Tradiční oblíbený mastichový výrobek jsou žvýkačky ELMA. Obsahují Chios mastichu a mastichový olej. Mají silné antimikrobiální účinky a jsou prevencí proti vzniku zubního plaku. Obsažený xylitol pomáhá redukovat ústní kyseliny, které způsobují zubní kaz. Výhody těchto žvýkaček jsou především tyto:

  • obsahují pouze přírodní sladidla (xylitol, sorbitol, mannitol)
  • neobsahují aspartam ani žádné umělé antioxidanty BHT, BHA
  • mají vysoký obsah xylitolu pro redukci ústních kyselin způsobujících zubní kaz
  • ELMA Fresh a Dental mají certifikaci Happy Tooth pro cukrovinky nezpůsobující zubní kaz

 

2650MDZ.jpg
Žvýkačky s Mastichou si můžete koupit přímo ZDE.

Surová Masticha

Kousky pryskyřice řečíku lentišku se nazývají slzy nebo také kapky. Představují čistou původní podobu suroviny označované jako chioská masticha. Podle velikostí slz se surová masticha rozděluje na malou (průměr asi 3 - 5 mm), střední (průměr 6 - 8 mm) a velkou (průměr více než 8 mm).

2651NGQ.jpg
Surová Masticha.

 

Masticha - kde ji koupit

Mastichu můžete zakoupit přímo na stránkách prodejce - www.masticha.cz.

Dále jsou zejména žvýkačky k dostání k některých lékárnách a obchodech se zdravou výživou.

 

Chci se objedat do výživové poradny Food Life >>

2523Y2R.jpg

Ponořte se do toho s námi!


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 3.4 bodů z pěti


Čtěte také:

Česnek jako lék 
Hlíva ústřičná zastaví stárnutí 
Jak si zajistit v zimě přísun vitamínů 
Lepicol - čistič střev 
Vitaminizace - obohacování potravin vitamíny 


Diskuze

Dadi

Ktera masticha je nejlepsi?

Lamu si hlavu s tim, ktera masticha je nejlepsi nebo nejucinnejsi v porovnani s cenou. Hledam na krates.cz , konkretne zde krates.cz/p/?s=masticha ale nevim si vubec rady. Dadi

29.06.2019 20:50
Eva Kvapilová

Masticha

Mám osobní zkušenost s léčbou helikobaktera. Používala jsem kapsle s čistou mastichou z Řecka koupené v lékárně, které mi doporučil lékař, když jsem odmítla antibiotika. Manžel teď používá to samé jen od české značky Masticlife, taky z lékárny. Podle jeho doktora je míchání s živými kulturami při léčbě helikobakter pylori neúčinné a naopak může situaci zhoršit.

09.10.2017 20:52
Vlasta Chamousova

Masticha Active

Dobry den, na strankach mastichaterapie.cz jsem nasla produkt Masticha Active ktery obsahuje probiotické kvasinky ktere napomahaji lepší léčbě, mate s tim prosim nekdo zkusenosti, moc me to zajima, dekuji

07.03.2017 11:18
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny