Články

 

02.07.2009 - Iva Veselá

Spotřební koš ve školních jídelnách

1755MmI.jpg

 

Možná se vám stalo, že vaše školou povinné dítko mělo výhrady ke stravování ve školní jídelně. Třeba jste mu dali zapravdu a sami se podivili, proč že je složení jídelníčku právě takové, jaké je. Podívali jste se ale na věc i z druhé strany? Čím se musí řídit vedoucí školních jídelen? Jednou z jejich základních povinností je dodržovat tzv. spotřební koš.

 

Limity vyrovnané stravy

Spotřební koš vlastně udává limity, které musí respektovat tvůrce jakéhokoliv školního jídelníčku. Je sestavený na základě doporučených výživových dávek v České republice a určuje měsíční spotřebu vybraných druhů potravin na strávníka a den v gramech. Za vzorovou podobu spotřebního koše zodpovídají společně ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a ministerstvo zdravotnictví. Důvodem, proč se tato norma mění, jsou vždy nové poznatky v oblasti výživy.

 

 

Jídelníček sestavuje v prvé řadě školní jídelna. Svůj na míru šitý spotřební koš naplňuje na základě smluv s dodavateli potravin. Za podobu jídelníčku i kvalitu uvařeného jídla pak vždy zodpovídá ředitel daného stravovacího zařízení nebo ředitel školy.

 

Právo na názor máte, poslední slovo ne

K podobě jídelníčku mají právo se vyjádřit i rodiče, avšak i ti mohou své představy uplatňovat jen v souladu se spotřebním košem. Pokud mají rodiče a školní jídelna rozdílnou představu o podobě jídelníčku, rozhoduje dané stravovací zařízení, které poskytuje dětem určitou službu. Dodržování naplňování spotřebního koše školní jídelnou kontroluje Česká školní inspekce.

 

Školní stravování nemá povinnost zajišťovat speciální, zejména vegetariánskou stravu nebo dietní pokrmy. V prvním případě by šlo o nedodržení spotřebního koše, v tom druhém by náklady na stravu, zvláště její odbornou přípravu, nepřijatelně vzrostly.

 

Image: m_bartosch / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Detoxikace před těhotenstvím 
Nedostatečná výživa 
Pozor na sušené ovoce, nejen u dětí 
Těhotenství není legrace - první mateřské změny 
Vliv výživy dětí na zdraví v dospělosti 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny