Články

 

22.02.2013 - Iva Veselá

Pozor na sušené ovoce, nejen u dětí

 

Nemáte doma vždy čerstvé ovoce? Myslíte, že dostačující náhradou je sušené ovoce? Jestliže svým dětem nebo sobě často dopřáváte sušeného ovoce, dávejte pozor na oxid siřičitý, který se při sušení často používá.

 

Sušené ovoce do kapsy

Sušení ovoce je starou metodou, kterou všichni známe od našich babiček. Kdo by neznal jejich skvělé sušené křížaly, hrušky nebo švestky? Sušené ovoce je rychlou náhradou zdravé svačinky, zdrojem vitamínů a minerálů a můžeme ho mít vždy při sobě, když nás přepadna hlad nebo chuť na sladké. V poslední době je na trhu velkým trendem.

 

Rizika sušeného ovoce

Hlavním problémem sušeného ovoce je jeho ošetření oxidem siřičitým (E220). Je to bezbarvý plyn, který se používá jako konzervační činidlo. Zabraňuje hnědnutí ovoce. Tato látka však může vyvolávat u citlivějších jedinců nežádoucí reakce. Ty se mohou projevit zrudnutím a otokem hrdla, svedením úst a pokožky, průjmy, popřípadě astmatem. Jsou známy i případy se žlučníkovou kolikou.

 

Jak sušené ovoce vybírat

Doporučuji proto kupovat sušené plody v bio kvalitě, které neprošly procesem síření a slazení. Sledujte obal potravin a vyhněte se názvu "konzervováno oxidem siřičitým", nebo kódu E220.

Nesířené ovoce si zamilujete. Dnes je k dostání celá řada ovoce jako meruňky, rozinky, fíky, švestky, jablka, mango, dokonce i meloun.

Možná hnědé meruňky pro někoho nemusí vypadat příliš vábně, ale úžasně voní, jsou měkké a vláčné a nádherně sladce chutnají. Za sířenou oranžovou oschlou kůrku už je nevyměníte.

 

Proč se vlastně oxid siřičitý v běžném zemědělství používá?

Jednoduše pro krásu. I meruňky bojují o svého zákazníka vzhledem. Řekněte sami, zaujaly by vás v regálu oranžové sušené meruňky nebo hnědé? Oranžové jsou konzervovány oxidem siřičitým, aby si uchovaly svou barvu. Naopak nesířené přirozeně zhnědnou a zachovají si tak báječnou sladkou chuť.

 

V případě dotazů k hubnutí nebo zdravé výživě kontaktujte výživového poradce!

 

 

 

Dbát na radu výrobce?

"Opláchněte ovoce před užitím teplou vodou!! Mnozí z nás rady výrobců  ignorují. Ale kdo by chtěl mít z meruněk rozblácenou kaši? Pokud máte v oblibě častou konzumaci sušeného ovoce, v zájmu svého zdraví dávejte přednost nesířeným plodům, které navíc úžasně chutnají. Navíc, jedná-li se o děti.

Navíc vodou bohužel všechny látky neodstraníte.

 

Víte, že,...?

Oxid siřičitý sice chrání ovoce před hnědnutím, ale nikoliv před napadením plísněmi. Ty se mohou vyskytovat jak v ovoci ošetřeném, tak i ovoci v bio kvalitě.

 

Výzkumy a užitečné tabulky

Světová zdravotnická organizace stanovila nejvyšší denní přípustnou dávku oxidu siřičitého 0,7 miligramu na kilogram tělesné váhy. Jak jsme na tom u nás s dodržováním těchto norem? Těžko říct, co se změnilo za posledních 10 let, ale výsledky testu z roku 1998, který zorganizoval Deník DNES v laboratoři Státního veterinárního ústavu, nebyly nejlepší. Ze 14-ti testovaných vzorků ovoce z pražských tržišť a běžných obchodů 3 překročily normu. Někteří výrobci dokonce zapomněli zákazníka upozornit, že je třeba ovoce opláchnout.


Hodnocení článku

Hodnotilo 21 čtenářů průměrem 4.48 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak naučit děti lépe jíst 
Podněcování dětí k požívání různé zeleniny 
Strava při kojení 
Těhotenství není legrace - výživová doporučení 
Vyvážený dětský jídelníček je prevencí nadváhy 


Diskuze

Honza
Web: http://www.jezkuv-statek.cz/susene-ovoce-orechy/

Nakupuji jen u ověřených výrobců

Je vidět, že nakupovat u ověřeného výrobce se vyplatí:)

28.12.2016 11:27
Tereza Malá

sušené meruňky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat prosím. Jsem těhotná a snědla jsem celý baliček (na dvakrát) sušených siřičitých meruněk, aniž bych je opláchla, jelikož jsem to nevěděla, a na obale to napsáno nebylo. Měla jsem z toho průjem, což beru (celý balíček..) ale bojím se spíš, zda to nemohlo poškodit plod.. Děkuji za odpověď, Malá

04.11.2016 16:52
Iva Veselá

meruňky

Dobrý den, pane Český, jsem moc ráda, že Vám Bio-Life pomohl. Již ošetřené ovoce oxidem siřičitým doporučuji spařit horkou vodou. Ale i to není optimální a zároveň tím zničíte některé látky na povrchu ovoce. Proto doporučuji opravdu vyhledávat nesířené druhy ovoce. Hezký den, Iva Veselá

26.09.2014 14:03
Jan Cesky

zazivaci potize po susenych merunkach

Dobry den, az obrovske potize (dlouhotrvajici prujmy a nadymani) mne primely vyhledat tyto stranky. Lekar mi doporucil konzumaci susenych merunek a tak jsem si jich poridil vetsi zasobu s tim, ze denne snim 250-500 gramu. Zrejme jsem mel \"stesti\" na merunky osetrene oxidem siricitym - nemate nejakou radu, jak je upravit aby byly pozivatelne bez uvedenych negativnich projevu ? Dekuji za radu Jan Cesky Praha

04.03.2013 17:53
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny