Články

 

29.03.2013 - Iva Veselá

Vilcacora - 'svatá rostlina'

2325YmY.jpg

 

Vilcacora (Uncaria tomentosa) aneb mocný kočičí dráp je posvátná rostlina Inků rostoucí v pralesu Jižní Ameriky (zejména v Peru). Pro své léčivé účinky je považována za královnu všech léčivých rostlin Amazonie.

 

Jedná se o velkou popínavou rostlinu, která svou silnou zdřevnatělou lodyhou o délce 20 - 30 metrů, oplétá jiné rostliny. Z tohoto důvodu je často nesprávně označována jako liána. Mladé výhonky jsou pokryty chmýřím, listy jsou srdcovitého nebo oválně vejcovitého tvaru, u násady má rostlina trny a květy jsou oranžové barvy. Trvá celých 20 let než rostlina dozraje a kůra zdřevnatí. Protože je to právě kůra a kořen, které mají nejvíce léčivých látek. Aby nedošlo k vyčerpání zásob této cenné rostliny, je její sklizeň regulována peruánskou vládou.

2326NDF.jpg 

Čaj Vilcacora lze zakoupit v lékárně nebo zdravé výživě. Má stejný obal jako Hannasaki nebo Sayonara.

 

Účinky na organismus

Vilcacora obsahuje širokou řadu alkaloidů a glykosidů, které blokují rozvoj mnoha druhů rakoviny, z nichž nejvýznamnější je isopteropodin, který dokáže nečinný a oslabený organismus probrat k boji proti nemocem, se kterými si organismus už nevěděl rady. Vilcacora plní výborně roli antioxidantu, má protizánětlivé, antivirové a detoxikační vlastnosti. Pomáhá při tvorbě bílých krvinek a stimuluje imunitní systém. Obsažené látky v rostlině mají příznivé účinky na kardiovaskulární systém, stav cév, zabraňuje vzniku trombů a tím předchází srdečnímu infarktu a mozkové mrtvici.

 

Dále byly pozitivní účinky prokázány v případech

  • nádorových onemocnění a jejich prevenci
  • zánětlivých onemocněních trávicího traktu (Crohnova choroba, zánět tlustého střeva, narušení bakteriální flóry po léčbě antibiotiky, žaludeční vředy, hemoroidy)
  • chorob spojených s poškozením funkce imunitního systému
  • chronického únavového syndromu
  • infekcí horních cest dýchacích, zánětů vedlejších nosních dutin, astmatu
  • revmatismu a artritidě
  • boreliózy
  • léčby akné, herpesu, alergií, candidózy, menstruačního cyklu, diabetu
  • zánětu prostaty, zánětu močnového ústrojí
  • má příznivý vliv na paměť, nervový systém, uvolňuje napětí
  • je využívaná i při léčbě AIDS (virus HIV)

 

Chcete poradit s čištěním organismu, hubnutím a individuální výživou? Kontaktujte výživového poradce!

 

 

Způsob přípravy

Odvar se připravuje ze dvou lžic kůry, která se v litru studené vody vaří 5 minut a poté pod mírným plamenem po dobu 20 minut. Pije se třikrát denně hrnek (děti nad 3 roky půl hrnku) teplého scezeného odvaru. Nevhodné je uchovávat odvar v termosce. Po dvou měsících užívání Vilca cory je třeba udělat přestávku.

 

Upozornění při užívání čaje

Odvar Vilcacory se nedoporučuje užívat během chemoterapií a radioterapií, v těchto případech je možno Vilcacoru užívat 3 dny po ukončení terapie a její podávání ukončit 3 dny před dalším cyklem terapií. Rovněž je užívání Vilcacory nevhodné pro osoby po nebo před transplantací, v případě transfúze krve nebo užívání krevních preparátů. Dále se nedoporučuje u těhotných a kojících žen, hemofyliků, dětí do tří let, osob s cukrovkou při užívání PAD i aplikujících si inzulín I. typu a také u osob prodělávajících hormonální terapii (tento fakt zvýrazňuji vzhledem k hojnému užívání hormonální antikoncepce). V těchto případech je nutné konzultovat užívání Vilcacory s lékařem.

Dále se během kůry nedoporučuje (ale nepřikazuje) dodržovat určité stravovací zásady. Mělo by se jíst hodně zeleniny (červená řepa, brokolice, růžičková kapusta, petržel, pórek, celer, luštěniny, špenát, chřest, sója) a ovoce (jablka, meruňky, švestky, citrusové plody, ananas, banány, mango, kiwi, papája, datle, fíky). Cukr by měl být nahrazen přírodním sladidlem. Doporučuje se pít hodně vody, lépe neslazené a nekonzervované ovocné šťávy. Stejně tak je vhodné z jídelníčku vyloučit veškeré konzervované potraviny.

 

 

Alternativně uvažujicí lékaři významnost Vilcacory v současné medicíně nepopírají. Ovšem pro svou chuť nebude Vilcacora asi nikdy vyhledávaným "čajem", což ale kompenzují její účinky, jak při boji s nemocemi, tak preventivně. Chuťově je odvar nahořklý, těžko osladitelný a je cítit ona dřevnatost. Proto je dobré během popíjení odvaru přikusovat jablko :)

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 17 čtenářů průměrem 4.29 bodů z pěti


Čtěte také:

Bylinky pro lásku 
Eukalyptus 
Favorité mezi ´ženskými´ bylinkami 
Koření a jejich použití 
Yzop - pro okrasu i zdraví 


Diskuze

Vojtáček

Může syn (11let) při užívání čaje z vilcacory brát současně i Mycelcaps?

08.04.2017 14:45
martínek miroslav

dotaz

Při užívání čaje z vilcacory mohu pít alkohol?

16.05.2016 21:40
janka novysedlakova

možem pit čaj vilcacora ked užívam thyroxin

03.07.2015 15:01
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny