Články

 

30.05.2011 - Iva Veselá

Tymián - nezbytný pro meditariánskou kuchyni

 

Tymián je ušlechtilý příbuzný druh mateřídoušky. Ve volné přírodě ho nenajdete, pěstuje se jako léčivá rostlina a koření. Již římská kuchyně používala tymián s velkou oblibou. Navíc Římané ho přidávali do obilných zásob a chránili tak obilí před plísní. Dnes se přidává do kléčiv proti kašli, na střevní a žaludeční potíže, do mastí na rány a do ústních vod.

 

Léčivá bylina

Nať tymiánu má výrazný antibiotické účinky, dezinfikuje dýchací cesty a trávicí trakt a vyhání střevní parazity. Je protizánětlivým dezinfekčním prostředkem při průjmech, kolikách a katarech žaludku. Ulevuje od plynatosti, nafouklého břicha a zácpy. Používá se při respiračních onemocnění, jako kloktadlo při bolestech v krku, k inhalaci při zánětech dutin, pomáhá i u nemocných s astmatem.

 

Pěstování doma

Tato rostlinka nepotřebuje žádné zvláštní hnojení, k dostatečnému růstu postačí obyčejný kompost. Vyžaduje ovšem místo plné sluníčka a suchou, vodu propustnou půdu. Semínka začnou klíčit působením světla. Proto je po vysetí zakryjte jen lehce hlínou. Na záhonek ho sejeme nejdříve v květnu a použijeme-li sazenice, sázíme na začátku léta v odstupu cca 20 cm.

 

V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.

 

 

Tymiánový nálev

Nálev z tymiánu se používá k omývání, k obkladům poraněné kůže, na problematickou a aknózní pleť. Nálev je také výborný k omývání vlasů, jako prostředek proti lupům.

 

  • V podobě olejíčku, tinktur a krémů se používá jako skvělý prostředek proti stresu, migrénám a k posílení psychiky
  • Tymián hubí plísně a bakterie, což už znali staří Egypťané, proto jej používali při balzamování. Pro řeky byla zase vůně tymiánu symbolem elegance

 

Tymián je výborný jak k masu, tak například i k fazolím.

 

 

Použití v kuchyni

Tymián je velmi oblíbený i v kuchyni, kde se používá při úpravě masa, těstovin, salátů, polévek, omáček, ryb nebo divočiny. Velmi často se přidává do bylinkových směsí, příkladem je Provensálské koření. Jeho silné aroma výborně doplňuje alkoholické nápoje, octy a oleje.

 

Tip: Používejte tymián do težce stravitelných jídel, jako je tučné maso a krémové omáčky. Tymián stimuluje trávení a zamzuje pocitu plnosti po jídle a zároveň obohatí pokrm o typické aroma a chuť.

 

Látky obsažené v tymiánu

Tymián je bohatý na silice, třísloviny, hořčiny, aromatické kyseliny a flavanony. Silice z tymiánu se využívají ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Mezi účinné látky patří lanalool, cineol, cymen, tymol a karvakrol.

 

 

Steak s ovčím sýrem na tymiánu

1/2 kg libového mletého hovězího

1 cibule

1/2 svazku petržele

1 PL tymiánu

1/2 čl mletého nového koření

špetka mletého kmínu a cayenského pepře

sůl

4 PL olivového oleje

2 krajíčky starší veky

2 vejce

150 g ovčího sýra

 

Jemně nakrájenou cibulku a  petržel smícháme v misce s mletým masem, solí, prpřem, kmínem, novým kořením a tymiánem. Veku rozmočíme ve vodě, vymačkáme a spolu s vajíčkem přidáme k masu. Vše důkladně mícháme a hněteme tak dlouho až vznikne tvárné těsto. Z tohoto těsta pak vytvoříme bochánky ve velikosti pro 4-8 porcí. Polévkový talíř vypláchneme studenou vodou, vložíme do něj jeden masový bochánek a formujeme ho na placku. Do jejího středu nadrobíme část ovčího sýra, přehneme ji a okraje pevně zmákneme. Tímto způsobem vytvoříme i další steaky, které pečeme v pánvi na olivovém oleji. Namísto pečení je stačí olivovým olejem pokapat a grilovat z každé strany cca 5 minut.

 

Foto: Howstuffsworks.com

 

 

Máte nějaké tipy na pokrmy s tymiánem? Podělte se s námi! v diskusním fóru


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Eukalyptus 
Francouzské kořenící směsi 
Kontryhel obecný 
Rdesno, hadí kořen 
Vilcacora - 'svatá rostlina' 


Diskuze

fittka

tymián

Je to skvělé koření. Škoda, že jsou lidi zvyklí na klasiku - sůl, pepř, majoránka, provensálské koření atd. Skvělý je ve fazolovém jídle - kupte si fazole v rajském protlaku, přidejte je k orestované cibuli, dále sojovou omáčku, pepř, tymián, špetku saturejky, česnek a na kostičky nakrájené tofu a rajčata bez supek - SUPER FAZOLOVÁ BAŠTA :)

15.09.2009 08:27
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny