Články

 

09.12.2010 - Iva Veselá

Skořice jako lék

 

Skořice je lékem na mnoho neduhů. Má výbornou chuť, povzbuzuje chutě k jídlu a má nezanedbatelné účinky na organismu. Jestliže už i v tomto směru chcete investovat do zdraví, kupte si už přímo zdravotně nezávadnou skořici, která je k dostání v prodejnách se zdravou výživou. A co naše skořice umí?

 

Odkud je skořice?

Skořicovník je statný strom, který dorůstá do výšky i více než 10 metrů. Pěstuje se na Cejlonu, v Číně, na Jávě a v dalších tropických oblastech. Drogou je kůra, může se však sbírat už ve třetím roce. Nejkvalitnější drogu poskytují stromy osmileté, anebo starší. Skořice je pokládána za jeden z nejdůležitějších léků indické ayurvédy a tradiční čínské medicíny.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 


Mírní bolest kloubů
Ohřívací účinek koření příznivě působí i na bolavé klouby. Rozdrtíme jednu skořicovou tyčinku, přelijeme ji asi 100ml horké vody a necháme louhovat, dokud tekutina nebude jen vlažná. Ve výluhu namočíme šátek a ovážeme jím bolavý kloub. Přes obklad ještě pořádně omotáme suchý šátek a necháme minimálně 20 minut působit.

Zahřívá nohy
Máte stále studené nohy? Smíchejte 2 lžičky hnědého cukru s 1 lžičkou skořice a důkladně touto směsí třete nohy. Koření stimuluje reflexní zóny a bude vám příjemně teplo.

Pomáhá při nahchlazení
Máte rýmu a škrábe vás v krku? 1/2 lžičky skořice zamíchejte do šálku horkého mléka, přidejte med a vypijte. Opakujte několikrát denně.

 

 

Chrání před cukrovkou, pomáhá v těhotenství, pomáhá při hubnutí
Diabetikům se už nějakou dobu doporučuje užívat skořicový extrakt (např. Unilakt se skořicí a řasou chorella).Při pravidelném užívání má totiž skořice pozitivní vliv na hladinu krevního cukru.Tento potravní doplněk neobsahuje v kapslích žádný cumarin, proto je preparát vhodný i pro dlouhodobé užívání.
Tyto vlákninové tablety mohou dokonce užívat i těhotné ženy - přímo úžasně totiž působí proti ranní nevolnosti,zabraňuje nadýmání a zácpě.
Mimoto má výborné výsledky při redukčních dietách - pomáhá redukovat hmotnost a snižuje také hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Léčí průjem
Proti lehkému průjmu pomáhá např. sníst nastrouhané jablko s jednou lžičkou mleté skořice.

 

ČISTÝ ÉTERICKÝ SKOŘICOVÝ OLEJ - z lékárny (překrásně voní!)


Uvolňuje napětí svalů
Skořice zvyšuje prokrvení a tímto způsobem zahřívá kůži a svaly. 2-3 kapky smíchejte se lžící slunečnicového oleje a potom jím promasírujte ztuhlé partie.

Likviduje zánět dásní
Skořice dezinfikuje a tiší bolesti. Bolavé dásně promasírujte jednou kapkou.

 

Povzbuzuje krevní oběh
Jste totálně utahaná? Vůně oleje vás rozhodně povzbudí. Na kapesník dejte jednu kapku a čichejte k ní.

 

Ale pozor, všeho většinou moc škodí, platí to i pro zdravé věci.

 

Možná rizika

Skořice je v podstatě jeden z nejuniverzálnějších léků s mimořádným spektrem účinků, ale nedoporučuje se ve větším množství těhotným ženám. Může také způsobit alergickou reakci. Denní doporučená dávka skořice se pohybuje mezi 2 - 4 g.


Hodnocení článku

Hodnotilo 23 čtenářů průměrem 3.65 bodů z pěti


Čtěte také:

10 bylinek, které vás v zimě ochrání 
Favorité mezi ´ženskými´ bylinkami 
Jmelí - ze stromu přímo do kuchyně 
Koření a jejich použití 
Kostival lékařský 


Diskuze

Jitkajitka

Cejlonská skořice

všude na internetu se píše, že běžná skořice (prý je hlavně z číny) obsahuje moc jedovatého kumarinu, ale že cejlonská skořice (jiný druh skořice to je) ho obsahuje jen malinko. Koupila jsem si ji z www.cejlonskaskorice.cz a jsem nadšená, je to úplně o něčem jiném, má nádhernou vůni a skořicoví šneci jsou s ní úplně o něčem jiném.

17.06.2015 22:22
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny