Články

 

12.04.2009 - Iva Veselá

Zásady BIO pěstování - myslete na naši Zemi!

Mnozí žijí v přesvědčení, že BIO potraviny jsou klasické potraviny, akorát za ně platíme více peněz. S těmi penězmi nejste daleko od pravdy. Je těžké se rozhodovat mezi potravinou, která stojí 20,- a tou samou potravinou za 40,-. Ale všude se na peníze hledět nemůže. Nejde o zdraví nejen naše, ale měli bychom myslet zároveň na přírodu, kterou bychom měli šetřit. Lidé jsou bohužel někdy až moc neohleduplní k přírodě a neví, co svými rozhodnutími mohou ovlivnit.

 

Příroda není zadarmo

Spočítejme si náklady na obnovu naší země, kterou výroba "normálních" potravin stojí - daně za škody způsobené hnojivy (platíme my), výzkumy a testy na BSE, vyvíjení nových typů pesticidů, likvidace nebezpečných látek a celkové důsledky znečištění životního prostředí. Proto nás vyjdou konečné potraviny mnohem levněji. Tak proč jsou tak drahé? Stručně řečeno - malá poptávka, méně výrobců, náročnější péče o zvířata a plodiny apod.

 

 

Pesticidy v BIO potravinách nenajdete?

Hlavní zásadou ekologického zemědělství je naprosté omezení pesticidů. Ovoce, zeleniny, obiloviny jsou pěstovány bez aditiv (přidaných látek) a chemikálií. Zvířata jsou chována s důstojností a s péčí. V ekologickém zemědělství nenajdete drsná hromadná jatka, krmení s antibiotiky pro rychlý růst kuřat. Zvířata žijí v důstojném prostředí a je o ně dobře postaráno. Odměnou za všechno je jedinečná a na první ochutnání rozdílná chuť. Navíc podle mnoha výzkumů jsou biopotraviny prospěšné našemu zdraví, jelikož obsahují více vitamínů a minerálů. Ale chuť je zde nejvíce znatelná.

 

Kontrola je přísná

Biopotraviny mají své výhody, ale i nevýhody. Jedním z problémů je jejich zneužití. Podvodníci se snad najdou v každém odvěví, i "bio průmyslu". Mnohé značky ke svým názvům připisují nápisy bio, eko, přírodní, ale můžete setkat s takovými výrobky, které bio pěstování vůbec nevidělo. Proto se musíte vždy ujistit, zda-li kupovaná potravina má bio značku, která je symbolem bio kvality.

Pro dalším opatření kvality biopotravin jsou jejich přísné kontroly. Ekozemědělec s certifikátem nemá vyhráno. Každým rokem musí projít jeho úroda alespoň jednou kontrolou, která potrvrdí jejich kvalitu a "pravost". Tyto kontroly jsou prováděny organizace přímo k tomu určené - KEZ a ABCert.

 

Hlavní zádady pěstování BIO výrobků

- žádná umělá hnojiva

- žádné syntetické postřiky a chemikálie

- ochrana proti chorobám a škůdcům je založena na podpoře samoregulující funkce agro/ekosystému

- rostlinám jsou zprostředkovány vhodné pěstební podmínky

- minimalizace znečištění

- minimalizace množství odpadů

 

Vaše námitky...

Možná namítáte, že trocha takových chemikálií v potravině neuškodí. Ale musíme si uvědomit, že dnes chemikálie obsahuje snad každá potravina, kterou jíme. Navíc jíme několikrát denně, každý den, celý život...za pár měsíců se v těle nasbírá pěkná hromádka toxinů. Do toho započítejme špinavé ovzduší, špatné stravovací návyky a nemůžeme se divit rozmachu nemocí, kterými trpíme.

Dalším častým dotazem je, zda-li ekologicky pěstovaným plodinám nevadí, když jsou pěstovány blízko silnice nebo na ně padá kyselý déšť. Nemusíte se tolik obávat - eko farmy a pole nenajdete v přímé blízkosti frekventovaných silnic, jimž by špinavý vzduch extrémně škodil. Co se týče kyselých dešťů a ovzduší, jsou přinejmenším mírumilovné oproti chemickým postřikům. Proto to pro plodiny není tak nebezpečné jako používané pesticidy.

 

Lze pěstovat ovoce a zeleninu bez postřiků?

Ano, jde. Chemické přípravky jsou eko zemědělství přísně zakázány. Jestliže jsou dodržovány pěstební postupy a nároky pro jednotlivé rostliny, hnojiva nejsou třeba.


Výhody pěstování BIO plodin

- plodiny mají lepší chuť (jsou vydatnější)
- neobsahují zdraví škodlivé látky (pesticidy, antibiotika, růstové hormony)
- BIO pěstování je mnohem šetrnější k životnímu prostředí
- BIO pěstování je založeno na šetření přírodních zdrojů - znovuobnovitelné zdroje musí být využívány přednostně před neobnovitelnými zdroji
- produkce vysoké kvality a přiměřeného množství ovoce a zeleniny
- udržujeme dlouhodobou úrodnost a biologickou aktivitu půdy

 

Nevýhody BIO pěstování

- jednorázově dražší způsob pěstován
- BIO ovoce a zelenina se mohou kazit dříve (protože nejsou ošetřeny voskem nebo konzervanty)
- plodiny jsou menší a nemusí mít zrovna "ukázkové" tvary (protože se do nic nepřidávají růstové hormony)


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.43 bodů z pěti


Čtěte také:

Bio Amálka pomazánkové máslo 
BIO pivo je už na trhu 
České BIO má svého vítěze! 
Mléčné novoty od Amálky 
Nové bio dobroty pro miminka 


Diskuze

Pěstitel
Web: http://semena-rostliny.cz/cs/article/25-zeleny-zdroj-zivota

Bio pěstování x umělé hnojiva

Bio pěstování rozhodně svůj význam má. Není ale bio jako bio. Pokud chcete opravdové bio produkty musíte si na celý proces pěstování dát pozor sami. Mimo běžná hnojiva existují i bio přípravky například na hubení škůdců - je to Bio ? proto jediné pravé bio je to, které si vypěstujeme sami :)

30.11.2011 23:26
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny