Články

 

30.11.2008 - Iva Veselá

Biopotraviny - pro a proti

1710ZDM.jpg

 

Každým rokem roste spotřeba biopotravin, což je velmi pozitivní. Ročně za ně utratí Češi několik stovek miliónů. Stále se řeší otázka správného stravování, otázka biopotravin a jestli biopotraviny dokáží opravdu vše, jak se píše.

 

Biopotraviny a dieta

Kdo neví, co jsou biopotraviny, měl by si objasnit jisté základy. Pro opakování připomínáme, že biopotraviny jsou jakékoliv potraviny, které jste běžně zvyklí konzumovat, ale neobsahují přidané látky, ochucovadla, konzervanty apod.

„Biopotraviny“ neznamená „dietní“. Existuje plno různých domněnek, kterými jsou lidé zaslepeni. Pomocí biopotravin nezhubnete, jak si lidé myslí. Existují tvrzení jako:

 

 „Jestliže budu jíst více jídla v bio kvalitě, tak tolik nepřiberu.“

„Když si doma udělám hranolky z BIO brambor a BIO fritovacího oleje, není to tak hrozné.“

 

Je, je to tak hrozné, protože sice zamezíte konzumaci nějakých jedů a přidaných látek, ale tukům, které způsobují obezitu, se nevyhnete. I když jíte potraviny v BIO kvalitě, musíte se dívat i na nutriční hodnoty. Jestliže si dáte ke snídani BIO uherák a BIO máslo ze skvělé ekofarmy, nikdo vám nemůže tvrdit, že je to zdravá snídaně. Jak vidíte, BIO v žádném případě neznamená „být zdravý“. Biopotraviny jsou velmi vhodnou alternativou konvenčních potravin, ale rozhodně to neznamená, že neobsahují tuky, cholesterol nebo nižší obsah energie (kJ).

 

Výhody biopotravin

Masivní rozvoj zemědělství způsobil oslabení půdy. Na to, aby půda byla více produktivní, zemědělci používají pesticidy, herbicidy, fungicidy a další látky, aby byla úroda stále velká. Nejen tyto, ale i ostatní látky, které jsou při pěstování a chovu zvířat používány se dostanou do vašeho těla.

Biopotraviny se vyrábí daleko šetrnějším způsobem. Nepoužívají se při výrobě tzv. xenobiotika a konzervanty a zatěžování půdy chemickými prostředky je minimalizováno. Nespornou výhodou je také přístup k životnímu prostředí – omezení zemědělské plochy s limitovaný počtem zvířat, která mají daleko důstojnějších život. V žádném případě se nejedná o masová jatka, jak to bývá zvykem. Další výhodou biopotravin je jejich chuť, vůně a barva. Je prokázán výskyt více vitamínů a vlákniny v ovoci a zelenině, jelikož v nich není obsaženo tolik vody. Vše je řízeno hygienickými předpisy, probíhají kontroly a obnáší to plno opatření.

 

Podvody

Můžete namítat, že kdo bude chtít, může tato pravidla obcházet. Na jednu stranu máte pravdu, ale nebývá to pravidlem, protože by mu byl při kontrole certifikát okamžitě zabaven. Ten, kdo chce pěstovat biopotraviny, má zřejmě k přírodě kladný vztah. K tomu, aby mohl být ekozemědělcem, musí získat certifikát daný podle norem EU. Aby získal certifikát, musí jeho pole splňovat požadavky a jistá kritéria, která se týkají kvality půdy a její znečištění (obecně řečeno). Tím vším chceme říci, že ekozemědělec většinou mívá kladný vztah k ekologii a přírodě a dělá tuto práci i svým srdíčkem.

V budoucnu se tento systém může trochu zvrhnout, protože výrobců bude více, kontroly budou obtížnější a bojím se, že se tento trend bude ubírat na špatnou stranu. Tím mám na mysli honem za peníze místo honem za šetření přírody a snahou nabízet lepší potraviny.

 

Nevýhody biopotravin

Biopotraviny mají dvě hlavní nevýhody. Jedna se týká peněz, druhá zdraví. První nevýhoda, která vás napadne, zřejmě budou právě ty peníze. Některé potraviny jsou dokonce stejně drahé, některé dražší o pár korun, ale bohužel některé i o desítky korun, řádově 30 i 70%. Asi vám je jasné, že příčinou je nízká poptávka a malovýroba. Ale to se vše změní, jestliže lidé budou žádat stále více a více výrobků v bio kvalitě.

Druhou nevýhodou jsou plísně. Na první pohled se zdá, že co je plesnivé, to se nepoužije. Ano, to je sice pravda, ale plísně nevznikají pouze při pěstování, ale i při převozu a uskladnění. Tím, že se nepoužívají žádné chemické postřiky, mohou být rostliny napadeny škůdci a chorobami. Velmi škodlivé jsou mykotoxiny, které jsou zdraví nebezpečné a také hrozí kontaminace bakteriemi. Tyto případy napadení mohou být vzácné, ale jsou.

 

Trvanlivost biopotravin

Z toho důvodu, že bio produkty nejsou chemicky ošetřeny, mají biopotraviny menší dobu trvanlivosti. Ale tyto méně trvanlivé výrobky mají i tak podobnou trvanlivost jako konvenční, takže to není zas až tak na závadu.

 

Marketingové triky

Zapamatujte si to, že bio je opravdu BIO, když má na obalu výrobku nakreslenou „bio zebru“, popřípadě podobný ukazatel bio kvality, akorát od jiných zemí. Například bio hrnec stěží odpovídá požadavkům ekologického zemědělství, tudíž je to holý nesmysl.

Druhý marketingový trik může nastat v budoucnu jako například BIO hamburger s BIO hranolkami apod. „Vše z ekologicky vyrobených potravin, žijte zdravě!“ Uvidíte, že to nebude dlouho trvat. Nezapomínejte však, že toto NENÍ zdravá alternativa hamburgerů. Je to pouze lákadlo na lidi a tahání peněz z peněženek.

 

Zůstávejte tedy u toho, že si budete BIO kupovat v obchodech zdravé výživy a raději se vyhýbejte „mek donaldům“ s bio smaženými věcmi. Ještě lépe na jsou budou ti, co mají svou zahrádku, na které si sami mohou pěstovat ovoce, zeleninu a další plodiny. Vše pod kontrolou, víte, jak jste se o ně starali a vlastně víte, co jíte.

 

 

Image: Simon Howden / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 12 čtenářů průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Ajurvédské kafe 
BIO kozí nápoj a kozí mléko 100% 
Kamut v našem jídelníčku 
Tesco představuje přírodní kosmetiku bNatural 
Trpíte alergiemi a ekzémem? Oblečte se do šetrného textilu! 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny