Články

 

25.09.2012 - Iva Veselá

Poznejte sílu řepné šťávy!

 

Teprve v posledních dvou stoletích vzali lidé na vědomí, že stav lidského těla je bezprostředně spjat s kvalitou potravy, a začali si všímat, jestli potrava vůbec odpovídá potřebám lidského těla. Pozvolna se stále více soustřeďuje pozornost na funkce lidského těla a na způsob, jakým využívá vitální látky, jako minerálie a vitaminy, ze kterých se potrava skládá.

 

Proč pít šťávy?

Čerstvé šťávy ukázaly již na rozhraní dvacátého století, co v nich vězí. Jejich hodnota je dnes uznávána mnoha lékaři, léčiteli, stejně jako dietetology. Účinnost šťáv se odůvodňuje tím, že se tekutá potrava, získaná oddělením vitálních látek a vody od vlákniny, obzvláště rychle stráví. Zažívací pochody, nutné k oddělení vitálních látek od vlákniny, vyžadují práci zažívacích orgánů a čas. Strávení celých ovocných plodů a celé zeleniny potřebuje energii a zdroj této energie je v potravě. Část "hutné" stravy, kterou sníme, se použije jako "pohonná hmota" k získání této energie.

 

Účinky řepné šťávy

Řepa je u nás pěstována poměrně ve velké míře a většinou je také spojována s krmením pro zvířata. My vám však představíme tu, která má pro lidský organismus největší význam - řepu červenou.

 

 

 

Šťáva z 1 citronu (ve sklenici teplé vody vícekrát denně), doplněná sklenicí šťávové směsi z karotky, červené řepy a okurek (třikrát až čtyřikrát denně), osvobodila již velmi mnoho trpících od písků a kamenů během několika dnů nebo týdnů.

 

 

- bojuje proti rakovině - dle průzkumů na zvířatech, kterým byla podávána šťáva z červené řepy se skutečně snížily příznaky rakoviny až o 20 % než u těch, kteří šťávu nepožívali

- podporuje tvorbu krve - červených krvinek a rozpouští tromby

- je vhodná při žlučových kamenech - jelikož je žlučopudná

- celkově zlepšuje trávení

- hojí hemeroidy, zlepšuje vyprazdňování stolice

- obnovuje poškozené buňky - např. po alkoholismu či drogové závislosti

- má antirevmatické účinky

- bojuje proti únavě

- upravuje poruchy menstruace a hormonální změny v období klimakteria

 

 

Jaké látky červená řepa obsahuje?

V této cenné šťávě najdete minerální látky - sodík (až 50 %), draslík (5 %), hořčík, vápník, dále zinek, železo, selen, jód, mangan, fluor, kobalt, lithium, vanad - tyto prvky společně podporují také tvorbu inzulínu, ostrost zraku a chrání srdce před infarktem myokardu. Obsahuje také vitamín B, provitamin A (betakaroten), pektin (vláknina pomáhající při vylučování cholesterolu, olova a rakovinotvorných látek z těla), betain (jde o bílkovinu, která působí jako přírodní cytostatikum, tudíž bojuje proti rakovinným onemocněním), antokyany (barviva, přispívající k pevnosti kapilár a bojující proti vysokému krevnímu tlaku) a kyselinu šťavelovou, i když pouze v malém množství. Pozor pro ty, kteří trpí močovými kameny, kyselina šťavelová pro ně vhodná není!

 

 

Směs šťáv z karotky, červené řepy a okurek se osvědčila jako nejlepší čisticí prostředek žlučníku, jater, ledvin a prostaty, stejně jako pohlavních žláz.



Kde si šťávu zakoupit?

Osobně si tuto šťávu kupuji v řetězci prodejen DM - viz. horní fotka. 500ml šťávy zakoupíte do 25 Kč.Také můžete vyzkoušet perfektní červenou řepu ve skleničce, stojí také do 25 Kč, takže to ani není moc drahé. Oba výrobky jsou navíc v biokvalitě!

 

Šťávu doporučuji pít 1-2 sklenice týdně (tedy 1 balení za týden) a v případě onemocnění ji pijte každý den po malých skleničkách.

 

Upozornění

Řepná šťáva připravená doma je silným koncentrátem, takže si ji vždy trochu řeďte vodou nebo šťávou mrkvovou (také lze zakoupit v DM v biokvalitě). Její silný účinek se může totiž projevit nevolností nebo točením hlavy. Po delší době můžete poměr neředěné šťávy zvyšovat.

 

Domácí příprava

K přípravě domácí šťávy stačí odšťavňovač. Pro posílení jater můžete přidat svazek petrželky, 3 listy hlávkového salátu a mrkve. Abyste ale nemuseli zbytečně kupovat odšťavňovač, stačí si kupovat právě šťávu z obchodu. Stojí to méně peněz, méně práce a času. Doma si můžete ingredience navíc rozmixovat v mixéru s již zakoupenou šťávou.

 

 

Pijete ovocné a zeleninové šťávy? Podělte se s námi! v diskusním fóru!


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.13 bodů z pěti


Čtěte také:

10 omlazujících superpotravin 
Hroznové tajemství 
Jak se přizpůsobit změnám ve stáří 
Jak zpomalit stárnutí 
Způsob myšlení je rozhodující pro naše mládí 


Diskuze

Karel Šťastný
Web: http://hemeroidy-hemoroidy.cz

Červená řepa a hemeroidy

Červená řepa je nepochybně chutná a zdravá zelenina. Snažil jsem se na Web of Science najít nějaké studie, které by zkoumaly vliv řepy na léčbu hemeroidů. Bohužel jsem žádné nenašel. Nemáte náhodou nějaký zdroj této informace?

08.11.2018 12:14
Honza
Web: http://cervenarepa.eu

Šťáva z červené řepy

Hezký den, červená řepa je skvělým zdrojem antioxidantů. Ale jak píšete - doma připravená šťáva z řepy může být pro někoho příliš silná. Když si odšťavním řepu doma, dojde u mě k mírné alergické reakci v podobě podrážděné sliznice. Občas si taky koupím šťávu z řepy v supermarketu, ale to už samozřejmě není tolik ekonomicky výhodné (nicméně v tomto případě se alerická reakce nedostavuje).

25.05.2018 21:05
milada

Natě

Dobrý den,pokud má někdo jen malou zahrádku a sází např.mrkev,hrášek,kedlubny apod.lze konzumovat celou rostlinku včeně natí.Je to výborné podušené na másle jako příloha.Např.dušená mrkvová nať na másle je velice lahodná,příjemný den všem

23.06.2014 13:40
Ivan
Web: http://www.prostezdravi.cz/cervena-repa-jeji-pozitivni-ucinky-na-zdravi/

Trošku je škoda, že u nás se používá téměř vždy jen bulva. Ta je samozřejmě velmi zdravá, těch zdravotních účinků je ještě více než v článku, ale na to by člověk potřeboval asi knihu. Jenže neméně zdravá a taky velmi chutná je i vrchní část. Používá se v kuchyních severní a východní Evropy. U nás snad kromě farmářských trhů ji moc koupit nejde.

01.10.2012 13:42
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny