Články

 

26.03.2013 - Iva Veselá

Jak zpomalit stárnutí

 

Cesta k trvalému mládí
Každý chce zůstat co nejdéle mladý, ať si to přizná nebo ne. Elixír mládí je věčné téma. Lidé do 30 let si většinou otázku stárnutí nepřipouštějí, ale organizmus začíná stárnout již při narození. Čím dříve se tento proces zpomalí, tím lépe. Naštěstí nikdy není pozdě začít pro svoje mládí a tudíž i zdraví něco dělat, uvedené rady se dají využít v úplně každém věku!


Pokud položíme otázku, zda je stáří nemoc, odpověď zní: ANO. A dá se tedy léčit. Vědci již potvrdili, že proces stárnutí lze přinejmenším zpomalit. Pro někoho to může být překvapivá zpráva, rozhodně stojí za to následné návody vyzkoušet.


Bohužel jsme si zvykli myslet, že ke stáří patří různé nemoci a nemohoucnost. Ale jak je to možné, když se buňky celého našeho těla postupně obnovují? Jak je možné, že někdo vypadá o 10 let mladší než kolik je mu let podle rodného listu, a druhý vypadá zase o deset let starší? Slavit stejné narozeniny rozhodně ještě neznamená být stejně starý (opotřebovaný).


Na základě zjištění, že všechny lidské bytosti nestárnou stejnou měrou, popsali vědci tři rozdílné způsoby, jak charakterizovat lidský věk.


1. Věk chronologický, který odpovídá datu narození - s tím nepohneme.
2. Psychologický věk naopak ovlivnit lze. Odpovídá tomu, jakým způsobem myslíme a jak se následně cítíme.
3. Biologický věk je měřítkem toho, jak dobře náš organizmus funguje. Jde o nejdůležitější komponent v procesu stárnutí. Padesátiletý člověk, který o sebe dobře dbá, může mít biologickou kondici 35tiletého jedince. A naopak, padesátiletý, který o své zdraví nedbá, může mít biologickou kondici daleko staršího člověka.

Dobrá zpráva je, že do určité míry záleží na nás, zda naše tělo i duch zůstanou do samého konce našeho pozemského života svěží a životaschopné.

 

Nechte si změřit svůj metabolický věk! Objednejte se k nám do výživové poradny nebo kontaktujte výživového poradce!

 


Vše začíná v naší hlavě. Výzkum v oblasti stárnutí dokazuje, že očekávání určuje výsledky. Jestliže čekáme, že s přibývajícím věkem se naše zdraví bude zhoršovat, máme pravdu. Očekávání, že omládneme a budeme žít dlouho kvalitní život, nám dá rovněž za pravdu.


Naše společnost nás bohužel vede k tomu, abychom věřili, že s přibývajícím věkem chátráme fyzicky i duševně. Pokud se nám podaří zlomit tento stereotyp společenského uvažování a každý den pro své mládí (zdraví) něco málo uděláme, potom můžeme zvyšovat jak fyzickou tak mentální kapacitu. Proč to nevyzkoušet?


Postupně jsem „vychytala" čtyři zásadní kroky na cestě k udržení mládí či k omlazení organizmu. Tyto kroky samozřejmě zkouším již 8 let na sobě, a rozhodně se cítím lépe než před oněmi osmi lety. Když si mí vrstevníci stěžují na různé neduhy, tak jim s úsměvem říkám: „Já mám výhodu. Čím jsem starší, tím jsem mladší." Myslíte, že se mne už někdo zeptal, jak to dělám nebo co tím myslím? Ne! Každý odvedl řeč někam jinam, protože mým slovům vůbec neporozuměl. Doufám, že čtenáři těchto řádků budou zvídavější.


Svoje slova vysvětluji následovně: 45 let jsem se poměrně zanedbávala a stárnutí jsem si v podstatě nepřipouštěla. Byla jsem „zdravá" a svého zdraví jsem si patřičně vážila. Naštěstí jsem začala spolupracovat s mezinárodní firmou zabývající se zdravým životním stylem, jejíž filozofií je „výběr výborného zdraví". A začala jsem se vzdělávat a zkoušet na sobě ony kroky, o které se nyní s vámi podělím. Zjistila jsem, že i když jsem si myslela, že jsem zdravá, tak to nebyla úplná pravda. K mému překvapení začaly mizet různé neduhy, které jsem si myslela, že patří k věku. Například častá únava, těžké nohy, šeroslepost a dalekozrakost, ... dneska si již na všechny ani nevzpomenu. Samozřejmě omlazující rituály praktikuji dál, a tím potvrzuji svoje slova. Čas se stává mým přítelem, protože je stále co vylepšovat.

 

 

ČTĚTE TAKÉ: Acai berry - král antioxidantů

 


Acai berry - ovoce s nejvyšším množstvím antioxidantů - zakoupíte v našem e-shopu!


Zde jsou ony 4 zázračné - přitom velmi jednoduché - kroky:
Zachovat si mladou mysl je výchozím bodem naší cesty. Rčení „Ve zdravém těle zdravý duch" bych poopravila: „Zdravý duch znamená zdravé tělo" a naopak. Tělo i duch jsou „spojené nádoby". Pokud cvičíme a dáváme tělu to, co potřebuje, pak se i duševně cítíme dobře. Účinným lékem na každou duševní bolest je přiměřený pohyb. Ale musíme chtít. A rozhodnutí vychází právě z naší mysli. Takže znovu: Pokud si myslíme, že k věku patří nemoci, potom máme pravdu. A když si myslíme, že můžeme být do posledních chvil zdraví a vitální, potom máme také pravdu. Je na každém z nás, co si vybere. Já si vybrala tu druhou možnost.

 

Dalším krokem je pohyb. A k pohybu patří správné dýchání. S omezeným přísunem kyslíku naše tělo stárne rychleji. Bez pohybu stárne i tím, že se postupně svaly mění v hadříky, hroutí se držení těla a tím dochází i poklesu vnitřních orgánů ... a k poklesu nálady. Jak vidno, jenom sedět a hlídat si kalorie, které sníme, není dostatečným řešením. Bez pohybu si štíhlé a pružné tělo těžko udržíme.

 

Třetím krokem je dostatečný a kvalitní odpočinek. Není možné, abychom si udrželi svěžest a zdraví bez vydatného a posilujícího spánku a bez aktivního odpočinku. Činnosti je třeba střídat. Pokud někdo pracuje fyzicky, potom je pro něho dobrým odpočinkem třeba četba v oblíbeném křesle. Pokud někdo pracuje duševně - či sedí převážnou část pracovního dne u počítače! - potom je třeba vyvažovat tuto činnost pohybem a fyzickou prací. Ideální je svižná procházka nebo práce na zahrádce.

 

Čtvrtým krokem je způsob našeho stravování. Zde má člověk západního stylu života velké prohřešky. Je na čase začít své stravovací návyky postupně upravovat tak, aby nám strava dodávala nezbytnou energii. Jak se říká: „Nežijeme pro to, abychom jedli, ale jíme pro to, abychom žili." Pokud pozorujete lidi kolem sebe, potom najdete dva extrémy. Lidé, kteří žijí tím, co si uvaří a jak si pochutnají. V podstatě se jejich život odehrává mezi kuchyní, nákupním centrem, ledničkou a restauracemi. Druhou část lidí tvoří ti, kteří si myslí, že když nebudou jíst, tak zhubnou. To je ovšem velký omyl. Ještě žádná dieta neupravila váhu trvale. Pro získání a hlavně udržení správné váhy jsou zapotřebí všechny čtyři kroky, ne pouze úprava jídelníčku.

 

 

Jak začít tedy žít tak, abychom byli co nejdéle mladí, štíhlí a plní energie? Častým problémem všech předsevzetí bývá to, že i když přejdeme k činu (což udělá menší poloviny lidi, ostatní zůstanou jen u přání), potom nám chybí vytrvalost. Přimlouvám se tedy za postupné změny. Je třeba naše zlozvyky, které nás zavedly tam, kde jsme (každodenní únava, nadváha, zdravotní problémy, život ve stresu...), nahradit užitečnými zvyklosti. Jakmile vám přejde jeden správný zvyk do krve, můžete přidat další.


Hodnocení článku

Hodnotilo 17 čtenářů průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Anti - aging potraviny 
Jak se přizpůsobit změnám ve stáří 
Potraviny proti stárnutí 1. díl 
Potraviny proti stárnutí 3. díl 
Vždy krásní... 


Diskuze

Pavel Zapletal

A kde je oč tu běží

Vy zde radíte obyčejným lidem kteří tyhle věci vlastně ani neřeší tudíž si tohle asi ani nepřečtou,Ano popsala jste jak žít zdravě a být v pohodě OK to je samozdřejmost,ovšem tyhle věci já dávno dělám a tak se vás teda musím zeptat kde je něco co zpomaluje stárnutí doopravdy(Je mi 26 let)

31.10.2017 19:37
Tooooooooom

Jo a veselou mysl....to je fakt..v srdci se směj....nemůsíš jinak.

26.08.2017 16:00
Tooooooooom

Pohyb

Pohyb,pohyb....... Howk, jo a pít pít pít (vodu.....ano ku ne.

26.08.2017 15:57
Adamec

Podivná nemoc, když se z ní nikdo nevyléčil

Nebylo tu nic, jak zpomalit stárnutí. Jako kdyby autor měl zálibu radit, jak se smířit se stářím. To stárnutí je podivná nemoc, když se z ní nikdo nevyléčil ani po těch všech radách. Já vám taky přidám jednu radu: \"Když budete dělat to co druzí a číst podobné články, tak zestárnete jako všichni, co už umřeli\".

16.05.2017 19:16
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny