Články

 

27.09.2010 - Iva Veselá

Podzim - na co si dávat pozor

1962MjI.jpg

 

V poslední době se mi dostává v poradně spoustu dotazů, jak se zdravotně "zabezpečit" na podzimní a další chladné měsíce. V tomto případě lze krásně vycházet z čínské medicíny a pro zachování zdraví je dobré o sobě vědět několik věcí.

 

Aktivita orgánů a prevence

V této době jsou velmi aktivní naše plíce a tlusté střevo - jedná se o spojený okruh (energetický celek).

 

PLÍCE

Plíce trpí chladným a vlhkým počasím, proto se v podzimním období vyskytují mnohé případy zánětů dýchacích cest, poklesu vitality, únavou a depresemi. Je tedy důležité si nasbírat energii. Jak?

 

Za velmi vhodné považuji zaměřit se na správné dýchání - dopručuji zejména jógu a její dýchací techniky pranajámy. Dále jsou velmi vhodné procházky na čerstvém chladném vzduchu, otužování (pozor ovšem na nastydnutí). Mnoho energie lze načerpat v lesech ze stromů. V poslední řadě je důležitý kvalitní dlouhý spánek a odpočinek během dne.

V případě, že plíce nefungují tak, jak mají, může se dostavit kašel, dušnost, slabý dech či lapání po dechu za normálního mluvení - to je vše známka oslabených plic a jejich energie. Proto jsou velmi důležitá dechová cvičení.

 

TLUSTÉ STŘEVO

Pokud je narušena energie tlustého střeva, může se to projevit ucpaným nosem, hleny (i v průduškách), kašel, ztráta hlasu, tichý hlas, časté zívání, ale také kožní ekzém, tenká citlivá a praskající pokožka, praskliny na konečníku nebo potíže se žílami.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

Diagnostika z obličeje

Na našem obličeji jsou krásně vidět oslabené orgány nebo přímo zdravotní potíže. Je to pro mne takový klíč ke klientovi případně že by zapíral svůj stav :-)

Okruh plic můžeme vidět na tvářích, kde je tato zóna ohraničena tlustým střevem a dále tlusté střevo (také stav zažívání) se promítá na v horní části čela. Pro představu jsem namalovala obrázek obličeje a míněné zóny.

 

1961ZmF.jpg

 Obr. Diagnostika obilčeje

Plíce - červená oblast, Tlusté střevo - šedá oblast

 

 

Podpora stravou

NEVHODNÉ

Za nevhodnou stravu považuji celkově nadbytek mléčných výrobků, které zahleňují oragnismus (mléko, jogurty, smetana,...), dále strava bohatá na živočišné tuky, kynuté těsto (překyseluje organismus a ničí střevní mikroflóru), nadbytek soli a naopak nedostatek vlákniny a vitamínu C. Vzhledem k častým onemocněním si dávejte pozor na antibiotika, které střevní mikroflóru velmi ničí. Vyvarujte se také stresu a psychické zátěži a přejídání, které se dostavuje v chladných dnech.

 

VHODNÉ

Preferujte stravu bohatou na vlákninu (zelenina, ovoce, cereálie), jezte tedy střídmě, vyhněte se večernímu hodování (ať už se jedná o malé porce). Svůj jídelníček můžete obohatit vlákninou (jitrocel - Psyllium), řasou Chlorella nebo Spirulina, vhodné jsou kopřivy čerstvé nebo sušené do čaje a zelený ječmen pro odvod toxinů z těla a dodání cenných minerálů.

 

Pokud máte jakékoliv dotazy, obraťte se na mne ve Výživové poradně v Praze.

 

Image: Catherine Hadler / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Bachova terapie pro děti 
Co prozradí naše chutě 
Homeopatie 
Pohyby s nádechem Asie 
Zlepšete svůj spánek 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny