Články

 

16.03.2009 - Iva Veselá

Vy ještě kouříte?

 

Každým rokem vyhlašuje Světová zdravotnická organizace (WHO) Světový den bez tabáku. Cílem je upozornit na škodlivost kouření pro kuřáky samotné i jejich okolí a apelovat na společnost, aby netolerovala závislost, která je hrozbou pro současné i budoucí generace.

 

Je třeba zdůraznit, že tabák je droga, která vyvolává psychickou i fyzickou závislost. Tato závislost na tabáku, resp. jeho návykové složce nikotinu, která se co do rychlosti návyku dá srovnat s heroinem nebo kokainem, je podle WHO již klasifikována jako nemoc.

 

Jak jsou na tom statistiky

Podle českých statistik pravidelně kouří více než 40 % patnáctiletých dětí, přičemž s kouřením začínají již kolem 12. roku věku. Šestnáctiletý silný kuřák vykouří až 10 cigaret denně, stejně stará kuřačka 6 cigaret. Alarmující je, že relativní riziko zkušenosti s opiáty (nejčastěji heroin) nebo amfetaminy (nejčastěji pervitin) roste u šestnáctiletých, kteří pravidelně kouří tabák, téměř 10krát.

 

 

Víte, co vdechujete?

V cigaretovém kouři je přítomno přes 50 karcinogenů (rakovinotvorných látek), přesto se mnozí kuřáci neostýchají vystavovat zdravotním rizikům své okolí. Celosvětově působí tabák ze všech návykových látek nejvíce úmrtí, a to nejen u kuřáků aktivních, ale i u kuřáků pasivních. Podle odborných odhadů zemře v 21. století na následky kouření přes 1 miliardu lidí a kouření se tak stane největším zabijákem, který překoná i dosud statisticky nejvyšší úmrtnost na HIV/AIDS.

 

Kouření je bezprostřední příčnou vzniku nejméně 20-ti vážných onemocnění.

Toto jsou některé z nejčastějších následků:

- Infarkt myokardu
- Ateroskleróza
- Angina pektoris
- Nádorová onemocnění, zejména rakovina plic
- Chronická obstrukční nemoc plic
- Záněty dýchacích cest, vyšší riziko astmatu, alergie, a to i při pasivním kouření
- Ischemická choroba dolních končetin
- Snížená plodnost, poruchy erekce, impotence

 

Cigarety vás ničí, zahoďte je!

Uvádí se, že až 70 % kuřáků by se rádo zbavilo své závislosti. Překážkou, která jim v tom brání, je jednoznačně psychická a fyzická závislost. Prvním a nejdůležitějším krokem k vítězství nad touto nemocí je právě a jen rozhodnutí: „Přestanu kouřit". Bez něj se mohou Vaši nejbližší i celá společnost snažit o osvětu, prevenci, boj s Vámi, Vaší cigaretou, doutníkem, dýmkou, ale bez úspěchu.

 

Možná nedbáte o své zdraví, ale snad Vám není lhostejné, že za dvacet či pětadvacet let Vás - třeba s diagnózou rakovina plic - bude do zdravotnického zařízení doprovázet Vaše již dospělé dítě. Nejsmutnější na tom bude fakt, že léčbu bude možná potřebovat i Vaše dítě, které cigaretu do úst nikdy nevzalo, ale bylo tak rádo v blízkosti maminky a tatínka... Rozhodněte se nyní, abyste v budoucnu nemuseli litovat.

 

Hodně sil a úspěchů v boji se závislostí Vám přeje

Bio-Life.cz

 

 

Zdroj: Zdravacentra.cz

Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Čistíte si také jazyk? 
Domácí kosmetické recepty - 2. díl 
Kdy ostříhat dlouhé vlasy? 
Octová kůra pro bohaté vlasy 
Zdraví a kontaktní čočky 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny