Články

 

26.09.2012 - Iva Veselá

Takto ne! Vyvarujte se nejčastějším chybám během péče o kontaktní čočky

2229NWQ.jpg

 

Po návštěvě očního specialisty a první aplikaci začínají lidé postupně poznávat výhody, jež jim přináší absence brýlí. Vzájemné sžívání určitou chvíli trvá, záhy však již daná osoba dokáže čočky bez sebemenších potíží nasadit a předem ví, jaké chování od nich může očekávat. Kapitolu samu o sobě představuje čistění čoček. Tato nedílná součást nošení nenápadného prostředku ke korekci zraku zajišťuje zdravé prostředí v očním aparátu a tím pádem i následný komfort. Protože nesprávná či nedostatečná pozornost dokáže přivodit komplikace závažného charakteru, je více než žádoucí znát základní zásady, jež musí být dodržovány.

 

Nedejte mikroorganismům šanci

Hlavní cíl během čištění symbolizuje odstranění podmínek pro život nejrůznějších bakterií. Na povrchu čoček se vlivem rozetření slzy po mrknutí objevují usazeniny bílkovin. Toto prostředí však dává šanci nežádoucím organismům, a proto musí být zlikvidováno. Bez pravidelného čištění se logicky obejdou pouze jednodenní modely, jež se však nesou v duchu znatelnější finanční náročnosti. Častou volbu proto zastupují levné čočky v podobě produktu určeného pro delší časové období (typicky 14 dní či měsíc).

 

Většinu práce obstará speciální roztok

Každé čištění bezpodmínečně vyžaduje dostatečnou hygienu, aby byl zachován smysl celého úkonu. Před manipulací s čočkami si proto pečlivě umyjte ruce. Poté následuje tzv. mechanické čištění. Na povrch naneste dezinfekční roztok a kontaktní čočky několikrát promněte mezi prsty, čímž narušíte surové nečistoty – např. prachové částice. Po opětovném opláchnutí dezinfekcí následuje vložení do pouzdra s čistícím roztokem po dobu uvedenou na výrobku. Na trhu existuje mnoho variant, z nichž některé dokonce dokáží zastoupit první krok vyžadující spolupráci nositele. Mechanickým promnutím však rozhodně není co zkazit, a proto se tato činnost stále doporučuje. Dostupné zboží přitom pracuje na odlišném chemickém principu. S nejvhodnější volbou produktu vždy odborně poradí kontaktolog. V některých případech totiž musí být aplikován individuální postup, jenž zohledňuje všechna specifika týkající se zvolených kontaktních čoček.

 

Pozornost věnujte i pouzdru

2230NTZ.jpgPodobnou péči si zaslouží i místo, ve kterém probíhá proces samotného čištění. Uložením do kontaminovaného prostoru se pochopitelně ztrácí hlavní účel a vzniká riziko zdravotních problémů. Pouzdro proto musí být pravidelně dezinfikováno s pomocí roztoku. Nikdy nepoužívejte vodu, a to ani destilovanou či převařenou. Minimálně jednou za 3 měsíce vyměňte pouzdro za zcela nový kus.

 

Jak na snadné pořízení vybraného produktu

Moderní nenahraditelný roztok nejen dezinfikuje, ale také čistí, předává vlhkost a chrání před vyschnutím. Řada zákazníků na internetu hledá termíny typu kontaktní čočky osobní odběr, a proto se možnost bezplatného vyzvednutí objednaného zboží (např. roztoku) v kamenné prodejně stává velmi jednoduchou a pohodlnou záležitostí. Na zmíněný trend pružně reaguje portál Vašečočky.cz s bohatou sítí prodejních míst a příznivými cenami, jenž své zákazníky pravidelně odměňuje formou slev i dárků.

 

Pro Bio-Life.cz: Vasecocky.cz


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 3 bodů z pěti


Čtěte také:

Domácí kosmetické recepty - 4. díl 
Hluk kolem nás 
Jack Lean 94 let - expert na fitness a kulturistiku! Stále nějaké výmluvy? 
Jak se toxiny dostanou do těla? - 1. část 
Kdy ostříhat dlouhé vlasy? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny