Články

 

01.10.2010 - Iva Veselá

Stárnutí kůže a tvorba vrásek

1967ZGI.jpg

 

Jak jistě víte, tak nejnápadnějším projevem stárnutí jsou vrásky. Kůže neboli epidermis si uchovává schopnost kontroly odpařování vody, ale její podpůrné tkáně se pod ní ztenčují. Kolagenní vlákna kůže pomalu ztrácí svůj lesk a elastická vlákna jsou čím dál tlustší, kroutí a štěpí se, takže kůže ztrácí své přirozené napětí a pružnost.

 

Během našeho života se v ní hromadí degenerující materiál. Ztrátou elasticity se pak kůže vyvěšuje a po vypnutí se nedokáže vrátit zpátky do původního stavu. Navíc je-li vystavena slunci, drobné žilky se rozšiřují, jejich stěna řídne a některé drobné krevní cévy dokonce zcela vymizejí. Nedostatkem krevního zásobení dostává kůže matný nažloutlý nádech.

 

 

V případě dotazů ohledně stavu pleti a výživy kontaktujte výživového poradce!


 

Rozlišujeme 3 hlavní typy vrásek

1. záhyby - velmi jemné vrásky, které vymizí, když se kůže vypne. Jsou způsobeny zhoršujícími se vlastnostmi elastických vláken, začínají kolem 30 let.
2. vryté vrásky - zdůrazňují normální znaky kůže. Kůže je difúzně ztluštělá a nažloutlá, zejména na místech vystavených světlu, např. na krku a kolem očí.
3. rýhovité hluboké vrásky - rýhy, které mají vztah k stálým mimickým pohybům obličejových svalů. Jejich pozice se zakládá už v dětství.

 

Proč se vrásky tvoří?
Tvorba vrásek je normální součástí biologického procesu stárnutí, které může být způsobeno dědičnými i hormonálními faktory, jakož i vnějšími vlivy prostředí.

 

Víte, že...?

Nejběžnější příčinou vzniku vrásek je expozice kůže slunci!

 

Až 90% kosmetických problémů provázejících stárnutí je způsobeno škodlivým UV zářením (a i přesto stále toužíme po tolik přitažlivém zlatavém opálení!!). Určité vlnové délky světla narušují normální buněčné dělení. Buňky nemohou regenerovat a zhoršují se imunitní obranné mechanismy. Kůže dlouhodobě vystavovaná slunci zvolna zesiluje, žloutne, šupinatí, tvoří se hluboké vrásky a hrozí riziko vzniku rakoviny kůže. Na předčasnou tvorbu vrásek má vliv i kouření. U silných kuřáků je 5-krát větší pravděpodobnost vzniku lícních vrásek než u nekuřáků.

 

 

Pomocníci proti tvorbě vrásek

  • Kyselina retinová

Při testování účinnosti kyseliny retinové bylo zjištěno, že významně ovlivňuje stárnutí kůže. Kyselina retinová aktivuje epitelové a vazivové buňky kůže k vyšší tvorbě základní hmoty do mezibuněčného prostoru. Základní mezibuněčná hmota obsahuje složité molekuly, které jsou schopny vázat až tisíckrát větší množství vody než je jejich vlastní váha. Tím podporují vyhlazení kůže. Vlivem kyseliny retinové vazivové buňky tvoří více kolagenu a povrchové cévy se rozšiřují a množí. Tím se zlepšuje okysličování kůže a její tloušťka se může zvýšit až o 80%. Existují i obavy, že by kyselina retinová mohla vyvolávat rakovinu, ale proti těm svědčí skutečnost, že se jí v klinické praxi užívá k léčbě prekanceróz i některých nádorů kůže. Přesto se lidem léčeným kyselinou retinovou doporučuje používat krémy s ochranným faktorem a vyhýbat se slunění. Používá se také k léčbě akné, kde jejím působením jsou uhry vyzdviženy na povrch a více se otevírají.

  • Kolagen

Kolagen je strukturní bílkovina, má podobné chemické složení u mnoha živočišných druhů a kolagen užívaný u lidí pro implantaci se připravuje a čistí z hovězí kůže. Kolagen se injikuje velmi tenkou jehlou společně s lokálním anestetikem. Roztok vyhladí vrásky, ale za 3-18 měsíců je přirozenou cestou vstřebán, takže je třeba injekce pravidelně opakovat. Navíc je zde nebezpečí vzniku alergických reakcí. Injekce kolagenu se užívají k zakrytí rýh, hlubokých vrásek a jizev včetně stop po akné. Rovněž se užívají implantáty ke zvýraznění přirozených linií.

 

Nové techniky
Techniky a nových inovací není nikdy dost. Každý dnes může omládnout. Nejnovější techniky spočívají v podtlakové extrakci vlastního tuku z hýždí (liposukci), který je pak injekčně implantován do míst vrásek. Reabsorpce je pomalejší než u kolagenu, takže kosmetický efekt trvá déle.
Dnes jsou k dispozici i injekce silikonového kaučuku (bioplastika) do vrásek. Na rozdíl od injekcí kolagenu je výsledek trvalý, ale tento postup může být použit pouze u některých typů vrásek.

 

Techniky netechniky

Pokaždé nemusíte využívat šikovných rukou plastického chirurga. Vráskám se dá ubránit tím, že zbytečně nebudete vystavovat pokožku přímému slunci. Dlouhodobé sluneční záření je jednou z hlavních příčin tvorby vrásek. Pro zlepšení pokožky stačí používat kvalitní krémy přímo pro váš typ pleti, které jsou dermatologicky testovány. Neméně důležitým faktorem je i strava - ovoce, zelenina, ryby, mořské řasy, chlorella, zelený ječmen a co nejvíce tekutin - to jsou hlavní králové krásné pleti. Vědecké výzkumy dokazují, že dehydratace organismu o pouhá 2% dokáže v jisté míře nepříznivě ovlivnit stav pokožky. Proto je tak nesmírně důležitý dostatek tekutin, aby vaše pleť byla neustále hydratována.

 

Zdroj: zeny.apatykar.cz

Image: Filomena Scalise / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 3.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jaké potraviny jíst, abychom nebyli unavení 
Krásná pleť s výživnými oleji 
Otázky pro výživového poradce - žije tak, jak káže? 
Sušená syrovátka 
Zdraví a kontaktní čočky 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny