Články

 

04.12.2009 - Iva Veselá

Antikoncepce a její vysazení

 

Jak vlastně hormonální antikoncepce funguje? Antikoncepce j založena na blokádě ovulace. Vychází z předpokladu, že dodáme-li organismu každý den malou dávku hormonů, bude si mezimozek myslet, že hladina v krvi je dostatečná a nevydá příkaz k další produkci. Není-li však v organismu dostatečné množství vlastních hormonů, nedojde k dozrání a uvolnění vajíčka z vaječníku, tedy k ovulaci. Když se prostě ženskému tělu dodá uměle estrogen a progesteron, které běžně tvoří vaječník, ten zkrátka vypne a přestane fungovat.

 

Počátky prášků

S myšlenkou využít chemicky produkované hormony k hormonální antikoncepci přišli poprvé v USA kolem roku 1960. Tehdejší přípravky obsahovali velké dávky hormonů a měli mnoho vedlejších účinků. Od té doby se dávky snížily a kvalita syntetických hormonů se zvýšila. Některé vedlejší účinky však zůstaly. Nás bude především zajímat jeden - ten, který se týká plodnosti a případných následků na budoucí dítě.

 

 

Neplodnost a strava

Fakt, na který vás většinou žádný doktor neupozorní je ten, že některé ženy zůstávají neplodné celé měsíce po vysazení antikoncepce. I v připadě, že se plodnost obnoví ihned, ženy trpí závažným nedostatkem minerálů a vitamínů jako zinek, hořčík, vitamín A, E, B6, B12 a kyselina listová, který nemohou pokrýt běžnou stravou. Navíc jim o této skutečnosti většinou nikdo nic neprozradil, takže nemají potřebu užívání ani vitamínových preparátů. Pokud žena otěhotní brzy po vysazení antikoncepce, může to mít takovéto následky - nedostatek hořčíku může způsobit omezení prokrvení dělohy a placenty - dítě je podvyživené a je ovlivněn jeho motorický vývoj (potíže v učení, chování), nedostatek vitamínu E vyvolává neplodnost a samovolné potraty, nedostatek vitamínu A je stejně nebezpečný jako jeho nadbytek, může způsobit hromadění tekutin v mozku a kostní dřeni. Nedostatek vitamínů B6, B12 a kyseliny listové se projevuje zvýšeným rizikem rozštěpu páteře a sníženým vývojem nervové tkáně. Nízká hladina zinku se spojuje s patologicky prodlouženým průběhem porodu a různými gynekologickými záněty(které negativně ovlivňují zrání mozkových buněk vyvíjejícího se dítěte).

 

Hormonální antikoncepce má kromě jiného za následek poruchy funkce placenty a děložní tkáně (endometria), což vede k zvýšenému riziku potratů ještě 12 měsíců po vysazení antikoncepce. U dětí splozených během šesti měsíců po vysazení orální antikoncepce se vyskytují anomálie nebo vrozené vady významně častěji. Jens Bielenberg, který provedl tuto rozsáhlou studii o vlivu hormonální antikoncepce, také cituje tři odborné studie, které zaznamenaly statisticky významný vzestup poškození nervové tkáně u dětí, jejichž matky užívaly v posledních třech měsících před početím orální kontraceptiva. Sám Bielenberg doporučuje vysadit antikoncepci až rok před plánovaným početím.


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

A jaké toxiny z těla můžeme odstranit? - 2. část 
Jaké potraviny jíst, abychom nebyli unavení 
Některá fakta o detoxikaci 
Sušená syrovátka 
Vy ještě kouříte? 


Diskuze

Hanies

Aha!

Takže to má tak každá žena? že, po vysazení hormonální antikoncepce nemůže nějaký čas otěhotnět? nebo je to jen u některých žen? a co když žena přestane brát antikoncepci a po nějakém čase jí znovu začne brát. Je nějaké ryziko otěhotnění?? Já brala antikoncepci 3 měsíce a poslední platíčko jsem dobrala tento červen 2014..(minulý měsíc) takže už měsíc nebru antikoncepci. Myslíte že má ještě nějaký účinek? myslím jako, že je možné že budu neplodná nějaký čas? a na kolik procent je to možné? (antikoncepci kterou jsem brala tak mi vyhovovala a chtěla bych jí brát znovu, myslíte že bude znovu fungovat na 100 porocent a nebo bych měla zvolit jinou HA? děkuji:)

31.07.2014 01:28
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny