Články

 

27.11.2008 - Iva Veselá

Kozí výrobky

 

Zkusili jste ochutnat kozí sýry, jogurty nebo mléko? U někoho jsou oblíbené, jiní nad nimi ohrnují nos. Ale nad čím ohrnují nos? Nad biologicky velmi významnými produkty od našich českých koz?

Jako malé holčičce se mi babička pokoušela vnutit kozí mléko. Jediné, co si z toho pamatuji, byl hrozný zápach. Po několika letech jsem ochutnala kozí sýr a bylo to něco podobného jako s tím mlékem. Od té doby jsem nic takového nevzala do pusy. Asi jak jsem rostla, chutě se mi změnili, protože jednoho dne jsem ochutnala ochucený kozí sýr z kozí farmy a od té doby na něj nedám dopustit. Zajímavé bylo, že neměl vůbec žádný zápach. To mě nalákalo na to, abych zkusila ochutnat další kozí výrobky. Tak jsem si v bio prodejně koupila kozí jogurt. Musím přiznat, že jsem měla co dělat ho polknout. Takže raději zůstávám u kozích sýrů a jsem velmi spokojena:-)

Každý má jiný nos a jiné chutě, takže vám může chutnat i ten jogurt. Nedělejte si žádné předsudky, že TO bude smrdět. Každý vyrábí kozí výrobky jinak a může vás to v chuti nečekaně překvapit.

 

Kozí mléko

Kozí mléko je složením jiné než kravské. Obsahuje velké množství bílkovin, minerálních látek( vápník, hořčík, sodík, draslík a fosfor), dále stopové prvky(měď, zinek, mangan, titan, chrom a kobalt) a vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou.

 

 

Výhody

-          lépe stravitelné (tukové částice mají jiný rozměr a podobá se mléku mateřskému

-          působí na výstavbu a obnovu buněk

-          ochrana před škodlivými vlivy prostředí

-          pomáhá zdraví a kondici

-          pomoc při kožních onemocněních

-          náhrada při alergii na kravské mléko

-      proti průjmům, ekzému a nadýmání

-      vhodné pro osoby se zažívacími poruchami

-      chrání organismus před škodlivými vlivy životního prostředí

-      chrání před civilizačními nemocemi

-          celkově obohatí jídelníček

-          prevence proti nádorovým onemocněním

-          pomáhá trávicímu traktu, při stresu a migrénách

 

 

Kozí sýr

 

Dnes můžete kozí sýr zakoupit v několika chuťových variantách - přírodní, kmínový, nakládaný, s pepřem, paprikou, medvědím česnekem (bylinka, která má chuť po česneku) nebo sýry ochucené různým kořením.

 

Kozí mýdlo

Existuje dokonce i mýdlo, které je vyrobeno z kozích produktů. Kozí mýdlo je například s přídavkem jogurtu, mléka, měsíčku a dalších léčivých látek. V určitých prodejnách se prodává jako čistě přírodní produkt. Je vhodné po podrážděnou, citlivou nebo problematickou pokožku, pro exematiky, alergiky a lidi trpící lupénkou a akné.

 

 

Pečený koláč s kozím sýrem a řeřichou

 

Těsto

225 g bezlepkové mouky + mouka na vyválení

100 g BIO másla

1 velké vejce + 1 na potření

 

Náplň

1 středně velká cibule - nakrájená

1 PL olivového oleje

100 g nasekané řeřichy

2 velká vejce

150 ml BIO mléka

150 g kozího sýra nakrájeného na větší kousky

čerstvě strouhaný muškátový oříšek (není povinný)

 

  1. Ve velké míse smíchejte mouku a špetku soli. Třeme společně s máslem, až směs bude drobkovitá. Přimícháme vejce a 1-2 PL vody a těsto hněteme do hladka. Po důkladném promíchání necháme vychladit nejméně 30 minut.
  2. Předehřejeme troubu na 200 °C. Těsto ještě chvíli po vychladnutí uhněteme a vyválíme placku, kterou vytvarujeme do kulaté formy. Jestliže těsto při tvarování couvá zpátky, je třeba ho dát více vychladit. Zacelíme díry, které se mohou v těstě objevit a potřeme ho vejcem
  3. Na náplň potřebujeme osmažit nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Přidáme řeřichu a vaříme, dokud nebude povadlá. Rozbijeme vejce a smícháme ho společně s mlékem a sýrem
  4. Ochuťte kořením a jestli chcete, přidejte trochu muškátového oříšku. Těsto dejte samotné péci do trouby na 5 minut. Poté formu vyndejte, naplňte náplní a pečte 15 minut. Poté ztlumíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 25-30 minut.

Hodnocení článku

Hodnotilo 9 čtenářů průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Když párky, tak s masem! 
Maracuja, tamarillo, durian, curuba 
Noví Šmakounci! Šmakounek makový a čokoládový 
Poněkud zapomínaný špenát 
Sója - zdravá výživa nebo hrozba zdraví? 


Diskuze

Lucie

Prosím o radu, jak správně vařit kozí mlíčko?

Dobrý den, Kontakt na vás jsem si našla na internetu. Jsme s manželem z Vratimova, okr. Ostrava a učíme se chovat kozičky. Původně jsme chtěli jednu pro mou potřebu, mám atopický exém, ale už při koupi, před rokem se nám stalo, že nám majítelé prodali dva kozlíky a jednu holku. Takže máme doma Matesa, Honzíka a Amálku. Jenže čekání na mlíčko přece jenom nějakou dobu trvá a tak jsme si pořídili 3.letou kozu a ta nám teď vyvrhla další dva kozlíky. Samozřejmě, že máme radost, ale rozhodli jsme se, že by nám spíše více vyhovovaly holky, takže kluky buď prodáme a nebo jednoho vyměníme za jinou krev. Proč se ale na vás obracím? Jsem prvodojička... s manželem se všechno učíme, sháníme si informace, ale přesto všechno máme rozpaky. Nevíme přesně, jak vařit mléko. Nevlastní taťka je bývalý zemědělec, tak mi poradil, že si mám nalít do hrnce vodu a do něj vložit další hrnec s čistým mlékem a vařit. Po zavaření nechat na mírném ohni povařit 5 - 10 min na 70 stupňů. Není to ale zbytečné špinění hrnců? Nestačí, když si pořídím klasický hrnec na méko, který je v dnešní moderní době snadno dostupný? Dále, někdo mi zase říká, že to mám povařit na 100 stupňů, ať zničím veškeré bakterie, ale co když těch 70 stupňů má smysl, protože se zničí pouze to co má a v mléce zůstanou i ty správné živiny? Ach jo. Moc prosím, pokud mi poradíte, určitě máte zkušenosti, budu velmi moc ráda. Učím se dojit teprve týden, jsem opravdu teprve v začátcích. Ještě jsem se chtěla zeptat, může se stát, že ráno po dojení nebude hned čas mléko provařit, mohu ho dát do lednice a provařit později? Možná se ptám hloupě, ale já se raději zeptám než abych něco dělala špatně. Ještě, pokud mi tedy budete ochotní odpovědět, mám strach z klíšťat. Víme všichni, že loni jich bylo habaděj a letos už vykukují zase. Co dělat, aby mi na kozénky klíšťata nelezla? Existují nějaké přípravky? Dopředu se raději omlouvám, pokud obtěžuji, ale pokud mi odepíšete, předem velice moc děkuji za odpověď. Lucie Součková Tel: 603843988

23.04.2010 18:38
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny