Články

 

24.08.2009 - Iva Veselá

Římský hrnec pro jiné vaření

 

Základem, jak začít zdravě jíst, je začít zdravě vařit. Jednou z mnoha možností je začít vařit a péct v páře. Pokud však nechcete investovat peníze do drahých parních hrnců, které pak musíte složitě umývat a čistit, možná bude pro vás řešením právě římský hrnec. Pokrmy připravené v římském hrnci získají skvělou chuť a zelenina neztratí barvu.

 

Co vlastně římský hrnec je a jak vypadá?

Římský hrnec je nádoba tvaru klasického nebo podobného tvaru plechovému pekáči. Je vyrobena z neglazované keramiky. Tedy vlastně jen z hlíny. Hlína ale musí mít schopnost nasáknout vodu. Hrnec má vždy samostatné dno a víko, které by do sebe měly zapadat.

 

Co tkví v jeho výjimečnosti?

Už Římané ovládaly techniky vaření a pečení v hliněných nádobách. Důvodem byla čistota chuti a uchování výživných látek. Tyto tradice se bohužel nepřechovaly. Když se hrnec ponoří do vody, tak jeho póry nasánou vodou a během pečení nebo vaření pára z hrnce uniká ven - jak chytré. Toto zajišťuje pokrmu vhodnou vlhkost na provaření.

 

Nemusíte se obávat, že hrnec nasává pachy s jídla. Po namočení do vody se neutralizují veškeré vůně, které do hrnce póry nasákly během předchozího vaření. Navíc vaření v páře nevyžaduje vysoké teploty a není třeba do pokrmů přidávat tuk. Jídlo se tak udělá bez přebytečný tuků, není zbytečně kalorické a obsah vitamínů a dalších živin se zachovává. Při tom však pokrm zůstává aromatický a šťavnatý, protože se dusí ve vlastní šťávě.

 

 

Co lze v hrnci vařit

Nejvhodnější je římský hrnec pro přípravu dušené zeleniny s masem (drůbežím, rybím, hovězím, vepřovým atd.), ale i bez něj. Současně s hlavním jídlem můžeme dusit i přílohu (brambory či rýži). V římském hrnci však lze připravovat prakticky cokoli, od polévek až po moučníky.

 

Komu se hrnec může hodit?

Římský hrnec je vhodný pro všechny, kteří trpí žlučníkovým onemocněním, jsou na redukčních dietách nebo jen snaží žít zdravě.

Použití hrnce je v podstatě jednoduché. Nesmíme však zapomenout na několik pravidel a postupů, aby nám hrnec během přípravy neprasknul:

 

• hrnec musíme VŽDY před použitím namočit minimálně na 15 minut do vlažné vody, čím déle je ponořen, tím lépe. Hrnec ponoříme celý a také dovnitř nalijeme vodu. Nezapomeneme namočit i víko, pokud víme, že jej budeme potřebovat. Pokud bychom tak neučinili, hrnec by v troubě prasknul,

• vložíme do hrnce všechny přísady připravovaného pokrmu a přiklopíme víkem,

• hrnec VŽDY vkládáme do studené trouby! Teplotu zvyšujeme během pečení postupně až k nejvyšší požadované teplotě. Nejvhodnější je horkovzdušná trouba,

• při pečení v hrnci pokrmy v hrnci nikdy nepodléváme studenou vodou, nejdřív ji ohřejeme,

• pekáč s hotovým jídlem pokládáme vždy na utěrku nebo na podložku pod hrnce,

• omytý hrnec ukládáme na vzdušné místo a nepřikrýváme jej víkem,

• nádobu omýváme pouze horkou vodou s trochou soli, popř. octa, za pomoci měkkého kartáčku,

• hrnec nikdy nestavíme na horkou plotnu elektrického sporáku nebo na plynový hořák, hrnec patří pouze do studené trouby.

 

Nevýhody

- jakákoliv náhlá teplota může způsobit prasknutí (do studené nádoby lijte studenou vodu a do horké patří pouze horká voda)

- doba vaření a pečení se prodlužuje až o 25 minut

- při vyjmutí z trouby hrnec nepokládáme na studenou podložku, aby nepraskl

- nesmí se s ním prudce klepnout nebo narazit

 

Výhody

- uchování vitamínů a živin i při tepelné úpravě

- vaření bez použití tuků

- hrnec lze použít jak na vaření, tak na pečení

- příprava jakýkoliv jídel - dušení, pečení, zapékání

 

A jaká je cena?

Římský hrnec dnes seženete nejen v domácích potřebách, ale i v supermarketech. Ceny se liší podle objemu hrnce. Větší, které mají okolo 4 litrů a vejde se do nich asi 6 porcí, se cenově pohybují kolem šesti set korun. Menší, na dvě až tři porce, stojí něco kolem tří set korun.

 

Foto: Royalmenu.cz

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Chutné avokádo a nejen do kuchyně! 
Lyofilizované ovoce 
Netvařte se kysele, jezte... 
Probiotické bakterie 
Silné kosti i pro vyšší věk 


Diskuze

Tereza

doporučuji, je výborný

24.08.2009 06:27
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny