Články

 

25.06.2013 - Iva Veselá

Pufované chleby neboli 'polystyrény'

2410ODZ.png

 

Průměrný Čech si ročně namaže pečivo o celkové hmotnosti téměř 55 kilogramů. Jaké chleby vybírat při hubnutí a zdravém životním stylu? Přestože náš trh zaplavuje čím dál rozmanitější pečivo, při redukci hmotnosti často na stole zůstávají profláknuté polystyrenové chleby. K zakoupení jsou v různých podobách a odrůdách - umíte se v nich vyznat? A jsou vůbec k hubnutí vhodé?

 

Pufované chleby

Jedná se o proces pufování, který výsledným potravinám dodává příjemnou chuť. Jde o technologii, kdy se rýžová či kukuřičná zrna za vysoké teploty a tlaku zevnitř nafouknou. Dochází tím k lepší stravitelnosti, ale bohužel je to metoda, která zvýší glykemický index výsledné potraviny.

 

U redukce hmotnosti mají tu výhodu, že neobsahují přidaný tuk (pokud se do nich nepřidávají navíc semínka). Z hlediska glykemického indexu vhodné nejsou. Polysacharidy jsou štěpené na lehce stravitelné škroby, které rychle zvýší hladinu glukózy v krvi (krevního cukru). Následkem toho hladina cukru klesá (vyplaví se inzulín) a za chvíli budeme mít hlad. Takže tyto chlebíčky samy o sobě nemají schopnost nasycení.

Pro naši smůlu neobsahují velké množství vlákniny, nejedná-li se o celozrnné žitné chlebíčky. Ty pak obsahují 10-13 g vlákniny/100 g.

 

Jakou tedy mají výhodu

Jediný benefitem neochucených sucharů je absence přidaného cukru a tuku.

 

Jíst či nejíst?

Kukuřičným a rýžovým chlebíkům se vyhýbat nemusíte, jen je zapotřebí je kombinovat s bílkovinou (šunka, sýr, tofu...) nebo tukem (ořechy, semínka). Jsou vhodné spíše ke svačinkám, kde je množství sacharidů nižší. Na snídani a oběd spíše volte klasické přílohy jako je celozrnná rýže, těstoviny, kuskus, bulgur a další obiloviny nebo luštěniny.

 

Jak chleby vybírat

Pufované výrobky vybírejte podle:

  • množství vlákniny - čím více, tím lépe
  • množství bílkovin - čím více, tím lépe
  • obsah soli - vybírat s minimem sodíku
  • obsah sacharidů - rýžové a kukuřičné obsahují nad 80 g sacharidů a nízké množství vlákniny, pšeničné 70 g sacharidů a naopak několikanásobné množství vlákniny

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Do jídelníčku doporučuji zařadit žitné knäckebroty, které obsahují nižší množství sacharidů.

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte výživového poradce!

Jste to, co jíte!

 

Suchary

Není suchar jako suchar a je potřeba číst obaly potravin, z čeho je vlastně vyrobený. Od toho se také odvíjí glykemický index. Běžné, levné suchary se vyrábí často z kukuřičné mouky, která má vysoký GI. Proto je nutné k nim ještě přidat např. plátek šunky nebo sýra, než je jíst samotné. O poznání lepší jsou suchary, které jsou vyrobené například z grahamové nebo žitné mouky a u kterých je přidané například slunečnicové semínko. Obsah tuku je sice vyšší, ale zato sníží glykemický index.

 

Krekry

Vypadají většinou jako netučné suché kousky, ale na obalu potravin u nich často najdeme vysoké hodnoty tuků (bohužel nejen ze zdravých semínek).

 

Přijímáte málo bílkovin v jídelníčku? Doplňte si je snadno a rychle.

Konopný protein 250 g - zakoupíte v našem e-shopu!

 

 

Vhodné pečivo

Lisované "hrubozrnné" chleby

Jedná se o nejvhodnější chleby pro redukci hmotnosti a zdravý životní styl. Jedná se vlastně o namleté obilí s přídavkem soli, vody a někdy droždí. Tedy málo surovin, málo technologických procesů – tím si potravina zachovává přirozenost a vysokou biologickou hodnotu pro naše tělo.

 

Žitné chleby - obecně

Základní rozdíl je už mezi pšeničnou a žitnou moukou. Pšenice obsahuje více lepku, který lépe váže těsto. To drží tvar, nemusí se sázet do formy, a je proto pro pečení příhodnější. Jenže lepek je bílkovina pro lidské zdraví nebezpečná. Žito je sice díky nižšímu obsahu lepku zdravější, ale špatně drží tvar. Žitný chleba je nápadný svojí tmavší barvou. Vydrží také déle čerstvý.

 

Celozrnné pečivo z bioobchodů

Toto pečivo bych zařadila na 3. místo – u tohoto pečiva je výhodou to, že obsahují jiné typy mouky, které zase obohatí náš jídelíček – grahamová, špaldová apod. Celozrnná mouka bývá v kombinaci většinou s pšeničnou celozrnnou nebo bílou (kvůli kyprosti a nakynutí).

 

Ostatní chleby

  • Bílý chléb – jedná se o produkt z bílé pšeničné mouky s vysokým GI, chybí vitamíny, minerální látky, stopové prvky a vláknina.
  • Tmavý chléb – podobně jako bílý, s přídavkem malého množství celozrnné mouky (někdy i vláknina nebo semínka navíc). Nutričně je o něco lepší, ale mezi top potraviny se neřadí. Hnědá barva je chlebům dodávaná přídavkem sladu nebo karamelového barviva. Tyto ingredience nejsou zdraví škodlivé, jen zdánlivě připomínají zdravý chléb.

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Nespokojte se s lákavým názvem produktu, ale čtěte jeho složení.

 

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4.25 bodů z pěti


Čtěte také:

Energie na celý den 
Funkční potraviny 
Netvařte se kysele, jezte... 
Seznámení s běžným ovocem a zeleninou 
Strava: 50 a více let 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny