Články

 

18.10.2009 - Iva Veselá

Nezapomínáte i na ostatní přílohy?

(Zdroj)

 

Tak schválně, vezměte si tužku a papír a napište si, které přílohy tvoří převážnou část vašeho jídelníčku. Jestliže máte na papíře jen rýži, těstoviny, brambory, knedlík a sem tam nějaká luštěnina, tak neusínejte na vavřínech a honem na nějakou změnu! Knedlíky rovnou z jídelníčku dejte pryč a nahraďte je něčím lepším, co vám na tloušťce tolik nepřidá. Co takhle kuskus, jáhly, pohanka, kukuřice, oves, ječmen, žito, bulgur, kernoto, quinoa nebo cirzna? Stačí zajít do obchodu se zdravou výživou a můžete se pustito do vybírání! Dnes tu máme na ukázku bulgur, cizrnu a quinou.

 

Mnozí z nás usedli do stereotypu pár potravin, které stále obměňují. Málokdo už ale ví, že extistují i další vynikající přílohy, ze kterých lze vařit a oživit si tak jimi jídelníček. Dají se z nich vykouzlit vynikající sladké i slané pokrmy, obsahují minimum tuku, spektrum vitamínů (především skupiny B), minerálů a chuťově kolikrát převládají nad klasickými přílohami.

 

 

BULGUR

Bulgur je předvařená a nalámaná celozrnné pšenice. Za tímto účelem je pšenice na výrobní lince vyprána, usušená, rozdrcená na menší částice a následně rozdělená na sítech podle velikosti částic na jednotlivé frakce. Výsledkem této úpravy výživný a z hlediska použití všestranný pšeničný produkt, s příjemnou oříškovou chutí a dlouhou skladovací dobou.

 

Obsahuje vysoký obsah vlákniny, vitamíny, minerály, neobsahuje téměř tuk. Mezi jeho výhody patří to, že bulgur je předvařený (usnadňuje jeho úpravu), k přípravě stačí nabobtnání ve vodě a smíchání s dalšími surovinami a nevyžaduje další tepelné zpracování.

 

 

Použití

- náhrada rýže a kuskusu

- libanonský salát „tabouli“

- zeleninová a masová jídla

- nádivky, karbanátky, polévky

- pekařské výrobky

- přílohy

 

CIZRNA

Obsahuje vysoký obsah polysacharidů, bílkoviny a vlákninu, aminokyseliny (zdroj lysinu), nenasycené mastné kyseliny, vápník a železo, kyselina panamová - antioxidant.

 

Cizrna je vhodná pro vegetariány, děti a těhotné ženy, snižuje hladinu cholesterolu a bojuje proti stárnutí.

 


Naklíčená cizrna je vhodnou svačinko do kapsy.

 

 

Porkmy

- naklíčená, vařená, smažená, pražená cirzna

- hummus (kaše z vařených semen, česenek, citrónová šťáva, máta, tahini, sůl)

- cizrnová polévka (španělsky - garbanzo)

 

QUINOA

Quinoa vypadá jako malé nabobtnalé zrnko popcornu a je ceněná hlavně díky vysoké nutriční hodnotě. Je jednou z plodin obsahující velmi vysoké procento bílkovin, neobsahuje lepek a je velmi dobře stravitelná. Má jemně oříškovu chuť a je nenáročná na přípravu.

 

Obsahuje esenciální aminokyseliny, mastné kyseliny (linolová, olejová), antioxidanty, zdroj vitamínů (thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu), vitamin C, minerály (fosfor, hořčík, železo, zinek) a je zdrojem vlákniny.

 

Quinoa je vhodná pro kojence i malé děti, celiaky a alergiky. V pokrmech tvoří alternativu mezi rýží a kuskusem. Lze z ní vařit sladké pokrmy (s ovocem, medem, oříšky) i slané pokrmy (se zeleninou, česnekem, sýrem) nebo jako obyčejná příloha.

 

 

Máte nějaký dobrý recept? Podělte se s námi! v diskusním fóru!


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Časté dotazy kolem mléčných výrobků 
Semínka jak je neznáte 
Sušení ryb a sushi 2. díl 
Vliv studeného počasí na naše zdraví 
Základ kvality našeho života - aneb doporučení pro každého 


Diskuze

dobreazdrave.cz
Web: http://dobreazdrave.cz

Tak tak,není třeba zapomínat na rozmanitost jídelníčku. Nejen pro jinou chuť, ale i pro celkové zdraví člověka.

02.12.2012 12:20
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny