Články

 

26.05.2010 - Iva Veselá

Instatní sojová mléka

1896MzE.jpg

 

Lidé z různých důvodů nepřijímají mléčnou bílkovinu v podobě kravského mléka nebo ostatních mléčných produktů.  Sojová bílkovina se často používá s ohledem na alergii nebo nesnášenlivost, jelikož u mnoha lidí způsobuje zahlenění cest dýchacích nebo jiných sliznic. I sojový protein hraje velkou roli v příjmu bílkovin a často obohacený vápníkem přispívá při prevenci proti řídnutí kostí (osteoporóze). Sojová mléka neobsahují cholesterol, laktózu, příznivé složení tuků a jsou vhodná i pro jedince s vysokou fyzickou námahou. Narozdíl od jiných luštěnin sója obsahuje lépe stravitelné bílkoviny a dokonce bylo prokázáno, že tyto bílkoviny přispívají ke snížení hladiny cholesterolu a trygliceridů v krvi. Sója dále obsahuje vlákninu nerozpustnou, která podporuje peristaltiku střev, a rozpustnou podporující snižování hladiny cholesterolu. Další důležitou součástí sóji jsou fytoestrogeny - rostlinné látky podobné lidským, jenž pomáhají bránit vedlejším účinkům přechodu u žen.

 

Správné sójové mléko se vyrábí srážením ze sójových bobů. Je důležité při nákupu číst etikety a zjistit ve složení obsah sojových bobů.  Pravé mléko by mělo obsahovat alespoň 3 % sojových bílkovin a 1-2 % sojového tuku. Osobně mohu doporučit sojová mléka, která si kupuji, a to značky Alnatura z drogerií DM. Jedná se o rakouského výrobce biopotravin, který vede v ČR velmi příznivé ceny.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

Dnes bude řeč především o sušeném sojovém mléku, které pro mnohé může představovat snažší variantu přípravy:

 

Oves Milk

-          používá se k běžnému pití místo kravského mléka, přípravě koktejlů, palačinek, moučníků, omáček a dalších pokrmů. Zejména u žen si získal oblibu jako vhodná součást redukčních diet za relativně nízkou cenu. Je vhodný i pro diabetiky!

 

Soja Milk

-          je sójový nápoj mléčného typu pro zdravý životní styl. Podporuje trávení a je vhodný při dodržování redukčních diet. Soja Milk má nízkou energetickou hodnotu a vysoký obsah rostlinných bílkovin. Je vhodný jako doplněk sportovních aktivit, štíhlé linie i pro osoby s nesnášenlivostí mléčných produktů.

 

Soja Milk můžete sehnat v různých formách. Například s přídavkem lecitinu, vápníku nebo pouze natural. Dále s příchutí vanilky nebo jako rostlinný kokosový nápoj s vůní kokosu.

 

 

 

Kokos Milk

-          je vhodný k pití místo kravského mléka, k zalévání cereálních snídaní, přípravě různých pokrmů a koktejlů. Jedná se o přirozeně bezlepkový produkt. Rovněž je vhodný alergiky na kravské mléko a neobsahuje mléčnou bílkovinu.

 

Kukuřičný nápoj

-          další variantou je kukuřičný nápoj, který je lehce stravitelný a přirozeně bezlepkový produkt. Obsahuje kukuřičný sirup, sojový olej a sojový lecitin. Také ho můžete použít na přípravu pudingů, palačinek, na pečení a vaření. Také káva se dvěma lžičkami má vynikající chuť.

 

Kozí mléčný nápoj

-          tento nápoj je také instantní nápoj, který obsahuje kozí mléko a kukuřičný sirup, čímž pomáhá eliminovat nepříjemnou chuť kozího mléka. Nemusíte se bát odpudivé chuti. Kozí mléko všeobecně působí na výstavbu a obnovu buněk, podílí se na jejich ochraně před škodlivými vlivy prostředí. Je lehce stravitelný, používá se k pití a běžné přípravě jídel místo mléka.


 

Image: Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net
Pro Bio-Life poskytl: http://www.aspczech.cz


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.4 bodů z pěti


Čtěte také:

Klaso - další náhrada masa 
Máte sklony k přejídání? 
Probiotické bakterie 
Tipy na podzimní vaření 
Vyhýbejte se PRÁZDNÝM kaloriím! 


Diskuze

hanka001

Soja je královna luštěnin, mléko sójové, actilac a dalsi probiotika jsou na zažívání příznivé.

05.07.2010 12:26
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny