Články
24.07.2009 - Iva Veselá
Stévia - rostlina 300x sladší než cukr
Stévia sladká je nazývána také jako sladký keř nebo medové lístky. O této rostlině se v poslední době hodně mluví, jelikož je další náhradou cukru pro diabetiky. Cení se jí kvůli jejím léčivým účinkům a hlavně právě kvůli vysoké sladivosti. Už nemusíte vyhazovat peníze za umělá sladidla, stévii si můžete vypěstovat přímo doma.
Jak stévia vypadá
Tato rostlina není žádný zakrslík, dorůstá výšky až 1 metru. Má zelené listy s bílými kvítky a jedná se oi jednoletou rostlinu. Ovšem ušlechtilými postupy se nyní řadí jako víceletá.
Stévia není nováček
Stévii znali už začátkem 20. let v Paraguaji a Brazílii. Sladili si s ní čaj maté a používali ji také v přírodní medicíně (na pálení žáhy, cukrovku, jako ústní vodu). O několik let později oddělili francouzští chemici glykosidy, které dávají rostlině sladkou chuť. Po této rostlině bylo pojmenováno i sladidlo, které je až 300x sladší než řepný cukr.
- Využití jako sladidlo
Komplex sladivých látek obsažený téměř v celé rostlině mimo kořenů, zejména v listech je tvořen souhrenně nazývanými látkami - steviosidy. Steviosid se v mnoha zemích na světě používá ke slazení potravin, nápojů, v cukrářství, konzervárenském průmyslu, při výrobě zubních past a žvýkaček. Steviosid má nulovu energetickou hodnotu a chutí se od cukru téměř neliší.
- Využití jako lék
Ze stévie si můžete zakoupit zahuštěný extrakt, který se dá použít následovně:
- urychluje hojení ran a po zahojení nezůstává jizva
- po bodnutí obtížným hmyzem stačí tato místa ošetřit pár kapkami extraktu na vatičce
- jako pleťová voda uklidní pokožku po přílišném slunění
- reguluje bakterie v ústní dutině
- pomáhá proti kožním nemocem (akné, dermatitis, ekzém, afty)
- chrání dásně (před záněty, paradentóza)
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Pěstování
Rostlina se dá koupit v jarních měsících zhruba začátkem dubna jako venkovní rostlina ve velkých květinářstvích. V obchodech s květinami je známá pod názvem sladká tráva nebo stevie. Rostlina není vhodná na pěstování doma, protože pak její listy neobsahují dostatečné množství steviósy. Doporučuje se ji zasadit do mírného stínu.
Pěstování v našich podmínkách. V květináči, ideální je východní parapet, popř. u okna. Stevie nepotřebujete tedy zahrádku, ani domek, ani skleník. Sladké látky v krvi se tvoří více, když má rostlina dostatek světla a tepla. Z jedné rostliny lze získat až 0,5 kg sušených lístků! Na léto se doporučuje ji dávat ven a na zimu domů. Rostliny lze dobře tvarovat řezem, snadno obrážejí. Listy lze užívat jak v čerstvém stavu tak zmražené nebo sušené.
Také je možné ji sehnat v sušené formě v obchodech se zdravou výživou anebo bylinkářstvích.
Hodnocení článku
Hodnotilo 20 čtenářů průměrem 4.15 bodů z pětiČtěte také:
Blahodárný rakytníkEkologická domácnost? Zkuste Proseptik
Kompost u vás doma
Kuchyňské houbičky jsou líhní bakterií
Zeleninová finta
Diskuze
Se stévií se vyrábí i DiaChrom (sladidlo pro diabetiky) http://www.drzdravicko.cz/clanky/diachrom-se-steviolglykosidy-pl-tbl
24.02.2016 07:31Zdravím, maltitol http://maltitol.cz/ je sladidlo s vysokou sladivostí a nízkým GI. Navíc má o půlku míň kalorií než sacharóza.
29.01.2015 18:48Web: http://www.farmareni.cz
Semena Stévie a další Bio osiva
V eshopu se semeny Vilmorin www.farmareni.cz můžete zakoupit nejen semínka Stévie, ale i spousty dalších druhů zeleniny, květin a některé osiva jsou nabízena přímo v Bio kvalitě
09.01.2012 21:04