Články

 

26.11.2008 - Iva Veselá

Nejšpinavější místa ve vašem bytě

 1788MGM.jpg

 

Překvapení: Váš trávník je jeden z nich. Dozvíte se o dalších místech, která jsou pro vás doma nebezpečná. Proto byste je měli udržovat v čistotě.

 

Jestliže se jedná například o těhotnou maminku, měla by mít strach z představy, že se její dítě bude pohybovat ve špíně a nečistotách, aniž by je sama zpozorovala. Možná se její představa o  útulném bytečku náhle změní na prostředí plné bakterií, prachu a naplní se strachem, že by malé děťátko mohla sama nakazit nebo někdo z blízkých. Co tedy dělat?

 

Zbavíte se v bytě veškerých lakovaných částí, které by mohly být pro dítě nebezpečné, umyjete usazeniny v rozích místností, dřezu a vany. Točíte se dokola, abyste odstranily všechno špinavé. Říkáte si: „Jak je možné, že jsem to neviděla nikdy před tím?“

 

Jaká jsou ta další špinavá místa?

To prozradil doktor David O. Carpenter, vedoucí institutu pro zdraví a životní prostředí, University at Albany, NY:

  1. váš krásný zelený trávník
  2. místa pod kuchyňským dřezem
  3. hračky vašich dětí
  4. odpočinková místnost (gauče, křesla, stolky, koberec)
  5. postel - je přímo ráj pro různé roztoče, prach a plísně
  6. miska pro kočku
  7. domácí kancelář

 

Kam bychom si neměli odkládat věci?

  1. Odvykněte si dávat zubní kartáček na kraj umyvadla. Nejen že se na umyvadle usazuje spousta nečistot, ale když máte ke všemu společnou koupelnu se záchodem, tak je to o to horší. Když spláchnete záchod, rozvíří se do vzduchu neskutečný počet bakterií, které jsou unášeny malými kapičkami vody. Už po krátké době je koupelna v hodně špatném stavu, aniž byste to více zaregistrovali.
  2. Jste zvyklí dávat si boty dovnitř bytu? Chodíte po venku, kde na podrážku nachytáte nejen, pyl, alergeny, ale i chemikálie z trávníků, kterými jsou upraveny. Mluvení o prachu a dalších nečistotách snad není třeba, to je už vidět pouhým okem. Měli byste proto boty ukládat na místo, které je uzavíratelné, stejně jako předešlý případ s kartáčkem.
  3. Máte ve zvyku odkládat kabelku a nákupní tašky na kuchyňskou linku? Tak si zase rychle odvykněte. Tašky jsou semeništěm mikrobů a bakterií. Jen si vzpomeňte, kde všude odkládáte kabelku a tašky. Doma na zemi, v hromadné dopravě, v práci, v obchodu ji položíte na pult, než otevřete dveře od domu, tak si někdy také odložíte. Pár takových případů a houf bakterií je na světě…slovo houf je opravdu slabé na to, jakým počtem mikrobů se vaše tašky hemží.

Image: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 3.8 bodů z pěti


Čtěte také:

Ginkgo biloba, žijící fosílie 
Kuchyňské houbičky jsou líhní bakterií 
Najděte inspiraci v bio-designu! 
Stévia - rostlina 300x sladší než cukr 
Zeleninová finta 


Diskuze

Karel

všeho s mírou

Čeho je moc, toho je příliš. Příliš čistoty vede ke žloutence. Doktor má samozřejmě pravdu, ale jistě také i vedlejší úmysly. Shání nové pacienty.

19.06.2009 19:04
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny