Články

 

15.11.2013 - Iva Veselá

Kuchyňské houbičky jsou líhní bakterií

 

Pokud si myslíte, že nejšpinavějším místem v domácnosti je toaleta nebo spodek umyvadla, mýlíte se. Nejvíce bakterií se drží v kuchyňských houbičkách!

 

Kuchyňská houbička

Možná jste už slyšeli o bakteriích, které se skrývají v kuchyňské houbičce, možná je to pro vás novinky. Odhaduje se, že jich je tam až dvacet milionů. I když se některé hospodyňky snaží houbičky čistit (nechávají je "odmočit" v savu, citronové šťávě, nebo ve vodě), bakterie to trvale nezahubí.

 

TIP odborníků

Odborníci tvrdí, že nejlepší způsob, jak špinavou houbičku vyčistit, je dát ji do mikrovlnné trouby (na maximální výkon po dobu asi jedné minuty), nebo do myčky. Tím zničíte 99,9 procent bakterií.

 

TIP můj osobní

Kupuji obyčejné houbičky ve velkém balení a měním je každý týden (viz. kuchyňské houbičky na obrázku). Finančně vás to nijak nezatíží.

 

2375Yjk.jpg

Čisté ruce jsou půlka zdraví. Druhou půlku tvoří stravování. Pokud máte potíže s imunitou, je nutné upravit svůj jídelníček. Kontaktujte proto našeho výživového poradce!

 


Kde se mít ještě na pozoru

Kartáček na zuby

Kartáček na zuby patří k dalšímu hnízdu bakterií. Pokud máte kartáček v koupelně se společnou toaletou, tak vše, co žije v toaletě, najdete i na svém kartáčku na zuby. Potvrdily to mikrobiologické testy.

TIP: Kartáček na zuby měňte každý měsíc. Po prodělané viróze nebo chřipce ho také ihned vyměňte.

 

Pračka

Pračka je semeništěm bakterií zejména v případě, že perete při nízkých teplotách.

 

Klávesnice počítače

Klávesnice je dalším zdrojem špíny i přesto, že počítač používáte pouze vy. V případě sdílení počítače s dalšími členy rodiny nebo spolupracovníky v zaměstnání, se klávesnice bakteriemi jen hemží. Některé studie potvrzují horší stav klávesnic než samotné toalety. Zatímco na toaletách je několik desítek mikrobů, na rozloze klávesnice to může být až několik tisíc.

Upřímně - toalety pravidelně uklízíme, ale kdo z vás si čistí klávesnici?

 

Kliky u dveří

Na rozdíl od pračky nebo klávesnice, které používáme často pouze my, je horším případem klika u dveří. Sahá na ní kdokoliv (rodina, sousedé, přátelé, pošťák...) a ti dotyční se pohybovali kdekoliv (auto, veřejná doprava, cizí toalety, obchody,...).

TIP: Někdy otvírám dveře opřením se loktem o kliku (nebo částí oblečení), které lze vyprat. Vždy není potřeba otevírat dveře za kliku, ale můžete použít jinou část dveří, na kterou lidé nesahají (např. místo nad klikou).

 

2458M2I.jpg


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Ekologická domácnost? Zkuste Proseptik 
Ginkgo biloba, žijící fosílie 
Jak pečovat o vánoční stromek, aby vydržel? 
Stévia - rostlina 300x sladší než cukr 
Vypěstujte si zázračné aloe 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny