Články

 

24.07.2010 - Iva Veselá

Ginkgo biloba, žijící fosílie

Ginkgo biloba, neboli jinan dvoulaločný je strom o kterém mnozíVás již v minulosti slyšeli. Co však málokdo je fakt, že tento strom přežívá skoro beze změn na naší planetě již po dobu 270 milionů let. Není divu, že ho mnozí nazývajížijící fosílií”. Je samozřejmé, že tento “dinosaur” mezi stromy si jistě zaslouží své místo na Vaší zahradě či ve Vašem městě.


Většinou je Ginkgo biloba spojován převážněléky a produkty z něj vyrobených, ačkoliv jeho krása a jedinečnost je málokdy oslavována. Na území České republiky je těchto nádherných stromů nemálo, avšak jen malé procento lidí je schopna strom identifikovat.


Výskyt
Jen na území hlavního města evidují Projekt Ginkgo a partnerský spolek Ginko SPG bezmála 200 stromů. Většina byla zasazena ještě nedávno, ale je možnécelé ČR narazit i na velmi staré a vzácné exempláře. NapříkladPraze, poblíž Belvederu - letohrádku královny Any návštěvníci narazí na vzrostlý dospělý strom který majestátně dokresluje malebné panorama Pražského  hradu.


Ginkgo biloba je strom dvoudommý a paradoxně se přiřazujejehličnanům. Jedná se o poslední žijící druh čeledi Ginkgoceae a ješte do roku 1691, kdy byl znovu objeven přírodovědcem Engelbertem Kaempferem, se tento strom považovalzápadním světě za vyhynulý. Do doby byl mezi vědci znám pouzefosilií.


Jak ginkgo poznáme


dospělosti je strom převážně kuželovitého tvaru a vyznačuje se charaktistickým tvarem listů, který mnozí přirovnávají k vějíři který je uprostřed rozdělen na dva lalokytudíž dvoulaločný. Strom dorůstá do výšky cca 20 metrů a roční přírustky činí přibližne 30 cm. Existují však kultivary vhodné například do malých zahrad. Mezi tyto kultivary patří například Ginkgo biloba v. Mariken, v. Troll, v. Pendula a jiné.

 

Jinan na jaře vypučí velmi brzo a první rok po vysazení se může stát, že pupeny omrznou a strom tak neporoste dle očekávání. Toto však nezpůsobí jakkékoliv trvalé následky a strom se následující rok již bez problémů přizpůsobí. Na podzim se Ginkgo pyšní nádherně žlutými listy. Také je znám tím, že vydrží extrémní mrazy,  které mnohé stromy špatně snášejí. V ČR mu tudíž nehrozí skoro žádné nebezpečí. Ginkgo velmi dobře snáší znečištění, období sucha a různé typy půdyCelkově se tedy jedná a strom, který se Vám v jakémkoliv prostředí odvděčí zdravým vzrůstem a krásným zeleným zabarvením.


Ginkgo přímo doma
Pokuď si přejete obohatit vaší zahradu či park o vzácný a unikátní strom Ginkgo biloba, můžete tento strom zakoupitmnoha zahradních centrech či obchodech se zahradním oddělením. Pokud by se Vám nepodařilo touto cestou získat strom Ginkgo, je možné se obrátit například na Projekt Ginkgo či Ginkgo SPG.  Projekt Ginkgo Vám rád umožní získat malou sazenici Ginkgo biloba a to zcela zdarma. Více o stromu a možnosti získání stromku Ginkgo naleznete na internetové adrese: www.proginkgo.org .


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak pečovat o vánoční stromek, aby vydržel? 
Která místa doma jsou ta nejšpinavější? 
Mini kiwi 
Najděte inspiraci v bio-designu! 
Nejšpinavější místa ve vašem bytě 


Diskuze

karin

u mna sa osvedcil pripravok z tejto stranky,tak isto za rozumnu cenu:) : http://www.prodejbylin.cz/ginko_list/index.html

17.11.2010 11:41
kateřina

jinan

Ginko biloba je známá svou léčivou silou. Působí i na bolení hlavy a závratě. Slyšela jsem dobrou odezvu na gingimax, dela ho farmax a mají ho za slusnou cenu ve svem onlineshopu.

28.08.2010 02:21
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny