Články

 

23.02.2011 - Iva Veselá

Příprava domácího pickles

(Zdroj)

 

Co je pickles

Pickles je kvašená zelenina, která bývá velmi často součástí makrobiotické výživy. Má již tisíciletou tradici. Pickles slouží jako doplněk k různým pokrmům, jelikož podporují chuť k jídlu a napomáhá trávení. Složení pickles může být různé, ale základem zpravidla bývá zelí, cibule, mrkev, čínské zelí, ale může to být i dýně, hořčičná nať, květák, meruňky, švestky, ředkvičky, tuřín, ředkev, losos, sledi nebo sardinky.

 

V obchodech se zdravou výživou většinou najdete klasické pickles se základem ze zelí, cibule a mrkve.

Proč si ale nevyrobit pickles doma?

 

Léčebné účinky a vlastnosti

- podporuje chutě k jídlu

- při konzumaci na konci jídla pomáhá trávení

- vytváří zdravou střevní mikroflóru

- zdroj minerálů

- posiluje krev imunitu

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte našeho výživového poradce.


 

 

Nádoba na pickles

Speciální nádobu na domácí přípravu zkvašené zeleniny si můžete také koupit. Inspirací pro Vás mohou být nádoby, které nabízí portál ARTkeramika.cz.

 

Víčkem je prostrčena tyčka, která ústí do těžítka, které tlačí na zeleninu. Výrobek se složen ze tří částí keramiky: nádoba, poklička, těžítko a k tomu gumička a tyčka z tvrdého dřeva.

 

 

Příprava pickles

Co potřebujeme:

1 kg zeleniny vhodné na kvašení (např. mrkev, zelí, cibule, ředkve, kedlubny…) cca 15-20 g mořské soli vhodná keramická, dřevěná nebo skleněná nádoba

 

Postup:

1. Očištěné zelí nakrouháme najemno, cibuli nakrájíme na tenké půlměsíce a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Vše smícháme ve velké míse se solí a rukama pořádně prohněteme. Můžeme přidat i různé koření, výborný je nastrouhaný křen nebo kmín. Propracujeme tak, aby zelenina pustila trošku šťávy. Pak zeleninu napěchujeme do nádoby.

Tip pro makrobiotiky: nadrobno nakrájená zelenina = více jin, kusy zeleniny = jang

 

2. Na výrobu pickles existují speciální malé pickles soudky, pokud je nemáte, použijte velkou skleněnou sklenici (okurčák). Zeleninu je nutné zatížit – lze to udělat tak že zeleninu zatížíte klasickou, předem umytou skleněnou láhví (třeba od minerálky) naplněnou vodou. Láhev by měla přesně vejít do hrdla sklenice, aby se k zelenině nedostalo příliš vzduchu.

 

3. Nádobu umístěte na místo se stabilní teplotou. Hlavně ne k topení nebo na slunce. Kvašená zelenina nemá ráda střídání teplot. Nechte 3-5 dní kvasit. Může se stát, že ze sklenice začne vytékat šťáva, proto postavte nádobu raději do hlubokého talíře.

 

4. Když je zelenina zkvašená a je v ní hodně šťávy, přendejte ji do zavařovacích skleniček. Dbejte na to, aby byla ponořená v kysané šťávě. Uzavřené skleničky vložte do ledničky. Takhle vám pickles vydrží i několik měsíců.

Obdoba je kvašení rovnou ve sklenicích.

Tip: U zelí je úspěch 100% :-)

 

Kysané zelí

Obsah vitamínu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledkem činností bakterií mléčného kvašení. Pouhých 200 g kysaného zelí pokryje u člověka denní potřebu vitamínu C. Kromě toho při kvašení vznikající kyselina mléčná je nejenom chuťově lahodná, ale také velice zdravá. Zelí působí také proti depresím a obsah vitamínu B12, který může chybět především vegetariánům nebo právě makrobiotikům. Vysoké množství vitamínu C zvyšuje imunitu a je velice potřebný ke tvorbě hormonů. Tyto dva vitamíny ale nejsou jediné, v kysaném zelí najdeme také draslík, železo, vápník a zinek.

 

Dodatky k přípravě pickles

Kyselina mléčná, která se vytváří při kvašení má částečně i konzervační schopnost, proto vydrží v lednici několik dní.

Mléčné bakterie kvasí při teplotách nad 20 °C. Jejich činnost může být podpořena přidáním malého množství syrovátky či mléka na začátku kvašení.

Nezapomeňte při přípravě také na bylinky - například křen posiluje funkci tlustého střeva kopr urychluje jeho činnost.

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 15 čtenářů průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak naklíčit mungo fazole? 
Jak si připravit kokosové mléko 
Jak správně uvařit rýži 
Kapary - ještě jste nevyzkoušeli? 
Recept - hummus 


Diskuze

Mirka

Pickles

Udelala jsem to podle vaseho receptu, takze na 1kg zeleniny jsem pouzila 15 gramu morske soli a je to slane jako zivica.

13.05.2016 03:09
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny