Články

 

08.10.2009 - Iva Veselá

Podle čeho vybírat domácí pekárnu?

Více o zdhodnocení pekáren na www.pekarnyunas.cz

 

Domácí pekárny zvládají proces hnětení, kynutí těsta a samozřejmě samotné pečení. Zahřejí suroviny na správnou teplotu, vše promíchají, uhnětou těsto, ohlídají správnou teplotu kynutí a nakonec upečou skvělý chléb. Stačí jen vložit potřebné suroviny a zvolit příslušný program. Žádné další špinavé nádobí, mísy, vály, plechy nebo hrnce.

 

Výběr

Při vybírání té správné pekárny se řiďte hlavně obsahem pečící nádoby (dle počtu jedlíků - pro 4člennou rodinu je asi ideální 1200 - 1300 g), cenou, kterou jste ochotni obětovat a dostupností servisu pro vámi vybranou značku. Počet háků až tak důležitý není, spíš je potom rozdíl ve tvaru výsledného bochníku. Dva háky dělají bochník ve tvaru kvádru (asi jako Moskevský) a jeden hák dělá spíš krychli (i když ten jeden chudák se asi víc nadře).

 

Jak si vybrat pekárnu

Co se týká kvality, tak se objevují spíš poruchové kusy než třeba celá řada jednoho výrobce. Všechny pekárny jsou totiž v podstatě založeny na stejném principu, tzn. nějaký ten software, topná spirála a v pečící nádobě hnětací háky. Mezi různými výrobci se liší programy (např. pečení různých druhů chleba, celozrnný program, bezlepkový program, rychlý program pro pečení bílého chleba, jiné programy slouží k přípravě těsta na bagety, croissanty, rohlíky, pizzu, apod.), i když spíš se mění jejich pořadí než jejich funkce, ale např. ETA má program, který umí péct i z kypřícího prášku (tzn. vynechává fázi kynutí a hned po hnětení začíná péct) a Panasonic si sám přidá dodatečné suroviny, takže vás s tím neotravuje. Většina pekáren má i nastavitelný 13-ti hodinový digitální časovač, který zajistí, že pečení začne automaticky ve vámi zvolenou dobu tak, abyste si mohli vychutnat čerstvě upečený chleba hned po probuzení nebo příchodu z práce.

 

Pekárna Uhold se řadí mezi největší kvalitu! Objednat si jí můžete na zde.

 

 

Jak si vybrat pekárnu

Na těchto stránkách jsou uvedeny stručné parametry pekáren, které jsou k dostání na našem trhu, k těm nejběžnějším jsou k dispozici i návody k obsluze a servisy. Jsou uvedeny i běžné ceny, které se ale samozřejmě mohou v různých obchodech lišit (někdy i o stokoruny). Jsou zde i pekárny, které na našem trhu neseženete, ale jsou zde uvedeny pro zajímavost, co lze ve světě (většinou na německém nebo anglickém trhu) také sehnat. Možná se vám bude zdát, že některé pekárny jsou si velmi, velmi podobné, ne-li přímo stejné, ale nejedná se o chybu. Takovéto výrobky většinou vyrábí jeden výrobce, ale pro více značek. Takže tzv. značkové zboží je vlastně stejné jako neznačkové, ale je kvůli té značce dražší. U pekáren jsou stejné např. značky ETA = AFK = CLATRONIC = HOMEFRIEND, nebo PROFESSOR = ELTA = GM electronic.

 

 

Test pekáren

V D Testu č. 5/2005 byl uveřejněn test domácích pekáren chleba. Byl převzat z německé nadace Stiftung Warentest a ta si chrání svá autorská práva (má tento test uveřejněn na svých www stránkách, ale za jeho shlédnutí se musí platit). Proto je dle milého svolení JUDr. Rozové (šéfredaktorky časopisu D Test) možno uveřejnit na těchto stránkách pouze střípky z tohoto testu. Testovány byly pekárny Unold Backmeister Onyx 8695, Panasonic SD 253, AFK BM-2a, Back-Profi 2011, Bomann CB 584, Clatronic BBA 2594, Kenwood BM 300, Alaska BM 2000, SHG BB 475, Princess Silver Breadmaker 1935 a Severin BM 3985. Testovány byly tyto ukazatele: Pečení - normální program, pečení - rychlý program, bezlepkové pečení, pečení chleba s rozinkami a mandlemi, pečení celozrnného chleba s kváskem; obsluha a manipulace; životnost; spotřeba el. energie; bezpečnost; vybavení, technické prvky. Nejlépe z tohoto testu vyšla pekárna UNOLD Backmeister Onyx 8695 těsně následovaná pekárnou PANASONIC SD 253, na druhém konci hodnocení se umístila pekárna SEVERIN BM 3985. Tento test sice na internetových stránkách D Testu (www.dtest.cz) nenajdete, ale další zajímavé testy a užitečné rady určitě ano.

 

Používáte domácí pekárnu nebo se chystáte?

 


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak skladovat kokosový olej 
Tipy a rady k domácím pekárnám 
Veganské restaurace 
Vegetariánské restaurace v Praze 
Žena, zima a kancelář 


Diskuze

anna

Máte prosím někdo zkušenost s touto domácí pekárnou: http://www.hyperzbozi.cz/domaci-pekarny/eta-delicca-7149-90020. Chci ji koupit sestře k Vánocům, tak děkuji za rady a tipy!

27.11.2014 09:49
Ingrid Šimčíková

Zajímalo by mě která značka mezi domácími pekárnami je lepší jestli moulinex nebo eta!!Děkuji

04.01.2011 19:57
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny