Články

 

07.07.2009 - Iva Veselá

Vitamíny D a K - ty nám chybí

1813Y2Y.jpg

 

Vitamín D se za normálních okolností tvoří v kůži působením slunečního záření, ale to nestačí pro celoroční potřebu. Slunce svítí pouze pár měsíců v roce a navíc nedoplní potřebnou dávku, kterou člověk potřebuje.

 

VITAMÍN D - kalciferol

Ergosterol se za pomoci slunečního záření mění v pokožce na vitamín D. Jinak je v běžných potravinách dost vzácný, trochu ho je v rybích konzervách (tuňák, sardinky, tresčí játra). Trochu je také ve žloutku. Nejbohatším zdrojem je stále ještě působení ultrafialových paprsků. Předpokladem je ovšem míra a dostatek ostatních prvků a vitamínů. Sluneční záření má však i karcinogenní vlastnosti !

Nedostatek vitamínu D se projevuje u dětí a mládeže křivicí, u dospělých měknutím a řešetlením - pórovitosti a lámavostí kostí.Bolesti v kostech se projevují obyčejně od ledna, A to u těch, kteří bývají málo na slunci. Je to známkou počínajícího řešetlení kostí - je třeba vitamín D a vápník.

Rybí tuk z různých ryb má velké množství vitamínu D. Rybí tuk není potravinou, nýbrž lékem.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

Víte, že...?

Ze slunečního záření je tělo schopno "načerpat" až 80% vitamínu D pro svou denní potřebu? To vše ale závisí na zeměpisné šířce a ročním období. Je tedy vhodné vitamín D doplňovat stravou v podobě rybího tuku, játrech, vaječného žloutku a mléce.

 

 

VITAMÍN K

Vitamín K je mnohosložkový, většinou se mluví o dvou složkách: K1 - vytvořený (syntetizovaný) rostlinami a K2 - produkovaný přátelskými bakteriemi ve střevě. Vitamín K, nazývaný také protikrvácivým, je důležitý pro správnou srážlivost krve a pro vytváření protrombitů (probíhá v játrech - pokud jsou ovšem zdravá).

 

Bakterie ho vyrábějí dost, ale může se přesto nedostávat při větším poškození jater, při poruchách vstřebávání, při dlouhodobém užívání sulfonamidů nebo salicylátů apod.

Není toxický ani ve větších dávkách. Vitamín K1 je ve všem, co je zelené, protože je závislý na chlorofylu v rostlinách. Mimoto je ho dost v sojovém oleji a v rajčatech.

 

1851Njh.jpg

Rajčata jsou jedním ze zdrojů vitamínu K.

 

 

Víte, že...?

Vitamín K je označení pro několik vitamínů, které jsou rozpustné v tucích. Tento vitamín je potřebný především pro správnou krevní srážlivost, obnovu kostí a regulaci hladiny vápníku. Nejvíce je obsažen v listové zelenině, květáku a rostlinných olejích. Jen malé množství tohoto vitamínu je vytvořeno střevními bakteriemi.

 


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Nízkoenergetická sladidla 
Pivovarské kvasnice - proč byste je měli jíst? 
Sacharidy 
Seznamka s vitamíny 
Vitamín B1 - thiamin 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny