Články

 

14.01.2011 - Iva Veselá

Proč číst obaly potravin

1943NjU.jpg

 

Mnohým spotřebitelům je lhostejné, jaké potraviny si kupují a vůbec, jak se celkově stravují. Bohužel si neuvědomují, jaký dopad může mít výživa na jejich zdraví. Zdravý jídelníček v základech začíná právě nakupováním potravin a čtení jejich obalů. Chceme přeci vědět, co jíme :)

 

Věnujte proto více pozornosti údajům na obalech potravin - pak se budete lépe orientovat v nabídce a vyberete si pouze ty výrobky, které vyhovují vašemu životnímu stylu a zdraví. Jen obal nám prozradí, co se pod ním skrývá.

 

Informace na obalech potravin

  • množství
  • datum minimální trvanlivosti
  • obsah energie, nutriční hodnoty - bílkoviny, sacharidy, tuky, cukry, nasycené mastné kyseliny, vláknina, sodík, vitamíny, minerální látky
  • složení potraviny (sestupně podle množství jednotlivých složek - na 1. místě je složka, jejíž obsah je největší)

 

Pokud tyto údaje nejsou na výrobku uvedeny, sáhněte raději po jiném, správně označeném. Bez těchto údajů nezle sestavit jídelníček optimální skladby.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží, kontaktujte výživového poradce.


 

Znační GDA

Jednoduchou orientaci v nutričních údajích na obalu umožňuje značení GDA nebo-li denní doporučené množství, které zavedla za podpory Potravinářské komory ČR na svých výrobcích celá řada domácích a mezinárodních výrobců. Značení GDA nám poskytuje srozumitelnou informaci o tom, jaký podíl tvoří jedna porce dané potraviny z doporučeného denního příjmu energie, živin a dalších látek. Hodnoty GDA odpovídají dennímu množství doporučenému pro zdravou ženu s průměrnou tělesnou hmotností a střední fyzickou aktivitou.

Je nuté si ale také uvědomit, že doporučený denní příjem energie a živin není pro všechny stejný - každý z nás má různou váhu, výšku, věk, energetický výdej apod., tudíž tyto informace opravdu berte jako obecné, nikoliv přesně určené pro vás.

a přizpůsobíme hodnoty GDA svému pohlaví, tělesné hmotnosti a úrovni fyzické aktivity, značení GDA nám poslouží jako skvělý nástroj k sestavení zdravého jídelníčku.

 

Nutričně vyvážený jídelníček

Správně sestavený jídelníček má energetickou hodnotu odpovídající energetickému výdeji a obsahuje doporučené množství všech živin i dalších potřebných látek. Příjem energie je pro správnou činnost organismu nutností. V případě jejího nedostatku by nemohly správně fungovat procesy v našem těle. Pokud je však příjem energie vyšší než výdej, může dojít

ke vzniku nadváhy až obezity.

Tělu byste měli podávat dostatečné množství všech tří živin, vitamíny a minerály. Bez toho nemůže tělo pracovat správně.

 

 

Doporučené denní množství energie, živin a dalších látek (GDA):

Platí pro zdravou ženu s průměrnou tělesnou hmotností a střední fyzickou aktivitou, podle CIAA, Konfederace potravinářského a nápojového průmyslu EU:

 

Energie 2000 kcal (8400 kJ)

  • bílkoviny 50 g
  • sacharidy 270 g
  • tuky 70 g
  • nasycené mastné kyseliny 20 g
  • sodík (sůl) 2,4 g (6 g)
  • cukry 90 g

 

Jak jsem již výše uvedla, toto množství by mělo být pouze orientační. Pokud byste měli dotazy ohledně své výživy, raději mne kontaktujte nebo můžete využít lednové slevy ve výživové poradně Food-Life.

 

 

Rozložení energie v průběhu dne:

S čím určitě souhlasím, je následující rozložení energie během dne. Je možné ještě další dělení, a to do více svačin nebo zařazení pozdní večeře:

  • snídaně 20 %
  • dopolední svačina 15 %
  • oběd 35 %
  • odpolední svačina 10 %
  • večeře 20 %


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 3 bodů z pěti


Čtěte také:

Biotin - vitamín H 
Omlazení s vitamínem E 
Toxiny v potravinách 
Vápník pro silné kosti 
Záhadná 'éčka' 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny