Články

 

07.09.2012 - Iva Veselá

Cukr jako civilizační droga

1790ZDU.jpg

 

Rafinovaný bílý cukr (dále jen cukr) je v dnešní době ve skutečnosti škodlivou drogou. Jednoduchý cukr se absorbuje rychle a tak nevytváří zásobu dlouhotrvající energie. Cukr se dnes přidává téměř do všech potravin (je to docela hrozná představa). Jestliže náhle vyloučíte z jídelníčku cukr, docela jistě se projeví abstinenční příznaky. Ale pozor, nepleťte si tyto cukry se složitými cukry neboli polysacharidy (rýže, těstoviny, celozrnné pečivo) – ty jsou potřeba.

 

O cukru jako takovém

Glukóza (dříve běžně glukosa) v běžné řeči označovaná jako hroznový cukr nebo krevní cukr, je jedním z monosacharidů. V čistém stavu je glukosa bílá krystalická látka sladké chuti.

 

Jak se cukr vyrábí

Glukóza neboli chemicky D-glukóza se může připravit krystalizací z rostlinných šťáv, zejména z hroznů vinné révy, ale hlavní metodou její výroby je kyselá nebo enzymatická hydrolýza rostlinného škrobu, v Česku především bramborového.

 

Čistá D-glukóza se nachází v rostlinách jako jeden z produktů fotosyntézy a představuje pro rostliny zásobu energie. Hromadí se především v plodech. Kromě toho je podjednotkou řady přírodních oligosacharidů, např. maltózy, sacharózy, galaktózy aj. a polysacharidů, např. škrobu nebo glykogenu. Obecně se tyto glukózové sacharidy nazývají glukany. Je také součástí mnoha heteroglykosidů, vyskytujících se v rostlinách.

 

Je také přítomna v krvi živočichů, i v některých živočišných produktech, zejména v medu. Člověk s cukrovkou má více glukózy v moči.

 

Fyziologický význam cukru

D-Glukóza je pro existenci našeho organizmu nezbytná. Je to nejrychlejší a nejzákladnější zdroj energie pro lidské tělo, obzvláště při sportu nebo jiné pohybové aktivitě; glukóza je de facto lék na hypoglykémii. Pro některé lidské orgány, zejména pro mozek a červené krvinky, je glukóza zcela nezbytná. Je to jejich jediný zdroj energie, bez kterého se neobejdou. Tyto tkáně spotřebují za 24 hodin přibližně 150 g glukózy. To je tedy minimum, které musí zdravý člověk (ale i diabetik) přijmout, aby zabránil rozvoji katabolismu (tj. rozkládání složitějších látek na látky jednodušší).

 

Neznamená však, že musíme denně přijmout 150 g jednoduchého cukru. Glukóza se v těle rozloží z polysacharidů, které jsou nezbytnou součástí každého jídelníčku. Jednoduché sacharidy jsou kromě fruktózy z ovoce pro organismus nepotřebné.

 

Rafinovaný cukr jako droga

Je velmi zajímavé, jaká je historie cukru podobná jako historie dnes návykového opia. Oba prvky byly nejprve používány k léčbě, avšak dnes se prezentují jako zcela návykové látky. Podívejte se na následující vývoj neškodně vypadajících produktů, ze kterého se výsledným produktem stanou návykové látky.   

 

Šťáva z makovic                     >>   opium    >>    morfin          >>  heroin

Šťáva z cukrové třtiny / řepy >>   melasa   >>    hnědý cukr   >>  rafinovaný bílý cukr

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

Rafinovaný cukr - extrémně jinová potravina

V dnešní době jsou lidé zvyklí nadměrně konzumovat tzv. jangové potraviny (maso, vejce, sůl), a proto se potřebují vyrovnat opět extrémně jinovými potravinami (rafinovaný cukr, ovocný cukr). Vše má nepříznivý dopad na játra, která jsou "přecukrovaná". Můžete si všimnout některých obézních lidí, kteří vypadají velmi spokojeně a tváří se sladce. Není to způsobeno tím, že se dobře nají a je jim potom fajn. Ve skutečnosti tak potlačují svou agresi, která se neprojeví a po určité době se tohoto extrému tělo zbaví zlostí a agresí. Toto jsou důsledky, které souvisí s nemocnými játry. Jinými slovy můžeme říci, že cukr způsobuje únavu a útlum a je to v podstatě takový otupovač. V případech kombinace cukr – maso může nastat situace, kdy je člověk výbušný a své agrese projevuje okamžitě.

 

ČTĚTE TAKÉ: Zdravé slazení

 

Nemoci z rafinovaného cukru

-          demineralizování organismu (likvidace minerálových zásob v těle)

-          překyselení žaludku

-          výskyt plísní v těle, zejména bakterie Candida (kvasinky)

-          únava, bolest hlavy

-          náladovost, deprese

-          otoky kloubů, svalové bolesti

-          přetížení imunitního systému

-          intoxikace organismu

-          přechod v rakovinové bujení

-          oslabení imunity

-          cukrovka

 

Co tedy dělat?

Ze dne na den skončit s jednoduchými cukry – náhlé, jednoduché, nejúčinnější. Zbavit se kupování zákusků, sladkosti, uzobávání sladkých bonbónů i obyčejného cukru. Kupovat výrobky, ve kterých je rafinovaný cukr nahrazen melasou, sladem. Chutěmi na sladké se dá zbavit úplně jednoduše, a to konzumací vyvážených potravin a příležitostně přírodních sladidel – rýže, pohanka, kroupy, jáhly, oves, žito, kukuřice, luštěniny, ryby a mořští živočichové, semena, ořechy, ovoce rostoucí v našem klimatu, zelená a listová zelenina, obilné kávy a nearomatizované čaje.


Hodnocení článku

Hodnotilo 19 čtenářů průměrem 3.79 bodů z pěti


Čtěte také:

Aktuální přehled potravin s pozměněnými daty spotřeby 
Grilování - tuky a jejich rizika 
Jinové a jangové nemoci 
Klamavé filety ze Intersparu 
Stažena ochucená voda Toma Natura Plus Broskev-Jasmín 


Diskuze

Jesika Kovačková

je to moc zajímavé

05.02.2018 13:05
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny