Články

 

27.11.2008 - Iva Veselá

Psychologie jídla - velké porce

„Nežijeme pro to, abychom jedli, ale jíme pro to, abychom žili.“

 

Tak se přiznejte. Kdo z vás si dává do nosu velkými porcemi jídla? Nebo si nandáte porci na talíř a ve stoje se u sporáku dojíte? Nebo máte pocit, že vaše tělo potřebuje tolik jídla, tak se mu snažíte dopřát? Dělá vám dobře, když se pořádně najíte? Ale nakonec se cítíte přecpaní, máte těžký žaludek, jste unavení, zavírají se vám oči, chce se vám po jídle spát...je to také váš případ?

 

Vzorným případem nevzorného nandávání porcí je můj přítel. Dlouhou dobu se snažím o to, aby si nandal malou porci jídla a nepřejídal se. Tvrdil mi, že mu vyhovuje, když se hodně nají a má pocit plného žaludku. Zkrátka že mu to dělá dobře. Byl přesvědčený, že je chlap, tak potřebuje k životu hodně jídla a energie. Podle mě je tohle pouze namlouvání, kdy si člověk říká, že ke správné funkci metabolismu je potřeba hodně energie, a proto nevadí, když se hodně nají.

 

Samozřejmě nikomu není zakázáno jíst hodně. Hlavní princip spočívá v rozdělení této velké hromady jídla do několika menších jídel a průběžně je přes den jíst.

 

Přítele mám ráda, takže mám starost i o to, jak jí a co jí. A jak zněl rozhovor?

 

: Miláčku, měl by sis dávat na talíř menší porce. Ke všemu teď na večeři.

On: Ale když já mám velký hlad.

: Kdy jsi naposledy jedl?

On: Naposledy jsem obědval.

: A proč ses za celou dobu nenajedl?

On: Protože jsem měl velký oběd a pak jsem měl práci, tak nebyl čas.

: Tak si máš dát na oběd něco menšího a připravit si na později svačinu nebo si něco koupit.

On: Já jsem si nevzpomněl a nakonec jsem to vydržel až domů.

: A zítra se už najíš normálně (myslím méně jídla k obědu) a koupíš si svačinu? Pak takhle zbytečně jíš pozdě večer a ke všemu hodně.

On: Ano, zkusím to...

 

Za několik dnů se tento rozhovor opakoval, takže vidíte, že je někdy těžké chlapovi vnucovat rady o správném stravování. Nemá to smysl ALE až do té doby, než se jednou sám málo nají a pozná rozdíl.

 

Přesně tohle se stalo. Jednoho hezkého dne si řekl, že zkusí jíst tak, jak mu radím. Asi po dvou dnech za mnou přiběhl s úsměvem na tváři, že jedl malé porce. Uznal, že je to daleko lepší a že se cítí lépe. Vždycky byl prý po velkém jídle unavený a najednou únava zmizela. Básnil o tom, jak má plno energie, hlavně po ránu, a jak je skvělé najíst se málo. Podle něj to má další výhodu - může jíst často:-). A za týden jsem si všimla, jak má ploché bříško. Sama jsem se divila, jak to šlo rychle.

 

Je to opravdu brzy poznat. Rozdíl sami budete zaznamenávat den ode dne. Je to přece hezká představa, že můžete jíst několikrát denně a netloustnout. Tak přesně takového kréda se přítel drží. Má dobrý pocit, že pro sebe dělá něco správného, může jíst několikrát denně, není unavený, je plný energie, netvoří se mu tukové vrstvy kolem břicha a břicho měl za pár dnů ploché a nenacpané.

 

Proč je tělo unavené po velkých porcích?

Žaludek musí trávit velkou porci i několik hodin. Místo toho, aby z jídla tělo čerpalo energii, žaludek energii a sílu ubírá a využívá jí k trávení.

 

Proč jíst pravidelně?

Jestliže jíte jednou za několik hodin, tělo si řekne, že dostane najíst až za dlouhou dobu. Takže co udělá? Uloží si pro jistotu zásoby, které pak uvidíte v zrcadle jako nehezky vypadající tukové polštářky.

 

Čemu tím prospějeme?

Pravidelným stravováním zrychlíte metabolismus a potrava se stane pro tělo pohonem a spalovačem. Nebude si ukládat přebytečné zásoby, protože celou porci jídla spálí a přemění v energii.

 

Nejíst vůbec?

Nejen že si hladovkou ničíte tělo a nemáte dostatečný přísun vitamínů a dalších důležitých prvků, ale budete se cítit akorát unavení. Výsledkem je nesoustředěnost, nervozita a podráždění. Tohle jsou jen psychické újmy. Hladovkou odbouráte svalovou hmotu, ne tuky. Takže nakonec přijdete o svalstvo a tukové polštáře nezmizí. Naopak se zhubnutím zviditelní.

 

Dokud nezměníte uvažování o jídle a dokud sami nepoznáte výhody malých porcí, asi nemá smysl nikoho přesvědčovat. Jen vy sami na to musíte přijít.


Hodnocení článku

Hodnotilo 11 čtenářů průměrem 4.18 bodů z pěti


Čtěte také:

Diagnóza - podzim! 
Jak se zbavit nepotřebných věcí 
Nejkurióznější fóbie 
Pozitivní myšlení - klíč k úspěchu 
Síla úsměvu a pozitivní mysli 


Diskuze

Zuzana B.

Bolení z přejedení

No já to znám bohužel i od sebe, jsem hrozný jedlík a když vidím něco dobrého, tak neodolám. :-) A samozřejmě si dávám velké porce, že mne pak bolelo břicho z přejedení, ale je fakt že to dobře řeší Pangrol, který se dá pořídit v lékárně bez předpisu, ten obsahuje trávicí enzymy a pomáhá mi s trávením.

15.12.2014 17:10
Sigourney

Hodně jídla

Taky to znám z domova, ale od táty. Máma se mohla a může stavět na hlavu, stejně se bude přecpávat a hlavně na noc, což je nejhorší. Bolí ho potom břicho z přejedení. Naštěstí je jinak zdravý a ty potíže s trávením upraví Pangrol z lékárny, myslím ale že ve svém věku by se mohl už trochu krotit.

30.10.2014 13:45
Karin

jo Ivi jak ti rozumím :) mám s přítelem to samý akorát je tvrdohlavejší - je prostě zvyklej na to jíst 2x denně velké porce a nebude to měnit! hodně sportuje a i má docela fyzicky movimentálnější práci tak se vymlouvá... a samozřejmě po obědě musí min 2 hodinky spát... ale nevysvětlíš mu to :)

22.05.2010 02:15
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny