Články

 

29.11.2008 - Iva Veselá

Mýdlové ořechy

 

Ořechy mňam, mýdlo fůůj!...co to proboha je? Neděste se, mýdlové ořechy nejsou k jídlu. A za to, když je nesníte, skvěle vám pomůžou vyprat prádlo. Ano, mýdlové ořechy se už dlouho používají jako rostlinný prací prostředek. Jak se říká, minulost se vrací a mýdlové ořechy jsou na scéně. O cenových i dermatologických výhodách se dočtete dále.

Tyto ořechy, které pocházejí z asijského stromu „Sapindus mucorossi“, se sklízejí ze stromů a louskají se. Skořápky se opatrně vysuší a zabalí do látkových pytlíčků. Černé jadérko uvnitř nelze použít k jídlu ani k praní. Skořápky naopak obsahují cenné látky, které se vynikajícím způsobem hodí pro praní. Obsahují přírodní saponin, která má podobné účinky jako mýdlo.

 

Ořechy v akci

Mýdlové ořechy vysoké množství tzv. saponinů. Tato látka je rozpustná ve vodě a má výborné čistící a antibakteriální účinky. Slupky mýdlového ořechu jsou proto plnohodnotným, 100% biologickým pracím prostředkem pro praní rukou i v pračce. Lze je použít pro všechny teploty praní, pro běžné prádlo jakož i pro vlnu a hedvábí. Mýdlový ořech není agresivní vůči barvám, Vaše barevné prádlo zůstane déle hezké a bude příjemně vonět.

 

Vhodný i pro alergiky

Mýdlový ořech je obzvlášť vhodný pro lidi s kožními nemocemi jako neurodermitis nebo pro alergiky. Mýdlový ořech je na rozdíl od běžných pracích prostředků, které obsahují velké množství chemikálií, absolutně přírodní prostředek! Nezatěžuje životní prostředí, slupky se dají normálně kompostovat.

 

Kam s ořechem?

Mýdlové ořechy vytváří mýdlovou pěnu, jakmile se dostanou do kontaktu s vodou. V zakoupeném balení najdete sáček, který naplníte 4 až 6 půlkovými skořápkami…tedy záleží i na tvrdosti vody. Jestliže máte hodně tvrdou vodu, bude potřeba více skořápek. Ale v balení je jich dost:-) Sáček se vloží přímo do pračky mezi prádlo. Při vysokých pracích teplotách ořechy změknou více než při nízkých. Proto lze při nízkých teplotách použít ořechy vícekrát za sebou.

Můžete prát bílé prádlo, barevné, vlnu i hedvábí. Svetříky budou nadýchané i bez aviváže a navíc chrání i barvu prádla. Při náročných skvrnách jim můžeme pomoct lžíci soli, kterou dáme na skvrny. Pro přirozenou vůni můžeme do prádla přidat éterický olejíček, aby hezky vonělo, jak jsme zvyklí.

 

Kdy ho vyměnit?

Zkuste ořech navlhčit vodou. Jestliže bude lepkavý a bude tvořit pěnu, obsahuje stále saponin, takže ho ještě můžete použít.

 

A jak je to s cenou?

Cena se liší obchod od obchodu. Nechci tu házet cenami, abyste neřekli, že vás klamu. Například 1kg sáček stojí například 250,-, což je několikanásobně menší cena než běžných pracích prostředků. A opět bez chemikálií a nedráždí pokožku. Hmmm, zajímavé, s čím na nás nepřijdou…


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Bio RYOR Care 
Farfalla - luxusní bio kosmetika 
i+m Naturkosmetik - opravdu vyvedený výrobek 
Pure Fiji - nejžádanější přírodní kosmetika 
Tropicai BIO - kokosové variace 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny