Články

 

13.05.2009 - Iva Veselá

Češi loni za biopotraviny utratili 1,8 miliardy

Češi utratili v loňském roce za biopotraviny 1,8 miliardy korun, tedy o celých 510 milionů korun více než předloni. Vyplývá to z pravidelného šetření agentury Green marketing. Za poslední dva roky tak spotřeba vzrostla o více než jednu miliardu korun. Trh s biopotravinami je v Česku setrvale rostoucí, od roku 2005 se obrat zvýšil o více než 250 procent.

 

Průměrná spotřeba na osobu v roce 2008 činila 176 korun a podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů vzrostl o více než třetinu na 0,75 procenta.

 

 

Podíl biopotravin z dovozu na celkové spotřebě loni zastavil v minulosti stoupající tendenci a klesl o pět procent na 57 procent. Podíl v České republice vyrobených biopotravin tak dosáhl podílu 43 procent.

 

Nicméně je třeba si uvědomit, že řada v České republice produkovaných biopotravin obsahuje i dovážené suroviny nebo se v tuzemsku pouze přebaluje. Podíl čistě českých biopotravin tak stále zůstává výrazně pod polovičním podílem.

 

„Počet domácích výrobců biopotravin ale razantně roste a s tím i objem české bioprodukce. Zejména v kategoriích hovězího masa, pečiva, mléka a koření je vysoký podíl domácích biopotravin,“ říká Tom Václavík z Green marketingu.

 

Nejčastějším místem nákupu biopotravin pro Čechy zůstávají hypermarkety a supermarkety. Jejích podíl na celkových obratech dlouhodobě roste, v roce 2008 dosáhl podílu 72 procent, o téměř pět procent více než předloni.

 

Tento trend bude pravděpodobně nadále pokračovat s tím, jak maloobchodní řetězce zavádějí vlastní bioznačky a dávají biopotravinám stále větší prostor.

 

Naopak nadále v Česku klesá podíl prodejen zdravé výživy a bioprodejen. Jejich podíl klesl z 22,5 procenta v roce 2007 na 19 procent vloni.

 

Zdroj: Euro.cz

 


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Co biopotraviny rozhodně nevyřeší - aneb vyvracení mýtů 
Jaký je rozdíl v úspoře energie mezi indukční a sklokeramickou deskou? 
Přepněte na zelenou ve vaší kanceláři 
Velké srovnání dodavetelů elektřiny pro rok 2012 
Vydra se vrací po šedesáti letech do Nového Mexika 


Diskuze

fittka

176,- roční spotřeba na osobu? To mi skoro nestačí ani na týden :o)

13.05.2009 08:32
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny