Články

 

22.07.2009 - Iva Veselá

Bezplatná doprava ve Valašském Meziříčí

Díky velkému úspěchu, který zaznamenalo Valašské Meziříčí s dopravou MHD zdarma, zopakuje radnice celou akci na podzim ještě jednou. Experiment, pro který se město rozhodlo kvůli extrémnímu zatížení automobilovým provozem a nevyužívaným autobusům, se nad očekávání osvědčil.

V době od 14. června do 14. července mohli obyvatelé Valašském Meziříčí cestovat na šesti autobusových linkách bezplatně. Během této doby využilo tuto možnost přes 83 tisíc lidí. Proti témuž období loňského roku se počet cestujících zvýšil o 25 procent, uvedla zdejší radnice.

 

„Je to famózní výsledek. Předpokládali jsme, že zájem o veřejnou dopravu se zvýší. Skutečnost ale naše očekávání překonala,“ zhodnotil starosta kampaň Jiří Částečka. "V prvních dvou týdnech jsme měli nárůst cestujících o osmnáct procent, ve třetím týdnu už o čtyřicet dva procent," řekl pro Aktuálně.cz Jiří Částečka.

 

 

Zvažuje se celoroční doprava zdarma

V prvních čtrnácti dnech jezdilo denně autobusy o pět set lidí více, než když se za dopravu platilo. Ve třetím týdnů to bylo skoro o tisíc lidí více. Čtvrtý týden zatím radnice nemá vyhodnocený, informovalo Aktuálně.cz.

 

Měsíční doprava zdarma vyšla radnici na 310 tisíc korun. Město platí ČSAD Vsetín celkovou částku za dopravu 8, 5 milionu korun. Cestující doplácejí 4 miliony. ČSAD má zisk z celkové částky jízdného a dotací od radnice. „V situaci, kdy by byla doprava MHD zdarma po celý rok, přeprava cestujících by radnici vyšla na 12 milionu korun, což už není takový rozdíl, a proto o této variantě uvažujeme,“ řekl tajemník radnice Josef Matocha.

 

Originální přístup

"Neinspirovali jsme se žádným jiným městem, jedná se o náš vlastní nápad," řekl tiskový mluvčí města Josef Beneš. „Každý cestující dostal jízdenku na nula korun, kterou si procvakl," dodal Beneš pro server Týden.cz. Podle Beneše patří přetížené silnice k nejpalčivějším problémům Valašského Meziříčí.

 

Akce, jejímž cílem bylo přimět občany, aby nechali auta doma a po městě cestovali autobusy, se podle starosty bude brzy opakovat. „Zopakujeme ji letos na podzim, až se zhorší počasí. Cestujících by mohlo být ještě více,“ věří Jiří Částečka, jenž by rád, aby bezplatná městská doprava fungovala celoročně. „Chci přesvědčit zastupitele, abychom do rozpočtu na příští rok začlenili částku, která by tyto náklady pokryla.“

 

Zdroj: Ekolist.cz

Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

BBC: Proč plaměňáci postávají na jedné noze? 
Biopotraviny nejsou zdravější? Jak v kterých novinách! 
Fair Traide projekt HAND IN HAND 
Staňte se vegetariány a zachraňte planetu, vzkázal Paul McCartney 
Vědci hledají plodiny odolné vůči klimatu 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny