Články

 

04.04.2010 - Iva Veselá

Fytoestrogeny - založeno na důkazech

Fytoestrogeny jsou látky rostlinného původu, které se v zažívacím traktu mění na látky s estrogenními účinky. V některých zemích jsou stále častěji doporučovány jako „přírodní alternativa“ hormonální substituční terapie.

 

Čím jsou názory na prospěšnost fytoestrogenů pro zdraví žen v postmenopauze podloženy?

Je známo, že ženy v asijských zemích, zejména v Japonsku, méně trpí horkými návaly než stejně staré ženy v Evropě nebo Severní Americe. To se vykládá tím, že asijská strava je bohatá na fytoestrogeny. Placebem kontrolované klinické studie však nepotvrdily, že by práškové fytoestrogeny návaly zmírňovaly.

 

Také incidence některých chorob, souvisejících s hladinou estrogenů v organismu (kardiovaskulární choroby, osteoporóza, karcinom prsu), je nižší v populacích se stravou bohatou na fytoestrogeny. Proto se věří, že fytoestrogeny mají hormonální účinky. Mimoto, v moči žen konzumujících soju je zjišťován velký vzestup obsahu isoflavonu. U těchto žen byly současně popsány výraznější estrogenní změny ve vaginální sliznici, než u žen s malou konzumací potravin bohatých na fytoestrogeny a nízkým obsahem isoflavonu v moči. Ale publikované studie takové nálezy a souvislosti nepotvrdily. Pokud má soja nějaké protektivní účinky ve vztahu k uvedeným chorobám, nejsou způsobeny změnami v pohlavních hormonech.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce.

 

Fytoestrogeny chrání srdce a cévy

Tvrzení o kardioprotektivním významu konzumace fytoestrogenů se opírá hlavně 38 kontrolovaných studií, která našla souvislost mezi konzumací alespoň 47 g soji denně a snížením koncentrace LDL cholesterolu a triacylglycerolů v plazmě. A dále, pružnost cév, která je indikátorem kardiovaskulárního rizika, se u menopauzálních žen signifikantně zlepšila úměrně konzumaci potravinového doplňku obsahujícího isoflavon extrahovaný z červeného jetele. Na základě těchto a podobných poznatků americká FDA vyslovila souhlas s tím, aby některé sojové výrobky byly označeny jako produkty s kardioprotektivními účinky.

 

Fytoestrogeny na trhu

Volné označení „fytoestrogeny“ je používáno pro řadu rostlinných produktů na trhu, pro extrakty z rostlin i pro některé synteticky připravené látky. Zpravidla se nedělá žádný rozdíl mezi fytoestrogeny jako součástí diety a rostlinnými výtažky v lécích, případně synteticky připravenými léky jako je ipriflavon. Možnost, že by tyto látky mohly mít nejen léčebné, ale i toxické účinky, se většinou vůbec nebere v úvahu. Protože fytoestrogeny se na trh dostávají jako potravinové doplňky, nepodléhají dohledu agentur pro kontrolu léčiv.

 

 

Přírodní látky“, v dnešní době široce nabízené obyvatelstvu, se automaticky považují za zdraví prospěšné. Neprocházejí žádným testováním, srovnatelným s kontrolou syntetických estrogenů, SERMs a dalších přípravků určených postmenopauzálním ženám. Dokud se tento stav nezmění a nebudou provedeny kontrolované studie zaměřené na zjištění jejich příznivých i nebezpečných účinků, nebylo by rozumné dělat závěry o dlouhodobé užitečnosti jejich konzumace.

 

Podle: J. Ginsburg a G. M. Prelevic (University College Medical School, London) v časopisu The Lancet 355:163

(Zdroj)


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Co ještě nevíte o mléku 
Maqui berry - ovoce s nejsilnější antioxidační schopností 
Mnohé šunky moc masa neviděly 
Se sushi ke zdraví 
Tablety proti bolesti hlavy a zad už nepomáhají 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny