Články

 

25.05.2015 - Iva Veselá

Rašelina – účinná pomoc při bolesti zad, kloubů a páteře

2638YTR.jpg

 

Máte často bolesti kloubů, zad nebo svalovou tenzi? Trápí vás revma nebo trpíte nedostatečným prokrvením? Na tyto problémy vám většinou pomůže cílená aplikace tepla. A mluvíme-li o tepelné terapii, těžko si představit lepší médium, než rašelinu. Rašelina je velmi univerzální – terapeuti ji používají ve formě koupelí, jako nosiče tepla, či ve formě rašelinových zábalů. Na tyto procedury často navazuje masáž, která pro vás, díky prohřátí postižené oblasti, bude mnohem efektivnější.

 

Co obsahuje rašelinový zábal

Rašelina se skládá ze zbytků z více než stovek různých rostlin vyskytujících se v přírodě. Patří mezi takzvané peloidy, což jsou látky vzniklé přírodními procesy, které se hojně využívají v lékařství k horkým koupelím či právě k tepelným zábalům. Rašelina v sobě rovněž ukrývá nespočetné množství výživných látek, přírodních stopových prvků a minerálů.

Rašelina nejvyšší kvality je přirozeným způsobem zpracovaná do tenké plástve mezi fólii a netkanou propustnou textilii, jež zajistí plnou propustnost přírodních látek z rašelinového zábalu ve směru k tělu klienta.

 

2643MmE.jpg

Rašelinové zábaly.

 

Co vám přinese používání rašelinových zábalů

Jedním z hlavních účinků rašeliny je její tepelný efekt, který je výrazně vyšší než u jiných tepelných procedur. Díky mimořádným tepelným vlastnostem rašeliny zábaly předávají teplo 3-7x delší dobu než voda.

 

2639OGV.jpg

 

Další pozitivní efekt vyplývá z velmi nízkého pH rašeliny, díky kterému se aktivují látky (tzv. pufry) v lidském organismu. Tyto pufry tlumí výkyvy v acidobazické rovnováze (náhlé přírůstky kyselých nebo zásaditých látek) a udržují tak požadovaný rozsah pH v krvi na hodnotě 7,4. Na účinek pufrů navazuje regulační činnost plic a ledvin.

Významným přínosem v aplikaci rašelinových zábalů je vazodilatační účinek (způsobuje rozšíření cév, čímž umožňuje větší průtok krve), který má díky přímé aplikaci rašeliny dlouhotrvající efekt.

 

Rašelinové nosiče tepla vám pomohou při:

• bolestech kloubů a páteře

• degenerativních změnách kloubů (zejména artrózách)

• svalových kontrakturách

• subakutních a chronických stavech revmatického a traumatického původu

 

2641ZmR.jpg  2640Mzc.jpg

DETAILNÍ INFORMACE O ÚČINCÍCH A PŘÍKLADY POUŽITÍ ZÍSKÁTE NA www.eureko.cz/pruvodce

 

Účinky lokálního tepla rašelinového zábalu

Rozšíření cév v místě aplikace rašelinového zábalu a následné zvýšení prokrvení

Hovoříme o hyperemii – ta je méně vydatná, pocení se vyvolává v menším rozsahu a intenzitě, šíření tepla v organismu je pomalejší.

Uvolnění svalového napětí (spasmolytický účinek)

Účinné je zejména v kosterním svalstvu. Vyvoláte jej jak působením zvýšené teploty, tak i reflexně z kůže. Obdobně se spasmolytický účinek objevuje i v hladkém svalstvu vnitřních orgánů, z kůže je vyvolán reflexní cestou.

Účinek na vstřebání

Mobilizace edémů, uvolnění napětí vaziva, ligament, fascií, kloubních pouzder a jiných vazivových struktur. Rašelinové teplo zde přímo působí na kolagen, který podle teploty mění svou makromolekulární strukturu a nabývá při tom různé viskozity. Tyto změny jsou dokonale reverzibilní. Snížení viskózního a elastického odporu je vhodnou přípravou k dalším mechanoterapeutickým výkonům, případně cvičení.

Tlumení bolesti (analgetický účinek)

Spasmolytické působení v kombinaci se změkčením vaziva a hyperemií; vedle toho se patrně ještě snižuje dráždivost receptorů pro bolest.

Imunobiologické účinky

Zvýšené prokrvení znamená i zvýšený přívod obranných látek a povzbuzení specifických i nespecifických imunitních reakcí.

 

Kde získáte výrobky z rašeliny?

Chtěli byste si účinky rašeliny vyzkoušet? Stačí vzít lopatu a pytel a… ne nebojte, výrobky z rašeliny seženete i jinak. V České republice je několik společností, které rašelinu dodávají. Jedním z předních dodavatelů je společnost Eureko. Jejich rašelinové zábaly jsou vyrobeny výhradně z rašeliny pocházející z místních zdrojů. Rašelina je velmi pečlivě vybírána a její kvalita přísně kontrolována. Na stránkách www.eureko.cz najdete profesionální podporu - rádi vám odpoví na případné dotazy. Inspiraci můžete čerpat také z Eureko terapeutických průvodců. Všechny jejich výrobky z rašeliny mají vždy skladem. Máte tak jistotu, že za své peníze dostanete to, co očekáváte.

 

2642YTk.jpg

 


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Infekční mononukleóza 
Koutky 
Kryoterapie 
Nadměrné pocení 
Tasemnice - jak jí vyvarovat 


Diskuze

KUba
Web: http://eureko.cz/

Zkušenosti

Rašelinové zábaly jsou pro mě fakt výhra...nedám na ně po výkonu dopustit.

23.08.2015 10:37
Václav Čermák

Mohu také jen doporučit Benegen4. Řekl mi o něm můj ortoped. Po měsíci užívání se začly dostavovat pozitivní účinky. Nyní mám po bolestech kolen.

28.05.2015 12:53
Vojtěch Novák

Na doporučení kamaráda jsem zkusil na klouby benegen 4 a musím říct že mi to hodně pomohlo, beru to už chvíli a bolesti rychle vymizely. Hlavně nemusím žádné procedury ale můžu si to brát v klídku doma nebo při sportu

25.05.2015 20:44
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny