Články

 

13.09.2009 - Iva Veselá

Kocovina

 

Pití nadměrného množství alkoholu má obvykle za následek pěkně nepříjemný stav - kocovinu. Dojde-li k němu večer, může se kocovina projevit až následující ráno. Osoba, která má kocovinu, trpí dehydratací (ztrátou tekutin). Mezi příznaky patří nevolnost a zvracení, žízeň, únava a bolesti hlavy.

 

Kocovinu často zhoršují látky zvané kongenery. Ty vznikají při fermentaci, zvláště u nápojů, jako jsou červené víno, brandy a ležák, a dráždí výstelku žaludku. Kocovinu navíc také obvykle zhoršuje kouření.

 

Svépomoc

Jedním z nejlepších způsobů prevence kocoviny je nepít na lačný žaludek a vypít předem dostatek vody (až 0,5 litru). Někteří lidé považují za účinnou alternativu sklenici mléka, zatímco jiní se zaručují za účinnost lžičky oleje.

 

Stavy při kocovině bývají nepříjemné.

 

 

Jak na kocovinu

Při kocovině je pravděpodobně nejlepším nápojem voda (ve velkém množství), která nahradí ztracené tekutiny. Lehké jídlo, třeba jeden nebo dva celozrnné tousty, pomůže nahradit krevní cukr, který alkohol zničil, a omezit tak slabost, závrať a třes. Také procházka na čerstvém vzduchu by měla pomoci vyčistit hlavu.

 

 

Nyní hrajeme o hodnotné výrobky z aloe vera společně s Wellness pobytem v Luhačovicích pro 2 osoby. Tak neváhejte a hlasujte :)

 

 

 

Je známo, že aktivní černé uhlí absorbuje kongereny. Lze jej koupit v podobě table ve většině lékáren. Po večerním pití se užívá před spaním několik tablet podle návodu.

Někteří lidé léčí kocovinu černou kávou. Je to chyba, káva je totiž stejně jako alkohol diuretiku (látka podporující tvorbu moči) a nepříjemný stav pouze prodlužuje.

 

Léčba podle terapeutů

Je doporučováno během následujícího dne pít mátový, kopřivový nebo heřmánkový čaj nebo čaj z řebíčku pro uklidnění žaludku a jater. Podle lidového lékařství je jedním z nejstarších a nejrozšířenějších lidových léků „vyhnat čerta ďáblem“, tj. další alkohol. Třebaže se tak kocovina nevyléčí, ten, kdo jí trpí, se pak může cítit o něco lépe.

 

Pro drsňáky

Dalším lékem může být syrové vejce v tekutině, obvykle worcesterské omáčce nebo octu, které se polkne celé. Dalším tradičním prostředkem je med - 12 lžiček čistého nebo rozpuštěného v troše teplé vody. Med pomůže nahradit ztrátu krevního cukru a prospěšný je i draslík, který obsahuje.

Nestyďte se za své zážitky:-) Podělte se s námi v diskusním fóru nebo přímo vše projednejte s výživovými poradci Biolajfáky.


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Bolest kloubů 
Cukrovka - jak to v těle funguje 
Kryoterapie 
Rakovina a vláknina 
Štítná žláza a její poruchy 


Diskuze

Dominika

A za jak dlouho zabírá? kdy ho piješ?

01.12.2015 13:01
johana

vyzkoušela jsem ho, a proti kocovině fakt funguje. Ale ted jsem ho chvilku neměla, hodně sportuju, tak se snažím moc alkohol nepít.ale v zásobě ho mám pořád ;-)

30.11.2015 20:32
Dominika

Vyzkoušel tady někdo Alcovit?četal jsem, že je výbornej proti kocovině...

29.11.2015 22:10
Marek

Taky jsem vyzkoušel Alcostop a ráno žádná Kocovinaaa, takže absolutní spokojenost.

17.10.2014 09:20
Janka

Alcostop je super, beru ho vždycky než jdu pít v pátek, protože v sobotu jsem vždycky vypadal úplně hrozně. Konečně něco, co opravdu na kocovinu pomáhá..:)

04.09.2014 08:16
Libor

Kocovina

Mě na kocovinu taky zabírá Alcostop, vezmu si ho než jdu pít a další den je mi fajn, žádná kocovina, nevolnost ani bolehlav:)

06.08.2014 10:56
Paavlinka

O Alcostopu jsem taky slyšela, brácha ho bere pravidelně a říkal, že lepší lék snad nikdo nemohl vymyslet, prý po něm vůbec nebolí hlava a člověk se z jedné akce nemusí léčit dva dny :-D…já osobně jsem ho teda ještě nezkoušela, řeším to vždycky silným vývarem, ale v nejbližší době se asi ujistím, jestli to nejsou jen kecy.

11.07.2014 13:58
Petr55

Mě na kocovinu vždycky 100% zabere Alcostop, který si vezmu vždycky než jdu na pařbu a další den mi nic není, žádná nevolnost, bolehlav prostě nic, můžu už od rána fungovat na 90% \'

29.05.2014 13:14
Prok
Web: http://www.menworld.cz/clanek/kocovina-jste-profesional-nebo-amater

Zajímavý článek, o kocovině se toho dá na internetu najít hodně. Třeba na <a href=\"http://www.menworld.cz/clanek/kocovina-jste-profesional-nebo-amater\">kocovina</a>

09.03.2012 12:04
ivča klásková

nic si z toho nedělejte holky,před týdnem po dožínkových slavnostech v Domašově,kde mi zachutnala teplá medovina jsem se na druhý den léčila česnačkou a vypila jsem skoro celou coca colu(normálně jí vůbec nepiji)třetí den dopoledne mi ještě nebylo nic moc :))uff,bylo to náročné-ach ta kocovina!!!

13.09.2009 19:33
Terík

trefný článek :)...a věř že jsem se po pátku celý den léčila bylinkovými čaji, ovocem a zeleninou a rýží :D

13.09.2009 08:53
fittka

no mě to povídej... :D Celý den jsem přežívala na česnekové polévce, co mi Ondrášek uvařil, jinak jsem nic jinýho nemohla pojíst

13.09.2009 19:15
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny