Články

 

09.10.2013 - Iva Veselá

Mlsná seznamka: Mořské řasy k přímé konzumaci

2272YmU.jpg

 

Seriál Mlsná seznamka vám každou středu přináší tipy na zdravé, chutné a nutričně vhodné potraviny a recepty z nich, které pro vás sestavuje nutriční poradce Ing. Iva Veselá.


 

Téma dne: Mořské řasy k přímé konzumaci

 

Tento díl mlsné seznamky měl velký ohlas, proto ho publikuji znovu. Ráda bych všem připomněla, že mořské řasy jsou bohatým zdrojem minerálů, které jsou velmi dobře využitelné pro náš organismus. Proto neváhejte a vyzkoušejte řasy sladkovodní i mořské, k přímé i nepřímé konzumaci. Mořské řasy můžete používat ke všem slaným jídlům, sladkovodní řasy jako chlorella nebo spirulina jsou vhodnější spíše do ovocných freshů.

 

Mořské řasy jako pikantní chipsy

V balíčku popsaném nečitelnými čínskými znaky najdete chuťově příjemné překvapení z plátků mořských řas. Existují mořské řasy s příchutí chilli nebo obyčejné zelené plátky slano-sladké chuti. Chuťově opravdu připomínají nezdravé chipsy. Rozdíl je v tom, že tyto zelené plátky neobsahují ani 1 gram tuků, jsou plné minerálních látek a jódu, který podporuje funkci štítné žlázy.

 


ČTĚTE TAKÉ: Mořské řasy nejsou jen zelená strašidla

Přečtěte si více o mořském zázraku.

 

Co vlastně řasy obsahují

  • EPA olej - účinný při prevenci arteriosklerózy
  • Taurin - aminokyselinu, která pomáhá snižovat krevní tlak
  • Kyselinu alginovou - která na sebe v těle navazuje těžké kovy a další toxické látky a přirozenou cestou je vyloučí. Rozpouští tuky a "uklízí" nahromaděný hlen v těle.
  • Řadu vitaminů – A, B1 (thiamin), C, E a nejzajímavější z nich - B12 – který je ve stravě nejvíce postrádán a je potřebný pro správnou funkci nervosvalové činnosti a pro tvorbu červených krvinek.
  • Minerály: vápník - fosfor, železo, sodík, draslík, chlor a jód – který stimuluje činnost štítné žlázy, která následně reguluje metabolismus tuků. Organismus jód získává jen z potravin pocházejících z moře, nebo potravin, které jsou následně jodidované.
  • Stopové prvky: kobalt, měď, chrom, fluor, mangan, molybden, selen a zinek – které jsou v malých dávkách potřebné k udržování normálních metabolických procesů.
  • Chlorofyl - zelené barvivo má strukturu velmi podobnou krevnímu barvivu hemoglobinu a díky tomu pomáhá zlepšit přenos kyslíku a krevní obraz, příznivě ovlivňuje hojení ran a snižuje riziko vzniku infekce a detoxikuje organismus.

 

 

Mořské řasy s chilli

  

Takto plátek chilli řasy vypadá. Je to jako slaný cracker.

 

Složení: mořské řasy 85%, palmový olej 9%, jedlá sůl 15%, pepř 2%, chilli 2%, E627, E631

(Uvedená éčka jsou zvýrazňovače chuti - stupeň škodlivosti je nízká a pokud se jedná o příležitostní konzumaci a nejste přecitlivělí alergici, není se čeho obávat).

 

Cena: 35 Kč


Mořské řasy Nori - plátky (6 g)

    

 

Tyto řasy jsou připravené k přímé konzumaci – jsou ochucené mořskou solí a pražené v kukuřičném a sezamovém oleji – už je nemusíte upravovat. Lze je nadrobit na hotový pokrm, či konzumovat jako čipsy nebo položit plátek řasy na pečivo.

 

Cena: 28 Kč

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Vhodné i při hubnutí!

Z nutričního hlediska jsou mořské řasy jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin - ve 100 g řasy 35 g bílkovin, (což je přibližně 2x více než maso).

 

Upozornění: Nori je sice zdraví velmi prospěšná, ale je třeba ji konzumovat v malém množství. Obsah přírodního jódu by ve větším množství mohl narušit činnost štítné žlázy. Používáme ji tedy spíše jako koření, případně k dochucení jídel.

 

Chcete se na něco zeptat? Chcete hubnout nebo vás zajímá zdravé stravování? Kontaktujte odborníka na výživu.

 

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!

 


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 3.67 bodů z pěti


Čtěte také:

Mlsná seznamka: Amarantové lupínky 
Mlsná seznamka: Bramborové lupínky bez tuku 
Mlsná seznamka: Cerelánky 
Mlsná seznamka: Čokoládové nudle 
Mlsná seznamka: Ovocná tyčinka BIO (Allos) 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny