Články

 

09.02.2012 - Iva Veselá

Ptáme se odborníka: první kroky při hubnutí

2200Yjd.jpg

 

Pro časopis Žena a život (příloha Dieta) odpovídala výživová poradkyně a sportovní dietoložka Ing. Iva Veselá.

 

1) Red.: Čím a jak má začít žena, která chce změnit životní styla. chce zhubnout a ráda by si vytvořila vlastní jídelníček? Co jako první vyřadit z jídelníčeku a co postupně přidávat?

IV: Těchto věcí je více, ale doporučuji se určitě soustředit na tuky v jídelníčku - nejen na množství tuků, ale také na zdroj. Preferujte spíše rostlinné tuky (oleje, ořechy, semínka, ...), než živočišné (masné a mléčné výrobky, vejce). Tímto nemyslím vyloženě odsuzovat živočišné produkty, ale jen dbát na přiměřenost. Na druhou stranu se tukům není třeba vyhýbat, jelikož jsou pro tělo velmi cenným zdrojem energie. Druhým krokem je omezení sladkostí a náhrada za zdravější varianty (kvalitní hořká čokoláda, celozrnné sušenky, müsli tyčinky bez polevy nebo například domácí ovesné sušenky). Pokud pijete slazené nápoje, určitě je vyměňte za neslazené. Alkohol se snažte maximálně odbourat, jelikož hubnutí hodně brzdí. Rovněž omezte sůl, která může zbytečně zadržovat vodu v těle.

Do jídelníčku je vhodné postupně zařazovat větší a větší množství ovoce a zeleniny, soustředit se na pitný režim, jíst pravidelně a nepřejídat se navečer. To je opravdu velmi důležité.

 

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Nezapomeňte, že vaše tělo je opravdu to, co vy sami sníte!

 

2) Red.: Jaké tipy, rady a fígle byste doporučila ženám, které se předtím nikdy nezamyslely nad svým jídelníčkem a rády by začaly jíst zdravě?

IV:V první řadě se je velmi důležitý výběr potravin a pokrmů. Zastávám větu „jste to, co jíte“. Každý si musí uvědomit, že jídlem ovlivňuje nejen svůj fyzický stav, vnější vzhled, ale také zdravotní stav a psychickou kondici. Kdo často konzumuje denně jídla z restaurací, fast foodů, dopřává si sladkostí a nezamýšlí se nad kvalitou a výživovou hodnotou jídel, nelze čekat dobré výsledky – jak fyzické, tak ani zdravotní. Jeho tělo bude zkrátka odpovídat stravě, kterou přijímá. Někdy mi připadá, že si lidé ze svého těla vytváří popelnici, do které hází vše, co je napadne. Proto chci zdůraznit, že jídlem lze náš organismus velmi dobře ovlivnit – jak pozitivně, tak i negativně.

 

3) Red.: Jak dlouho může trvat ženě, než změní svůj jídelníček z nezdravého (dejme tomu jedla uzeniny, tučná masa, sladkosti,...) na zdravý a tělu prospěšný? Co byste poradila pro pomalou, ale trvalou změnu?

Mnoho mých klientů jí opravdu nezdravě a na zdravý a dobře sestavený jídelníček si zvykají podle mě hodně rychle. Lze to vyčíslit vyloženě na dny. Zjistí, že po odlehčené stravě se cítí svěží, vitální, mizí únava, zažívací potíže a hlavně nehladoví. Vyvážeností jídelníčku docílíme zmizení chutí na sladké, díky zařazení vhodného zdrojů tuků jim ostatní tučné věci nechybí a případné sladkosti lze nahradit za zdravější varianty. Kolikrát mi klienti s překvapením volají, jak je možné, že jim chutě na sladké vymyzely tak rychle. Později jim už ani nechutnají takové potraviny, bez kterých by se dříve neobešli.

 

V případě dotazů ohledně výživy, svého jídelníčku nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!

 

 

4)  Red.: Co sledovat na etiketách potravin? Jaké produkty kupovat nejčastěji nebo které produkty by neměly chybět v našem jídelníčku?

IV: Při koupi potraviny se doporučuji dívat na složení (na prvních místech ve složení jsou potraviny v největším zastoupení) a samozřejmě na energetické tabulky (kalorie, bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, sodík). Mnoho lidí neví, jak etikety potravin číst, o tom bych mohla napsat nějaký článek.

Potravin, které by neměly chybět v jídelníčku, je celá řada, ale je dobré si jednou udělat čas a vyrazit do obchodu se zdravou výživou. Mnoho lidí nezná základní produkty jako obilná zrna, výrobky z tofu atd. Dnešní sortiment je velmi pestrý, což je vhodné pro obohacení jídelníčku a hlavně člověk přijde na spoustu nových chutí, které dříve vůbec neznal.

 

5) Red.: Jak nejlépe sestavit svůj jídelníček, aby byl vyvážený? Co by v denním příjmu nemělo rozhodně chybět?

IV: Vyváženost jídelníčku je naprosto individuální záležitost. Pro někoho "vyváženě" znamená pro druhého "nevyváženě". Vím, že na internetu koluje spoustu různých rad a doporučení. Proto bych se podobným radám chtěla vyvarovat a hlavně tím upozornit všechny, kteří na ně spoléhají. Každý z nás má přeci jinou váhu, výšku, věk, zdravotní potíže, denní režim nebo tělesné složení. Pokud bych měla říci něco obecného, co platí pro většinu, tak platí základní pravidla jako:

  • jíst 5x a více denně
  • zastoupení sacharidů a tuků by mělo být zejména v dopoledních hodinách
  • zastoupení bílkovin ve večerních hodinách
  • přidávat si ovoce nebo zeleninu ke KAŽDÉMU pokrmu
  • pitný režim minimálně 30-40 ml/kg hmotnosti
  • nestravovat se pod hodnotu bazálního metabolismu (klidového výdeje organismu), to je velmi důležité

 

6) Red.: Co všechno může ovlivňovat energetický příjem jídelníčku a jak?

IV: Jak už jsem nastínila, denní energetický příjem ovlivňuje mnoho faktorů – váha, výška, věk, zdravotní stav, genetické dispozice, tělesné složení, somatotyp (ektomorf, endomorf), denní režim, cíle klienta (hubnutí, nabírání svalové hmoty, rýsování,….), délka a čas tréninku, intenzita tréninku, počet tréninků i výběr samotné pohybové aktivity.

 

7) Red.: Co byste čtenářům řekla obecně, nějaké důležité informace, na které nesměřovala otázka?

IV: Zde bych jen chtěla podotknout, že problematika výživy sahá poměrně hluboko a mnoho lidí bohužel spoléhá na obecné informace. Organismus každého z nás je naprosto individuální, jiný než vašeho kamaráda nebo kolegy v práci. Proto se nespoléhejte na rady ostatních a zbytečně neexperimentujte. Je to někdy risk a hazard se svým zdravím. Stravování je velmi citlivá záležitost – pro jednoho může být potravina lék, pro druhého jed.

Proto se nebojte využít kvalitního odborníka na výživu, který s vámi bude řešit stravování individuálně, zohlední výše uvedené faktory a uvidíte, že teprve pak se výsledky dostaví.

 

Image: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.43 bodů z pěti


Čtěte také:

Efektivnější hubnutí 
Jíst 5x denně - mýtus zbořen? 
Proč se vám nedaří zhubnout - 3 nejčastější důvody 
Rychlé hubnutí 
Spalovače tuků ve stravě 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny