Články

 

22.07.2010 - Iva Veselá

Na co si dávat pozor při dietě

1809MDk.jpg

 

Rad na hubnutí není nikdy dost. Stále dokola se na internetu objevují stejné rady, stejná doporučení a zákazy, ale bohužel většina z nás má slabou vůli, aby svá předsevzetí dodržela. Chcete zhubnout konečně pár kilo? Zkuste si následující body vytisknout na papír, který si vyvěste na nástěnku, noste ho v kabelce, v peněžence nebo si s ním založte knížku. Čas od času si papírek pročítejte pro osvěžení informací a sami po nějaké době můžete posoudit, jak si vedete na cestě za štíhlejší postavou.

 

Pořádná snídaně

Pod slovem "pořádná" si každý představí různé množství jídla, ale snídaně by měla tvořit až 30% denního celkového příjmu energie. Ranní snídaně má hned několik důvodů - zaprvé prvním jídlem nastartujete metabolismus na celý den, zadruhé tělo spaluje energii nejvíce ráno (nemusíte se tedy bát o svou linii a s klidem si dopřejte vydatnější jídlo) a zatřetí ranní snídaní omezíte večerní vlčí hlady. Za vhodnou snídani lze považovat cereální pečivo, ne příliš tučné mléčné výrobky, oříšky, vejce nebo obilné kaše. Jestliže holdujete polévkám, teplá polévka se zeleninou je po ránu velmi prospěšná.

 

Jestliže po ránu nemáte hlad, tak se zamyslete, kdy a v jakém množství jste naposledy jedli večer. Budete-li večeřet v šest nebo sedm hodin, reps. to bude i poslední jídlo (v případě hladu si dejte 1 rýžový chlebík), ráno se vrhnete po snídani jako včela na med.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

Pijte co nejvíce

Příjem tekutin je velmi důležitý. Jedná se o jeden z hlavních faktorů, díky němuž tělo může odvádět škodliviny z těla ven a usnadňovat hubnutí. Dostatečným pitným režimem zaplníte žaludek, čímž můžete mnohdy zahnat pocity chutí na sladké a vlčí hlady. Navíc pročišťováním organismu dosáhnete krásnější pleti.

 

Kávu stranou, nastupuje zelený čaj

Nejvhodnější je na pití samozřejmě čistá voda nebo zelený čaj. Dále jsou velmi prospěšné zeleninové a ovocné šťávy (100% a neslazené), ale ty už musíte počítat jako část svého příjmu energie. Kofein obsahuje toxické látky a k našemu neprospěchu zadržuje vodu v těle, čímž hubenému vzhledu moc nepřidá. Naopak čerstvý džus nebo popíjení zeleného čaje během dne zrychlí metabolismus.

 

Ach ta sůl...

Nad solí se vedou stále spory. Sportovci jí potřebují více, jelikož jí vypotí, pasivní sportovci méně. Sůl je velmi důležitou látkou, ovšem v omezeném množství. Sůl zadržuje vodu v těle stejně jako kofein a zpomaluje spalování tuků.

Jestliže máte, dámy, problémy s praskajícími žilkami (píchnutí) naříklad na stranách stehen, jednou týdně zařaďte do jídelníčku jedno slanější jídlo. Ne každý den, to už je nezdravé.

 

Bílé rohlíky, tukové veky, bílý chléb už neexistují

Zbavte se svých starých zažitých návyků a přežitků s bílým pečivem a začněte tělo trochu hýčkat. Nešetřete na sobě a kupujte si kvalitní potraviny. Nemáme tak dobré zdraví, abychom si kupovali levné věci. Bílé pečivo neobsahuje žádnou vlákninu, je to jen zbytek z cenného pšeničného zrna. Obilovin je nepřeberná spousta, cereálního pečiva je na pultu také spousta. Jestliže vám nechutná, experimentujte s domácí přípravou pečiva. Mnozí mohou potvrdit, že by se ke kupovanému pečivu nevrátili.

 

Česnek a pálivé papričky

Česnek posiluje imunitu a chilli zrychluje metabolismus. Používejte proto tyto přísady do jídel častěji.

 

Nezakazujte si všechny tuky

Omezení tuků na nulu je častá chyba při hubnutí. Tuky slouží k zajištění energie. Jsou potřeba nejen ke správné funkci metabolismu, ale i vnitřní orgány potřebují ochrannou tukovou vrstvu. Jestliže tuky chcete v jídlech omezit úplně, snažte se je přes den alespoň doplňovat hrstkou ořechů, avokádem nebo zapijte denně 1 lžičku olivového oleje vodou. Jakmile přestanete holdovat smaženým jídlům, tučnému masu, fast foodům, tučným sladkostím apod., s váhou půjdete dolů o mnoho rychleji.

 

Zbavte se cukru

1790ZDU.jpg

Zcela se vyhněte bílému cukru. Cukr není tělu ničemu prospěšný, zatěžuje a unavuje organismus a je to jeden z velkých zdrojů nadbytečné energie. Chutě na sladké zažeňte ovocem, po kterém se budete cítit svěže a lehce. Jako náhradu cukru používejte přírodní sladidla (melasa, obilné sirupy nebo hnědý třtinový cukr, popř. trocha medu). Bílý cukr má nulovou výživovou hodnotu stejně jako bílé pečivo. Je to tzv. "bílá smrt". Bílý rafinovaný cukr je úplně konečným a zcela nevýživným zbytkem z cukrové třtiny.

 

Pozor na alkohol

Alkohol se možná nezdá jako nepřítel, ale vypijete-li týdně deci od deci, kalorie letí nahoru. Dalo by se zamhouřit oko, kdyby tyto kalorie byly tělu prospěšné, ale jedná se o tzv. "prázdné kalorie" -  to znamená, že tělo nadopujete spoustou kalorií, které obsahují několik gramů neprospěšných cukrů, ale žádné bílkoviny, žádné tuky, minerály ani vitamíny.


Dobrou dlouhou noc

Nedostatek spánku má vliv na hormony, které nepříznivě působí na naše chutě. Jestliže spíme málo, o to více na druhý den máme hlad a chutě na nezdravá jídla. Pokuste se spát denně 7-8 hodin a choďte spát před půlnocí. Jestliže půjdete spát v 23h, bude vám činit menší problém vstát v 7h ráno, než když jdete spát po půlnoci a máte vstávat v 8h ráno.

 

Poslední, ale ne nepodstatné

CVIČENÍ, POHYB, CVIČENÍ, POHYB...co zde více dodat. Cvičení je jako jedna veliká třešeň na celém dortu, která je klíčová. Celkově jde o zdravý životní styl a přístup k sobě samému, který si každý v sobě musí vypěstovat. Navíc pohyb je perfektní spalovač energie, který pomáhá udržet mladistvý vzhled.

 

Image: Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net

Image: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 19 čtenářů průměrem 4.58 bodů z pěti


Čtěte také:

9 potravin pro zrychlení metabolismu a hubnutí 
AKCE! L-carnitin 50000 mg (-40%) 
Jahelník - přítel diety 
Otázky a odpovědi o hubnutí 
Stop večernímu přejídání 


Diskuze

Tereza

Skvělej článek a je pravda, že dobrá a kvalitní snídaně, je základem zdravého hubnutí :)

09.02.2009 09:50
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny