Články

 

29.11.2008 - Iva Veselá

Seznámení s Feng-shui

 

Feng Shui je tradičním čínským uměním a vědou o životě v harmonii s okolním prostředím. Využívá se v případech, kdy chceme zlepšit či podpořit svou životní situaci v oblasti zdraví, prosperity, vztahů či jen obecné spokojenosti. Záhady, které nás obklopují, pocházejí s prostého zjištění, že lidé jsou, ať už v dobrém, nebo ve zlém, ovlivněni prostředím, ve kterém žijí, a také orientací svého domu nebo pracovního místa.

 

 

Chytří Číňané

Staří Číňané si vždy byli vědomi vztahu mezi člověkem a krajinou. Věděli, že příroda se neustále mění a člověk na tyto změny nemůže nereagovat. Zjistili, že některý typ krajiny je výhodnější a jaksi šťastnější než jiný. Každý kopec, každá budova, každá stěna, každé okno, každý roh nebo směr větru má na člověka nějaký vliv. Pro Číňany byla schopnost kontrolovat tvořivé a destruktivní síly přírody, např. ztišující vítr nebo tekoucí voda, přímo existenční otázkou.

 

 

___________________

Feng (vítr) a šuej (voda) tvoří dohromady feng-šuej, které vyjadřuje moc a sílu měnícího se přírodního prostředí. Tato moc je vyjádřena a pochází z nepřetržitého toku energií povrchu, tvarovaného větrem a vodou, ale také pod povrchem země. Bydlet v příznivém prostředí podle feng-šuej znamená mít šťastný, klidný a dlouhý život.

(Stephen Skinner, The Living Manual of Feng Shui)

 

Každé místo má své topografické vlastnosti, které ovlivňují místní vliv různých přírodních forem energie čchi. Tvar kopců a směr řeky jsou výchozími body ke studiu vlivu větrů, směru staveb mostů a cest a dalších faktorů. Síla a podstata neviditelných proudů se hodinu od hodiny mění díky postavení nebeských těles, jejichž aspekty jsou vzhledem k lokálním podmínkám neustále hodnoceny. Po zvážení toho, co nelze změnit, pak feng-šuej dokáže změnit nevýhodnou situaci.

(Josepf Needham,Science and Civilisation in China, 1956)

___________________

 

Každé místo nás ovlivňuje

Zjistili, že když postaví dům v půli kopce na sever od řeky, směrovaný k jihu a otevřený optimálnímu slunečnímu svitu, budou chránění před silnými větry, vyhnout se povodním, ale budou přitom mít dost vody na pěstování rýže. V takovém prostředí je snadnější přežít: rýže, zelenina a ovocné stromy dobře porostou, protože budou mít dost slunečního světla, dobytek bude mít dost šťavnaté trávy,  a dům bude relativně chráněn i v zimě. Prostředí poskytne možnost relativně pohodlného a harmonického života a může napomoci i k dosažení bohatství.

 

    

Styl Feng shui

 

Jak feng – šuei využít?

Tradiční Feng Shui nám umožňuje poznat a ovlivnit vzájemné prolínání energií okolního prostředí, nemovitosti a osob, a nasměrovat je v náš prospěch. Využívá se proto při stavbách a úpravách objektů spojených s naším životem - soukromým i pracovním. Je tedy mimořádně vhodné jak pro úpravy domů, bytů, zahrad, tak i pro kanceláře, prodejny, vzdělávací objekty apod. Prostě pro všechna místa, od nichž požadujeme, aby se zde lidé cítili dobře.

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 4.17 bodů z pěti


Čtěte také:

39 tipů, jak dostat do bytu feng-shui 
Feng shui a bydlení 
Kam za dobrou energií 
Květiny v bytě - podpora dobré čchi 
Pokračování Feng-shui 


Diskuze

Radek

Učitel v ČR

Existuje učitel Feng-Shui v ČR, který zasvětí do celé problematiky? Díky za odpověĎ

05.07.2012 08:51
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny