Články

 

03.04.2009 - Iva Veselá

Nebezpečí mateřských znamének

1853ZTY.jpg

 

Pihy můžeme popsat jako pigmentové shluky s hnědým zabarvením. Hnědé proto, že buňky, které tvoří kožní barvivo melanin, ho tvoří o něco více. Nebezpečí zde hraje slunce, které pihu může zvýraznit jak v barevně, tak tvarově. Proto je samovyšetření znamének po celém těle nezbytnou nutností každého z nás. Pakliže objevíte na pize jakékoliv nesrovnalosti, navštivte dermatologa (kožního lékaře), aby vyloučil nebezpečí.

 

Zanedbávat prevenci se nevyplácí

Mnozí z nás se bojí nemocí jako je rakovina, ale přitom péči kožního lékaře zanedbává. Každý by měl navštěvovat až 2x za rok svého kožního lékaře, stejně jako zubaře. Některá znaménka se totiž mohou zvrhnout ve zhoubný kožní nádor - melanom. Toto se týká ale velmi málého procenta pigmentů.

 

Důvod vzniku pigmentů

Pigmentace mohou vzniknout i jako následek spálení kůže, zánětů, antikoncepce, hormonálního onemocnění, věku. Znaménka nemusí být přítomna na těle od narození, tvoří se i v průběhu našeho života. V praxi se na kůži setkáváme s dvěma typy pigmentových znamének: vyvýšenými a tmavými plochými mateřskými znaménky. Na kůži se jich může vyskytovat až několik desítek.

 

 

Varovné signály

Prvním varovným signálem, že piha není v pořádku, je její neasymetrie. Pozor, melanom může vzniknout i z mateřského znaménka, proto kontrolujte i je. Měla by být po celém obvodu ohraničená. Jakmile dojde k nepravidelnostem či nerovnostem, může se jednat o melanom. Znaménko by mělo také být jednobarevné. Pokud se počet barev náhle změní, ihned běžte k lékaři. O melanom se může jednat i když se znaménko rozroste až na dvojnásobek své velikosti. Velmi podezřelé jsou i změny, které se odehrají během několika měsíců.

- znaménko může svědit
- roste do okolí
- stává se barevně nerovnoměrné
- je obklopeno zánětlivým lemem
- mokvá nebo krvácí

 

Nebezpečí zvyšuje sluneční záření

Jedno až dvě spálení na slunci zvyšuje riziko vzniku melanomu u žen 1,5krát a u mužů 2,8krát. Tři a více spálení na slunci během života zvyšují riziko vzniku u žen 2,3krát a u mužů 7,6krát.

Bohužel je v poslední době zaznamenán posun vzniku melanomu k mladším věkovým kategoriím. Zatímco dříve byly melanomy diagnostikovány kolem 60 a 70 let, dnes se věková hranice přiblížila ke 30 - 40 let.

 

Prevence a léčba

Udělejte si čas a prohlédněte si celé tělo od hlavy až k patě včetně pokožky hlavy a genitálií. Pokud se vám znaménko nebude líbit, zajděte si ke kožním lékaři. Je lepší přijít několikrát zbytečně než jednou již s rozvinutým nádorem.

 

Foto: http://campar.in.tum.de

 

Lékař asi navrhne chirurgické odstranění. Traduje se, že odstranění znaménka vede ke vzniku obávaného melanomu, ale to není zcela pravda.

Jestliže po odstranění znaménka se melanom stále šíří, je to znamení, že se zřejmě rozšířil do organismu. U pigmentů, které jsou trochu vypouklé, k tomu dochází výjimečně. Pokud máte na těle znaménko, které je na takovém místě, kde je drážděno a otíráné oděvem, obuví či opaskem, z preventivního důvodu je vhodné podstoupit odstranění.

 

Image: graur codrin / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.57 bodů z pěti


Čtěte také:

Antioxidanty a jejich účinky 
Co působí našemu tělu skvalen 
Modifikované škroby - jsou rizikem pro naše zdraví? 
Mýty a nejasnosti kolem GI 
Výmysly a skutečnosti - když jíte jablka, nepotřebujete lékaře? 


Diskuze

Hanča

Otázka

mám na těle znamínko, které vypadá jako na obrázku číslo 13 a nevím jestli je škodlive ??

06.07.2009 21:39
martina

pihy

brrr, to vypadá fakt děsivě!

03.04.2009 17:18
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny