Články

 

24.02.2012 - Iva Veselá

Jak naložit s černou ředkví v kuchyni?

2204MzJ.jpg

 

 

Černá ředkev obsahuje velké množství fytoncidů - látek s přirozeným antibiotickým účinkem, zejména v chřipkových obdobích velmi dobře působící na posílení imunity. Jako zelenina se pěstovala již před 4 tisíci lety v Číně, ještě o něco dříve ji pravděpodobně znali Egypťané.

 

Zdravotní účinky pro organismus

Černá ředkev osahuje řadu životně důležitých látek. Vitaminu C v ní za syrova najdeme více než v citrónech. Kromě něj obsahuje i vysoké množství vitaminu E, B1, B2, B6 a beta-karotenu, z minerálů jsou v ní hojně zastoupeny železo, síra, měď, vápník, hořčík, draslík a fosfor.

Vysokému obsahu látek zvaných fytoncidy vděčí ředkev za své antibiotické účinky. Důležitou složkou jsou i hořčičné silice obsahující síru. Právě jim totiž ředkev vděčí nejen za svou nenapodobitelnou štiplavou chuť, ale i za svůj blahodárný vliv na naše játra.

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!

 

 

Využití v kuchyni

Černou ředkev můžeme samozřejmě konzumovat jako běžnou zeleninu. Velice chutná je pokrájená na chleba s málem či sýrem anebo jako přísada do nejrůznějších salátů. Pro pravidelné užívání a nárazové čisticí kúry je však mnohem vhodnější šťáva z černé ředkve. Musí být ovšem 100% a čerstvá.

 

Pomazánka z černé ředkve

černá ředkev

bílý jogurt 3-4%

Postup: Ředkev oloupeme škrabkou na brambory a odstraníme černou slupku. Jemně nastrouháme a přidáme hustý jogurt (jogurt lze ještě nakombinovat se zakysanou smetanou light 8-11%). Směs můžeme dochutit oblíbeným kořením a podáváme namazané s celozrnným pečivem.

 

Image

2204MzJ.jpg

 

 

Černá ředkev obsahuje velké množství fytoncidů - látek s přirozeným antibiotickým účinkem, zejména v chřipkových obdobích velmi dobře působící na posílení imunity. Jako zelenina se pěstovala již před 4 tisíci lety v Číně, ještě o něco dříve ji pravděpodobně znali Egypťané.

 

Zdravotní účinky pro organismus

Černá ředkev osahuje řadu životně důležitých látek. Vitaminu C v ní za syrova najdeme více než v citrónech. Kromě něj obsahuje i vysoké množství vitaminu E, B1, B2, B6 a beta-karotenu, z minerálů jsou v ní hojně zastoupeny železo, síra, měď, vápník, hořčík, draslík a fosfor.

Vysokému obsahu látek zvaných fytoncidy vděčí ředkev za své antibiotické účinky. Důležitou složkou jsou i hořčičné silice obsahující síru. Právě jim totiž ředkev vděčí nejen za svou nenapodobitelnou štiplavou chuť, ale i za svůj blahodárný vliv na naše játra.

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!

 

 

Využití v kuchyni

Černou ředkev můžeme samozřejmě konzumovat jako běžnou zeleninu. Velice chutná je pokrájená na chleba s málem či sýrem anebo jako přísada do nejrůznějších salátů. Pro pravidelné užívání a nárazové čisticí kúry je však mnohem vhodnější šťáva z černé ředkve. Musí být ovšem 100% a čerstvá.

 

Pomazánka z černé ředkve

černá ředkev

bílý jogurt 3-4%

Postup: Ředkev oloupeme škrabkou na brambory a odstraníme černou slupku. Jemně nastrouháme a přidáme hustý jogurt (jogurt lze ještě nakombinovat se zakysanou smetanou light 8-11%). Směs můžeme dochutit oblíbeným kořením a podáváme namazané s celozrnným pečivem.

 

Image


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 3.8 bodů z pěti


Čtěte také:

Co jsou to funkční potraviny? 
Jak glutaman sodný ovlivňuje naše zdraví 
Jak si připravit vlastní Gomasio? 
Jak správně číst obaly potravin? 
Jsou všechny jogurty tak zdravé? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!
+1 týden jídelníčku

 

2565NTB.jpg
  Ing. Iva Veselá
  nutriční poradce

 


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme

ZDRAVÁ KUCHYNĚ

2611MDI.jpg

  Ing. Iva Veselá
  nutriční poradce


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny